Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: / Χρ. Καραγιαννίδης: "Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία έχει διαταραχθεί, αλλά παραμένει"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: / Χρ. Καραγιαννίδης: "Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία έχει διαταραχθεί, αλλά παραμένει"

Την πεποίθηση ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σε σχέση με την ψήφιση των μέτρων της αξιολόγησης εκφράζει στην “Αυγή” ο Χρήστος Καραγιαννίδης, τονίζοντας όμως τη σημασία “να μη λέμε μεγάλα λόγια” και “να μην προλέγουμε για πράγματα που μπορεί και να μη συμβούν”. Παράλληλα, ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει την ανάγκη να γίνεται συγκροτημένη κριτική για τις καθυστερήσεις και τις αδυναμίες της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας τη δική του στο προσφυγικό και στη λειτουργία της αστυνομίας.

*Η Κ.Ο. είναι έτοιμη να ψηφίσει τη λύση που άρχισε να σκιαγραφείται στη διαπραγμάτευση;

Θεωρώ πως η Κ.Ο. θα ψηφίσει αυτό που θα αποφασίσει η Κ.Ε. ύστερα από συζήτηση σε μια έκτακτη συνεδρίασή της. Ενάμιση χρόνο τώρα δεν υπάρχουν διαρροές στην Κ.Ο. Πρόκειται για πράγματα που έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι του 2015. Ο κάθε βουλευτής είναι γνώστης και δεν έχουν καταγραφεί διαφωνίες, αν και έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις σε άλλου είδους θέματα της διακυβέρνησης. Όσοι, βάζω και τον εαυτό μου, θεωρήσουμε πως δεν μπορούμε να την υπηρετήσουμε θα παραιτηθούμε αντί να καταψηφίσουμε.

* Γράφονται πολλά για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα για τους 53+. Ποια είναι η εικόνα της Κ.Ο. και του κόμματος;

Να πω εξαρχής ότι οι 53+ και, πιστεύω, όλες οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ κινούνται μ’ έναν συλλογικό τρόπο μέσα από συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και των οργάνων του και άρα δεν υπάρχει αντάρτικο, ούτε εκβιασμοί, ούτε υπόγειες διαδρομές και συνεννοήσεις. Διαφωνίες σε αποφάσεις και κριτικές θεωρώ πως είναι θεμιτό να γίνονται και πρέπει να δούμε πού ακριβώς έγκεινται οι κριτικές, οι οποίες καταγράφονται σε συγκεκριμένες δράσεις ή λειτουργίες κόμματος και κυβέρνησης, όχι μόνο απ’ τους 53+, αλλά και από άλλους συντρόφους. Υπάρχει, δηλαδή, η συγκροτημένη κριτική που έχει να κάνει με τα συλλογικά όργανα, η οποία δεν απειλεί τη συνοχή, αλλά αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση.

* Θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 να διεκδικήσει, επιτυχώς, την κυβέρνηση; Ποια εμπειρία έχετε από τον κόσμο στον Νομό Δράμας; Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λέει συχνά ότι σημασία έχει στο τέλος να είμαστε υπερήφανοι, ως αριστερές και αριστεροί, για το έργο μας. Είναι αυτό εφικτό;

Αυτός είναι ο στόχος και συντάσσομαι με τον Ευκλείδη και στο να μη λέμε μεγάλα λόγια. Πρέπει να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση και να μην προλέγουμε για πράγματα που μπορεί και να μη συμβούν. Δυστυχώς, το έχουμε κάνει αυτό στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος ότι σε μια συμφωνία που θα είναι συμβιβασμός, όπως είναι όλες οι συμφωνίες από τον Αύγουστο του 2015, θα χάσουμε πράγματα. Μας μένει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τα αναπληρώσουμε. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οτιδήποτε κι αν χαθεί θα πρέπει να ισοφαριστεί μ’ έναν τρόπο πάλι δημοσιονομικό, ώστε το αποτέλεσμα στην κοινωνία να είναι ουδέτερο.

* Γίνονται κριτικές από την κοινωνία, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τα οργανωμένα μέλη για καθυστερήσεις στο έργο της κυβέρνησης. Ποια η γνώμη σας;

Υπάρχουν πράγματα που κινούνται έξω από τον σφικτό εναγκαλισμό του Μνημονίου και που η κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε να κάνει γρηγορότερα, με καλύτερο τρόπο και μάλιστα χωρίς να έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση, ώστε να μας δυσκολεύει η τρόικα. Σ’ αυτά έχουμε υστερήσει. Π.χ., στα δικαιώματα, στην καθημερινότητα του πολίτη, στα προβλήματα που συναντά ο κόσμος στην επαφή του με το κράτος. Στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού κράτους όντως έχουμε κάνει σημαντική δουλειά με χαρακτήρα αριστερό, έχουμε να υπερηφανευόμαστε, αλλά πρέπει να προχωρά με γοργότερο ρυθμό και με διάφανο τρόπο.

* Σε ποιους τομείς εντοπίζετε πρόβλημα;

Το μεταναστευτικό, παρά το σημαντικό έργο αρχικά, δεν πάει καλά. Έχουμε συνεχώς προβλήματα, που κάποτε πλήττουν και τον πυρήνα της Αριστεράς. Υπάρχουν, προφανώς, ευθύνες υπουργών, γιατί τα υπουργεία δεν διοικούνται με αυτόματο πιλότο. Και αυτές οι κριτικές, ξαναλέω, γίνονται διατασικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει από αύριο να βρούμε έναν στρατηγικό σχεδιασμό.

Επίσης, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το πρόβλημα είναι ότι πρώτον, δεν έχει απομονώσει συμπεριφορές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεύτερον, δεν φαίνεται να έχουν πειραχθεί καθόλου οι χρυσαυγίτικες ομαδοποιήσεις μέσα στα σώματα ασφαλείας. Και αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο με διοικητικό τρόπο, αλλά και με αλλαγή της κουλτούρας.

* Βγήκε ξανά στο προσκήνιο η «κόντρα» του αρχιεπισκόπου με τον Νίκο Φίλη. Πώς σχολιάζετε;

Συμφωνώ κατ’ αρχάς μ’ αυτό που έχει πει ο Φίλης δημοσίως. Τα λεγόμενα του αρχιεπισκόπου εμπίπτουν σ’ αυτά που είπαμε πριν, στα πράγματα που θα μπορούσε να έχει κάνει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κόστος. Ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους δεν έχει γίνει. Η Αριστερά έφτασε έως εδώ γιατί δεν υπολόγιζε πάρα πολύ το πολιτικό κόστος, με την έννοια ότι αυτό δεν καθόριζε τις πολιτικές της. Αν το κάνουμε τώρα, κατά την άποψή μου, είναι λάθος.

* Συμμετέχετε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής. Πώς τέθηκε το ζήτημα των εξοπλισμών;

Ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας έχει εξηγήσει και στην Επιτροπή Εξοπλισμών, και στην αρμόδια ΕΠΕΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ένας βαθμός δυνατοτήτων που πρέπει να έχει ο ελληνικός στρατός, αεροπορία και ναυτικό κοστίζει. Από εκεί και πέρα προφανέστατα δεν μπορούμε να συζητάμε για θηριώδεις αγορές.

* Η σχέση κοινωνίας - ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Πιστεύετε ότι μπορεί να αποκατασταθεί;

Η σχέση έχει διαταραχθεί και όποιος το αρνείται απλώς κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Δεν θα χαθεί οριστικά εάν δίνουμε ατομικά και συλλογικά παραδείγματα που να δείχνουν μια άλλη εικόνα από αυτή που έδειχνε το παλιό πολιτικό σύστημα. Εάν δίνουμε παραδείγματα, όμως, που πληγώνουν την αξιοπρέπεια της Αριστεράς, έτσι όπως οικοδομήθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια, θα συνεχίσουμε να διαταράσσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία.

Πάντως, δεν πιστεύω ότι αυτή η σχέση δεν υπάρχει πλέον. Έχω το πρόσφατο θετικό παράδειγμα της επίσκεψής μας στον Δήμο Παρανεστίου με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Πάνο Σκουρλέτη. Οι εργαζόμενοι στη Βοήθεια στο Σπίτι και στην καθαριότητα, αφού έγινε μια κουβέντα χωρίς “στησίματα", δηλαδή δεν υπήρχαν εκατέρωθεν ξύλινες γλώσσες, αλλά συζητήθηκαν τα προβλήματα και μπορούν να διευθετηθούν, νομίζω πως κατάλαβαν την προσπάθεια και του υπουργείου, και του υπουργού ατομικά, την προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης αυτά τα προβλήματα να τα λύσει και να μην τα παραπέμψει στις καλένδες. Αμέσως μετά θέλησαν όλοι να φωτογραφηθούν μαζί του. Αυτό έχει μια σημασία. Δείχνει κάτι ουσιαστικό για το πώς βλέπει ο κόσμος την κυβέρνηση.

Αυτό που σίγουρα έχουμε διαταράξει αισθητά είναι η σχέση μας με τα κινήματα. Σε έναν βαθμό το καταλαβαίνω, σε έναν βαθμό μπορώ να ασκήσω κριτική και στα κινήματα. Και με μερικά κινήματα δεν έχουμε σχέση γιατί αυτά πολλές φορές υπερέβαλαν στο τι πρέπει να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η έλλειψη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL