Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών από ιδιώτες εξετάζει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών από ιδιώτες εξετάζει η κυβέρνηση

Αφού οι δήμοι ουσιαστικά αρνούνται να δημιουργήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα ίδρυσής τους από ιδιώτες, προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή. Την ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά και, όπως ήταν φυσικό, η συζήτησε διεξήχθη σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.

Ο Π. Σκουρλέτης τόνισε ότι "έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο και τη δυνατότητα στους δήμους, εάν το επιθυμούν -και νομίζω ότι έχουν αυτή την υποχρέωση, δεν είναι θέμα επιθυμίας, είναι θέμα υποχρέωσης απέναντι σε αυτούς που τους αναγνωρίζουμε το ατομικό δικαίωμα της επιλογής στον τρόπο της τελετής κηδείας τους-, να συστήσουν ΚΑΝ". Έθεσε το ερώτημα γιατί οι δήμοι δεν προχωρούν στην ίδρυση των ΚΑΝ και σημείωσε πως "υπάρχουν τέτοιου είδους σκοταδιστικές δυνάμεις εντός της ελληνικής κοινωνίας", απέναντι στις οποίες "πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο όλων των προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το δικαίωμα".

Με το σκεπτικό αυτό, τόνισε ο Π. Σκουρλέτης, και με στόχο "να πιέσουμε ακόμα περισσότερο ώστε να γίνει πραγματικότητα η ίδρυση των ΚΑΝ, πρόθεσή μας είναι να δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα και σε ιδιώτες. Εάν οι δήμοι δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν ως καθήκον να το κάνουν εκείνοι, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε αυτήν τη δυνατότητα και σε ιδιώτες. Και σύντομα θα έρθει αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία".

Ο προεδρεύων Σπύρος Λυκούδης αναφέρθηκε στην απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη. "Όλοι είμαστε δίπλα σας και κοντά σας σ’ αυτήν τη φάση της ζωής σας" είπε στην Α. Βαγενά. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με δάκρυα και σπασμένη φωνή θυμήθηκε πως "όταν ήμασταν στο γραφείο στη Σόφια και περιμέναμε, δεν θα ξεχάσω ποτέ -ξέρετε ότι είχα πρόσφατη εμπειρία πάνω σ’ αυτό- τον τρόπο με τον οποίο ένα νέο παιδί, ένας Βούλγαρος, που στεκόταν δίπλα, αγκάλιασε και πήρε μαζί του την τεφροδόχο με την τέφρα του αγαπημένου του προσώπου. Είναι μεγάλη παρηγοριά". "Ελπίζω κάποιοι δήμαρχοι, κάποιοι ιδιώτες να συγκρουστούν μ’ αυτόν τον σκοταδισμό. Δεν μπορεί εμείς εδώ να έχουμε Μεσαίωνα" τόνισε και σημείωσε ότι "ακόμα και τώρα προσεύχομαι κάθε μέρα και κάνω τον σταυρό μου στην Παναγία. Αν αυτό λέει κάτι για κάποιους!".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL