Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Για απιστία και ξέπλυμα παραπέμπεται ο Γ. Παπαντωνίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για απιστία και ξέπλυμα παραπέμπεται ο Γ. Παπαντωνίου

Κυρίαρχα στην πολιτική ατζέντα θα είναι το επόμενο διάστημα τα ζητήματα της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και της διαφάνειας μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η απόφαση, που οριστικοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την Τρίτη, "ακουμπά" ένα από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με τις υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες της περιόδου Σημίτη, στην οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν με την κυβερνητική πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι η πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που έχει στείλει τους φακέλους με τα εξοπλιστικά στη Δικαιοσύνη.

Με την πρωτοβουλία αναδεικνύεται το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα μια κυβέρνηση καταθέτει περισσότερες προτάσεις για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές από την αντιπολίτευση. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι και οι σημερινές ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι εγκλωβισμένες στην υπεράσπιση του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Σημειώνεται μάλιστα ότι με την παραπομπή Παπαντωνίου στο κάδρο μπαίνει και η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ., καθώς ο γιος του Γιάννου, Νικήτας Παπαντωνίου (που προφανώς δεν φέρει το βάρος της οικογενειακής ευθύνης) ήταν μεταξύ των πρώτων που εντάχθηκαν στο Μητρώο Στελεχών του κόμματος επί ηγεσίας Κυριάκου Μητσοτάκη -μάλιστα η ηγεσία της Ν.Δ. είχε φροντίσει να αναδείξει επικοινωνιακά τη "μετεγγραφή".

ΣΥΡΙΖΑ: "Απαντάμε στο αίτημα της κοινωνίας για διαφάνεια"

Η πρόταση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων αφορά τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον Γ. Παπαντωνίου, στον οποίο αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου. "Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο και στο παρελθόν, με διάχυτη την αίσθηση της συγκάλυψης των ευθυνών" υπογραμμίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: "Η υπόθεση αυτή, όπως και άλλες, αφορά τα χρήματα του ελληνικού λαού, που λεηλατήθηκαν τα χρόνια της ‘ανάπτυξης’, στερώντας από τη χώρα πολύτιμους πόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή του για εξέταση όλων των υποθέσεων διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, θα απαντήσει στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη, διαφάνεια και απόδοση ευθυνών".

Η Ν.Δ. υπερψηφίζει

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων. Η Ν.Δ. ενημέρωσε ότι θα ψηφίσει την πρόταση. Από το ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι "Δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν. Λέμε ναι, όπως είπαμε ναι και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ΜΜΕ και τα κόμματα". Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι δεν χρειάζεται προκαταρκτική διότι "έχει νομολογηθεί και εφαρμόστηκε ήδη από την ελληνική δικαιοσύνη και από τη Βουλή πως, όταν πρόκειται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κ.λπ., δεν είναι απαραίτητη η Βουλή, αλλά πας κατ’ ευθείαν στον ποινικό σου δικαστή και τον εισαγγελέα". "Εμείς θα παλέψουμε για να λάμψει η αλήθεια. Κανένας συμψηφισμός, κανένας συμβιβασμός, διαφάνεια παντού και πάντα" ανέφερε ο Α. Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "δεν έχετε τι να πείτε για το ασφαλιστικό, για τα εργασιακά, για το αφορολόγητο, για την ύφεση και πάτε στη διαφθορά. Επειδή σας βόλεψε η έντεχνη προφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου, που εμείς παραπέμψαμε λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, και νομίζετε πως με αυτό τον τρόπο θα ξαναγράψετε παλιές ιστορίες". Μάλιστα ζήτησε εξεταστική για τον Βαρουφάκη και για την Τράπεζα Αττικής.

ΑΝ.ΕΛΛ.: Φως στα σκάνδαλα που συγκάλυψαν Σαμαράς - Βενιζέλος

"Αποτελεί εθνική επιταγή και εντολή του ελληνικού λαού η διερεύνηση μέσω της Προανακριτικής Επιτροπής των ευθυνών του Γ. Παπαντωνίου για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις στα εξοπλιστικά" επεσήμανε η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι "υλοποιούμε την εντολή του ελληνικού λαού να χυθεί άπλετο φως για τα σκάνδαλα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θέλησε να συγκαλύψει".

"Ναι" ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι "θα ψηφίσει το αίτημα σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα". Το ίδιο θα κάνει και η Ένωση Κεντρώων. "Το Ποτάμι λέει ναι στην Προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση" έγραψε σε tweet του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

LEOPARD, APACHE, ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Έξι δικογραφίες τον έφεραν στο "εδώλιο"

Τα βουλεύματα αποδίδουν στον πρ. υπουργό "πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου"

Έξι δικογραφίες για τα εξοπλιστικά οδήγησαν τον Γιάννο Παπαντωνίου στο "εδώλιο" της Προκαταρκτικής Επιτροπής. Η Βουλή, σε συνεννόηση με τα κόμματα, θα ορίσει ειδική συνεδρίαση για να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία (151 ψήφοι) τη σύσταση της Προκαταρκτικής.

Τα βουλεύματα των έξι συναφών υποθέσεων αποδίδουν στον Γ. Παπαντωνίου "πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του Ελληνικού Δημοσίου". Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξής εξοπλισμούς:

* Προμήθεια 170 αρμάτων μάχης Leopard

* 12 επιθετικών ελικοπτέρων Apache

* 6 φραγμάτων τύπου "S" (δύο δικογραφίες)

* Συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου

* 20 μεταφορικών ελικοπτέρων NH90

Σημειώνεται ότι όλες οι υποθέσεις αφορούν την περίοδο 2001 - 2004, οπότε για το αδίκημα της απιστίας εκτιμάται ότι πιθανότατα έχει επέλθει παραγραφή. Όμως αυτό δεν ισχύει για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ("ξέπλυμα"). Μάλιστα καθόλου τυχαία η πρόταση επισημαίνει ότι:

* Το όνομα του Γ. Παπαντωνίου αναγράφεται σε λίστα καταθετών εξωτερικού μεγάλων χρηματικών ποσών (1,3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC στο όνομα της συζύγου του).

* Ο Γ. Παπαντωνίου καταδικάστηκε με αμετάκλητη απόφαση για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009, ενώ φαίνονται να υπάρχουν εις βάρος του και άλλες ποινικές καταδίκες για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες προηγούμενων ετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL