Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ διευθυντής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κ. Ζαχαριάδης:"Θα επικυρώσουμε τη συμφωνία για να προχωρήσει η χώρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ διευθυντής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: / Κ. Ζαχαριάδης:"Θα επικυρώσουμε τη συμφωνία για να προχωρήσει η χώρα"

Τη βεβαιότητα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία έπειτα από διάλογο στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας θα επικυρώσει την εισήγηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών διατυπώνει στην “Αυγή” ο Κώστας Ζαχαριάδης, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις στις διάφορες εκφάνσεις του κόμματος και της κυβέρνησης δεν έχουν πάψει να χαρακτηρίζονται από συντροφικότητα. Παράλληλα, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στα όσα μεταφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “διαμαρτύρονται, αλλά και ελπίζουν”. Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι το κλίμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξει πολύ ραγδαία έως τις εκλογές, καθώς θα έχουν μεσολαβήσει αλλαγές στην οικονομία και σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Τέλος, για το θέμα των συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι πρέπει να συζητείται μακριά από εφήμερους τακτικισμούς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

* Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία με τους θεσμούς περιλαμβάνει μέτρα όπως μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο τα οποία θίγουν στρώματα που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εκπροσωπήσει. Είστε σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σχετική ψηφοφορία;

Η κυβερνητική συνοχή έχει αποδείξει ότι αντέχει τις δυσκολίες και έχει σοβαρή αντιμετώπιση των θεμάτων που διαχειρίζεται. Θεωρώ πως πρέπει πρώτα να δούμε τη συμφωνία ολοκληρωμένη και μετά με ειλικρίνεια και ρεαλισμό να κάνουμε έναν δίκαιο απολογισμό. Είμαι σίγουρος ότι το οικονομικό μας επιτελείο θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ώστε οι αρνητικές συνέπειες από τα όποια μέτρα να ισοσκελιστούν, στον βαθμό του εφικτού, από τα λεγόμενα αντίμετρα.

Εδώ έγκειται κατά τη γνώμη μου η επιτυχία της 20ής Φεβρουαρίου ότι επιτέλους θα κλείσει μια αξιολόγηση με μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και χρησιμοποιώ τον όρο επιτυχία συγκρίνοντας με τις αρχικές επιδιώξεις των δανειστών, που ήθελαν τη μονόπλευρη νομοθέτηση μέτρων, θέση την οποία η Ν.Δ. μας ζητούσε να δεχτούμε λέγοντας «κλείστε τώρα την συμφωνία», «η ελληνική κυβέρνηση φταίει για την καθυστέρηση». Η δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για να κλείσει η αξιολόγηση είναι επίσης επιτυχία της ελληνικής πλευράς και δείχνει τον τόνο και το στιλ της διαπραγματευτικής μας τακτικής και της πολιτικής μας βούλησης.

Πιστεύω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, έπειτα από διάλογο στα συλλογικά όργανα του κόμματος και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, συνεκτιμώντας αρνητικά και θετικά, θα επικυρώσει την εισήγηση Τσίπρα - Τσακαλώτου και η χώρα θα προχωρήσει. Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους.

* Υπάρχει εμπιστοσύνη της Κ.Ο. στην ομάδα διαπραγμάτευσης;

Αισθάνομαι προσωπικά πως υπάρχει κάτι περισσότερο από εμπιστοσύνη, όχι μόνο μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά στις σχέσεις συνολικά της κυβέρνησης, του κόμματος, των βουλευτών. Θα τα χαρακτήριζα ως συντροφικότητα με την αυθεντική έννοια του όρου. Από το 2015 αντιμετωπίσαμε τεράστιες δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Δώσαμε και κερδίσαμε μάχες γιατί λειτουργήσαμε ως συλλογικότητα και όχι ως άθροισμα λοχαγών. Έτσι θα τα καταφέρουμε και από εδώ και πέρα. Όλοι συμφωνούμε, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποχρώσεων, που είναι φυσικό να υπάρχουν σε ένα ζωντανό αριστερό πολιτικό κόμμα, ότι οι αντίπαλοι δεν είναι μεταξύ μας, αλλά απέναντι.

Όσο επικοινωνιακά και πολιτικά κέντρα προσπαθούν να παρουσιάσουν μια εικόνα Βαβυλωνίας στο εσωτερικό ή χασμωδίας μεταξύ μας θα αθροίσουν σύντομα άλλο ένα «χρυσό βατόμουρο» στη συλλογή τους με τις αποτυχημένες προβλέψεις, μετά τις διαψεύσεις για «αριστερή παρένθεση» και «εκλογές τώρα».

Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, δεν μετέχω στη διαπραγμάτευση και συνιστώ σε όλους όσους δεν μετέχουν να μην το παίζουν ειδικοί στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα, στις τηλεοράσεις. Προφανέστατα θα υπάρξουν δυσκολίες, όπως θα υπάρξουν και επικοινωνιακές παγίδες. Πρέπει να προσέξουμε πώς δεν θα πατήσουμε τις διάφορες επικοινωνιακές μπανανόφλουδες που θα μας βάζουν οι κάθε λογής καλοθελητές όχι για να σχολιάσουν την επικαιρότητα αλλά για να δημιουργήσουν επικαιρότητα, πάνω στα λεγόμενά μας. Να το πω καθαρά, χρειάζεται εμπιστοσύνη και εξουσιοδότηση στους Τσίπρα, Τσακαλώτο, Χουλιαράκη, που κάνουν όχι μόνο ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά και ό,τι επιβάλλει ο θεσμικός τους ρόλος.

* Ποια είναι τα μηνύματα που σας μεταφέρουν οι βουλευτές από την επαφή τους με την κοινωνία;

Θα χρειάζονταν σελίδες για να σας μιλήσω αναλυτικά. Τα μηνύματα είναι πολλά, πολλές φορές αντιφατικά και είναι λογικό, διότι είμαστε μέσα στον κυκεώνα της κρίσης. Να μην αποφύγω όμως το ερώτημα. Η κοινωνία αναγνωρίζει ότι προσπαθούμε, ζητά, θέλει και απαιτεί να προχωρήσουμε ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και πιο αποφασιστικά. Να εστιάσουμε πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας (όπου αναγνωρίζουν ότι ως χώρα βρισκόμαστε σε μια ιστορική περιδίνηση και μας έχουν βάλει από χρόνια τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι), στα ζητήματα της καθημερινότητας, που μπορεί να είναι πέρα και έξω από τα Μνημόνια, να συγκρουστούμε με παθογένειες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αρτηριοσκληρωτικές συμπεριφορές που έφεραν τη χώρα στην κρίση και στα Μνημόνια. Ζητούν περισσότερο παράλληλο πρόγραμμα. Ζητούν εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, ζητούν δουλειές, ζητούν κοινωνική προστασία. Διαμαρτύρονται αλλά και ελπίζουν.

Υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει ώς σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα που έγιναν και δεν προβάλλονται όσο τους αρμόζει. Πολλά απ’ αυτά θέλω να εξομολογηθώ ότι δεν φανταζόμουν ότι θα γίνουν νόμοι του κράτους όταν το κόμμα μας ήταν για χρόνια στο 3%-5% και τα θεωρώ για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας πραγματικά επαναστατικά. Προφανώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αλλά θέλω να ξεχωρίσω τον νόμο για την ιθαγένεια, το σύμφωνο συμβίωσης, το πλατύ θεσμικό πλαίσιο για την κοινωνική αλληλεγγύη, τον Αναπτυξιακό Νόμο, τις αλλαγές στην Παιδεία και την Υγεία

* Μπορεί να αλλάξει η εικόνα των δημοσκοπήσεων ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει στις επόμενες εκλογές πρωθυπουργός;

Όπως βλέπουμε κάθε μέρα, όλα μπορούν να αλλάξουν και μάλιστα με ταχύτητες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αυτό είναι όμως ένα θέμα για το οποίο θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός το 2019 και τότε θα συγκρίνει τα αποτελέσματα της δικής μας διακυβέρνησης 2015 - 2019 και της διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2012 - 2015. Η μείωση της ανεργίας, η έξοδος από τα Μνημόνια το 2018, η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, όπως προβλέπεται και από διεθνείς οίκους που δεν είναι προφανώς φιλοΣΥΡΙΖΑ, η συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και έχουν καθυστερήσει δεκαετίες θα αλλάξουν και την καθημερινότητα και την ψυχολογία των πολιτών, θα δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο εκλογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτές τις νέες συνθήκες η διάκριση πρόοδος - συντήρηση, Αριστερά - Δεξιά θα πάρουν διαφορετικά χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης. Η εκτίμησή μου είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με σχέδιο και πρόγραμμα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στις κάλπες του 2019. Ας μην ποντάρουν τα πάντα στις δημοσκοπήσεις και την πίεση των μέσων ενημέρωσης.

* Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στρατηγική συνεργασιών του. Ποια η άποψή σας;

Το με ποιους συζητάς, γιατί και πότε δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα τακτικών ή τακτικισμών επικαιρότητας, αλλά θέμα βαθύτατα ιδεολογικό και στρατηγικό. Όποιος, από όποια πλευρά, προσπαθεί για δικούς του λόγους να το θέσει έτσι το αδικεί ως θέμα. Όσοι ψηφίσαμε την απλή αναλογική το καλοκαίρι του 2016 και την υποστηρίζαμε διαχρονικά επιδιώκουμε ευρύτερες συγκλίσεις και την ομαλοποίηση του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών ρευμάτων και των πολιτικών δυνάμεων που τα εκπροσωπούν στο παρόν και το μέλλον. Σε ποια βάση; Μα φυσικά σε προγραμματική βάση... Πώς αλλιώς; Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ο εκσυγχρονισμός και η δημιουργία ενός Δημόσιου φιλικού στον πολίτη και την υγιή επιχειρηματικότητα, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας και μπορούν να αποτελέσουν πεδία διαλόγου, συγκλίσεων ή αντιπαράθεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL