Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Νέα διαπιστευτήρια συμμόρφωσης στους δανειστές από τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα διαπιστευτήρια συμμόρφωσης στους δανειστές από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Χείρα βοηθείας στους ακραίους εκ των δανειστών έδωσε χθες, μιλώντας σε διεθνές ακροατήριο, ο Κυρ. Μητσοτάκης την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας παρενέβαινε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες κατά της λιτότητας. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρόεδρος της Ν.Δ. “αθώωσε” εκ νέου τους ακραίους επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις εκτός συμφωνίας απαιτήσεις τους στην “ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης”, κατέθεσε νέα διαπιστευτήρια “συμμόρφωσης” στις εν λόγω αξιώσεις και δεν παρέλειψε να συκοφαντήσει την Ελλάδα σε μία λεπτή συγκυρία κατά την οποία γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

«Αυτά τα δημοσιονομικά μέτρα είναι το τίμημα που η Ελλάδα δυστυχώς πρέπει να πληρώσει για την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης» ισχυρίστηκε, για να προσθέσει πως «ο κ. Τσίπρας μας έφερε σε αυτό το χάλι». Αναφερόμενος στις επιπρόσθετες απαιτήσεις των ακραίων εκ των δανειστών, περιορίστηκε απλώς να τις χαρακτηρίσει “υπερβολικές”, αποφεύγοντας εκ νέου να ασκήσει ουσιαστική κριτική σε ΔΝΤ - Βερολίνο.

Αντιθέτως, μάλιστα, τους αθώωσε, καθώς υπογράμμισε ότι “αυτά τα μέτρα είναι το κόστος που, δυστυχώς, πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για την ανικανότητα της κυβέρνησης”. “Εμείς συμβουλεύουμε καθημερινά την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες ρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά δυστυχώς βλέπουμε ελάχιστη πρόοδο” συνέχισε σε απόλυτη σύμπνοια με το ΔΝΤ.

Έξωθεν πίεση

Σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χειρισμό των νέων μέτρων, μία αποστροφή του λόγου του Κυρ. Μητσοτάκη αποκαλύπτει και τις “κρούσεις” που έχει δεχθεί να μην υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. “Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, άρα εξαρτάται από τον ίδιο να φέρει αποτελέσματα” τόνισε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι “η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει αυτά τα μέτρα”. Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι “λογοδοτεί μόνο στον ελληνικό λαό” αφήνοντας να εννοηθεί ότι... σε κάποιον απαντά.

Βεβαίως, δεν παρέλειψε να θέσει στο τραπέζι εκ νέου το αίτημά του για διεξαγωγή εκλογών -αν και σε πολύ ηπιότερους τόνους απ’ ό,τι στο παρελθόν, εξηγώντας, πάντως, ότι το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές και δεν συνδέεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Μνημόνιο και... ακόμη παραπάνω!

Πάντως, από την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς τους πιστωτές ότι ο ίδιος θα ήταν “προθυμότερος” συνομιλητής. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν παίρνει την “ιδιοκτησία” του προγράμματος, διατύπωσε την άποψη ότι “υπάρχει ακόμη λίπος στον δημόσιο τομέα” και προανήγγειλε ότι μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής θα υλοποιούσε ένα “εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις του τρίτου προγράμματος”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Συκοφαντία διεθνώς

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας σε ένα μέσο που παρακολουθείται από όλους τους οικονομικούς παράγοντες διεθνώς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά... “διαφήμισε” την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό με προοπτικές: “Ακόμα κι αν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα θα σέρνεται” τόνισε, για να προσθέσει πως “δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων διότι έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αυτή την ιδιόμορφη κατάσταση. Πρέπει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεν πιστεύει”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL