Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό: / Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό: "Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε ολική συμφωνία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό: / Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό: "Είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά σε ολική συμφωνία"

Τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και τις σχέσεις αλληλεγγύης και υποστήριξης, σε μια κρίσιμη περίοδο, επιβεβαίωσαν Αλέξης Τσίπρας και Μπερνάρ Καζνέβ κατά την χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η στήριξη της Γαλλίας υπήρξε ανεκτίμητη το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, για μία έντιμη συμφωνία, αλλά και στο προσφυγικό.

Επίσης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως “η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό και ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση" τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός “θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά ως μία χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις".

Σημείωσε δε ότι συμφωνήθηκε να δοθεί “μια νέα δυναμική στις γαλλοελληνικές σχέσεις και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις αποφάσεις που πήραμε από τον Οκτώβριο 2015 με την επίσκεψη του προέδρου Ολάντ, οπότε υπογράψαμε την Ελληνογαλλική Διακήρυξη, και με τον σχετικό Οδικό Χάρτη Στρατηγικής Συνεργασίας” προσθέτοντας: “Ιδιαίτερα αναδείξαμε τις σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα την επόμενη περίοδο και συνομιλήσαμε για το πώς μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω οι γαλλικές πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα”.

“Να αναφερθώ στην εμπιστοσύνη που νιώθουμε για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας -και τα αποτελέσματα, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά" είπε από τη μεριά του ο Γάλλος πρωθυπουργός επισημαίνοντας την κοινή βούληση στο ζήτημα της κρίσης του Ευρώ, καθώς και στην προσφυγική κρίση.

“Η Γαλλία εμπιστεύεται το μέλλον της Ελλάδας, εμπιστεύεται την ικανότητα της Ελλάδας να συνεχίσει τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν να ανακτήσει την ανάπτυξη. Έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης. (...) Η Ελλάδα, ουσιαστικά, έχει κάθε προοπτική ανοιχτή μπροστά της, προοπτική ανάπτυξης, προοπτική επενδύσεων" υπογράμμισε συμπληρώνοντας:

“Σήμερα το πρωί είχα την ευκαιρία να συζητήσω με Γάλλους επενδυτές, οι οποίοι πραγματικά μου επιβεβαίωσαν ότι επιθυμούν να επενδύσουν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και προωθούνται".

Να αποκατασταθεί το εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο

Σε σχέση με τις συνομιλίες με τους θεσμούς ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως “βρισκόμαστε στην τελική φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης”, αλλά και “σε μία περίοδο που η προσέλκυση επενδύσεων, που θα τονώσουν την ελληνική οικονομία, είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ”.

Επανέλαβε, ακόμη, πως “είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 του Μάρτη", ενώ επισήμανε πως συμφωνήθηκε ότι "το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο θα πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν".

Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του να δοθεί στην Ελλάδα, με το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης, “ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα όπου επιβλήθηκε η πιο σκληρή λιτότητα στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής". "Τελειώνει η μονομέρεια της λιτότητας, η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας, και γυρνάμε σε πολιτικές ανάπτυξης, που είναι αυτές οι οποίες μπορούν να μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση" τόνισε προσθέτοντας:

“Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω ότι βρισκόμαστε κοντά, όχι απλά στο κλείσιμο της αξιολόγησης -διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι μια απλή αξιολόγηση, η δεύτερη αξιολόγηση, σαν όλες τις άλλες- αλλά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, όπως την αποκαλούν global agreement, global solution. Δηλαδή μια ολιστική συμφωνία, ολιστική λύση, που δεν περιλαμβάνει μονάχα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δηλαδή των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς, έτσι όπως αυτές είχαν καθοριστεί για τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, αλλά αφορά και τη μετά το πρόγραμμα περίοδο.

Δηλαδή το μεσοπρόθεσμο διάστημα, τη δεκαετία μετά το πρόγραμμα, που σημαίνει ότι αφορά την απαραίτητη απομείωση χρέους για να γίνει το χρέος της Ελλάδας ξανά βιώσιμο και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρήματος να είναι απρόσκοπτη· να μην χρειάζεται, δηλαδή, στήριξη από τον επίσημο τομέα. Και ταυτόχρονα αφορά και την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που σημαίνει δηλαδή το σήμα εκείνο προς τις αγορές να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία”.

"Εγώ, λοιπόν, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην ολοκλήρωση" κατέληξε.

"Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας"

Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε: “Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας μέσω της διμερούς συνεργασίας μας, αλλά και μέσω των προγραμμάτων βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγμα το οποίο κάνουμε και τώρα συμβάλλοντας στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και έτσι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και, πραγματικά, ευελπιστώ ότι θα κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Υπάρχει βούληση πολιτική εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους των πολιτικών εταίρων της και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα και καλούς πολιτικούς συμβιβασμούς στο προσεχές μέλλον".

Μάλιστα σημείωσε ότι “πρέπει να δούμε το Eurogroup του Μαΐου του 2016, τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα του ελληνικού χρέους, δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσουμε εφεξής".

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΣΚΛΗΡΟΥ ΠΥΡΗΝΑ"

Ευρώπη πολλών επιλογών και ενισχυμένων συνεργασιών χωρίς αποκλεισμούς

Σε σχέση με τις προοπτικές και τις προκλήσεις της Ε.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την “ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να ‘διαβεί τον Ρουβίκωνα’ της λαϊκιστικής Ακροδεξιάς" και για την ανάγκη να τεθεί “ως σημαντική προτεραιότητα η κοινωνική Ευρώπη". "Διότι χωρίς την κοινωνική Ευρώπη το εγχείρημα το ευρωπαϊκό, συνολικά, θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση" εξήγησε, ενώ σχετικά με το θέμα της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων εξέφρασε την εξής θέση:

“Εμείς είμαστε αντίθετοι στη συντηρητική αντίληψη περί Ευρώπης του σκληρού πυρήνα. Δηλαδή μιας Ευρώπης διαιρεμένης σε ηγέτες και ουραγούς. (...) Πιστεύω, όμως, ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε, όχι για μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά για μια Ευρώπη των πολλών επιλογών και των ενισχυμένων συνεργασιών.

Οποιαδήποτε συζήτηση για μελλοντικά βήματα προς περαιτέρω ολοκλήρωση πρέπει να είναι και να παραμένει ανοιχτή σε όλα τα κράτη - μέλη. Οι διαφοροποιημένες ταχύτητες, παραδείγματος χάρη, στην ασφάλεια, στην άμυνα, θα ενισχύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν είναι ανοιχτές σε όλους. Αλλά θα την αποδυναμώνουν εάν γίνονται με όρους αποκλεισμών. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να φύγουμε από τους όρους της τιμωρίας, από τους όρους των αποκλεισμών".

Έμφαση Καζνέβ στις κοινωνικές υποδομές

“Επιθυμούμε από κοινού, όπως είπαμε εξάλλου, να εργαστούμε περισσότερο όσον αφορά την εμβάθυνση των προτάσεων του προέδρου Γιούνκερ, όσον αφορά το κοινωνικό υπόβαθρο των Ευρωπαίων για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού εισοδήματος, για να διασφαλίσουμε την εγκαθίδρυση μιας καθολικής κοινωνικής ασφάλισης όλων των Ευρωπαίων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, για να δημιουργήσουμε μια Κάρτα Ευρωπαίου Φοιτητή".

Αυτές ήταν οι προτάσεις για “κοινωνικές υποδομές”, στις οποίες έδωσε έμφαση ο Μπερνάρ Καζνέβ και που πιστεύει ότι “θα δώσουν ελπίδα, θα μεταφράσουν τη βούλησή μας να αντιμετωπίσουμε και να εκριζώσουμε τον λαϊκισμό".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL