Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Β. Μεϊμαράκης: "Τζάμπα μαγκιές η γραμμή 'δεν ψηφίζω' εκ του ασφαλούς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β. Μεϊμαράκης: "Τζάμπα μαγκιές η γραμμή 'δεν ψηφίζω' εκ του ασφαλούς"

Σε ανοιχτή εσωκομματική σύγκρουση οδηγεί το στρατηγικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ν.Δ. μετά την “προσυμφωνία” του περασμένου Eurogroup αλλά και την προαναγγελία Μητσοτάκη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει μεν να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά... δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο -ούτε καν τα θετικά.

Τα εσωκομματικά νερά τάραξε χθες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης, που χαρακτήρισε “τζάμπα μαγκιές” τη στάση “δεν ψηφίζω εκ του ασφαλούς” επιμένοντας στη γραμμή της “εθνικής συναίνεσης” και ασκώντας σφοδρή κριτική στις επιλογές της ηγεσίας. Νωρίτερα, νέες αντιδράσεις είχε προκαλέσει η δήλωση του Μ. Βορίδη πως... δεν έπρεπε η Ν.Δ. να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, ενώ ο Άδ. Γεωργιάδης συνέχισε και χθες να συκοφαντεί την κυβέρνηση και τη χώρα από το Λονδίνο πιστός στην γραμμή της “δομικής αντιπολίτευσης”.

Η βαρυσήμαντη παρέμβαση του Ευ. Μεϊμαράκη, σε συνομιλία που είχε χθες στη Βουλή με κοινοβουλευτικούς συντάκτες προκάλεσε αίσθηση, ενώ η Ν.Δ. επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συνδέοντας τα λεγόμενα του πρώην προέδρου του κόμματος με τις δηλώσεις Βορίδη. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μερικές ώρες πριν, στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα δημοσιονομικό μέτρο της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας, είναι προφανές ότι η “καμπάνα” Μεϊμαράκη χτυπούσε για την ηγεσία του κόμματος και όχι για τον Μ. Βορίδη.

"Ήμουν και παραμένω υπέρ της πολιτικής συνεννόησης"

Επί της ουσίας ο Ευ. Μεϊμαράκης, υπερασπιζόμενος τη γραμμή της “εθνικής συνεννόησης” με την οποία ταυτίστηκε και ως αρχηγός της Ν.Δ., εξωτερίκευσε τις -έως χθες υπόγειες, αλλά ουδόλως αμελητέες- εσωκομματικές αντιδράσεις για τη “σκληρή γραμμή” που έχει επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Τα εκ του ασφαλούς 'δεν ψηφίζω' είναι τζάμπα μαγκιές» υπογράμμισε στους συνομιλητές του, απαντώντας όχι μόνο για τις δηλώσεις Βορίδη, αλλά και για την απόφαση Μητσοτάκη να καταψηφίσει η Ν.Δ. “όλο το δημοσιονομικό πακέτο” -όπως αυτολεξεί είπε στον ΑΝΤ1 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εγώ ήμουν και παραμένω υπέρ της πολιτικής συνεννόησης. Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία - τέσσερα βασικά πράγματα που αφορούν την κρίση. Την ίδια πολιτική εφαρμόζουμε κι εμείς κι ο ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια θα χρειαστεί να συνεχίσουμε εάν εκλεγούμε κυβέρνηση» πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., εδράζοντας την άποψή του στην παραδοχή Μητσοτάκη ότι δεν θα ανατρέψει τα όποια μέτρα συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση για το 2019 και εξής. Μάλιστα ο Ευ. Μεϊμαράκης έστειλε εκ νέου μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος υπενθυμίζοντας πως, όταν ο ίδιος ήταν αρχηγός και επί προεδρίας του ψηφίστηκε το τρίτο Μνημόνιο, “εισηγητής της Ν.Δ. ήταν ο Κ. Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο σημερινός αρχηγός Κυρ. Μητσοτάκης”.

“Δεν εννοούσε εμάς”...

Όπως προαναφέρθηκε, η οδός Πειραιώς προσπάθησε, μετά τις “βόμβες Μεϊμαράκη”, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αποσυνδέσει τα λεγόμενα του πρώην προέδρου από τη “γραμμή” Μητσοτάκη. “Ο Ευ. Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μ. Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της Ν.Δ. στη Βουλή και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του” έλεγαν “γαλάζιες” πηγές, προσθέτοντας ότι “ο κ. Μεϊμαράκης είπε το αυτονόητο”. Ωστόσο ουδείς στη Ν.Δ. συμφωνεί... με αυτή την οπτική, η οποία προβλήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους.

Βορίδης: Κινδυνεύαμε με πτώχευση, δεν έπρεπε να ψηφίσουμε!

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την παρέμβαση Μεϊμαράκη ο Μ. Βορίδης, μιλώντας στον ρ/σ Real FM, υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να είχε ψηφίσει το καλοκαίρι του 2015 το τρίτο Μνημόνιο η Ν.Δ., παρότι αναγνώρισε ότι “τότε διακινδυνεύαμε να πτωχεύσει η χώρα”! “Προσωπική μου άποψη τότε, την οποία εξέφρασα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο. Ομως επικράτησε εκεί η εξής σκέψη, γιατί υπήρξε η κρατούσα γνώμη στο εσωτερικό της Ν.Δ. ότι, επειδή τότε η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή τότε διακινδυνεύαμε πράγματι το να πτωχεύσει η χώρα, η κρατούσα γνώμη υποστήριξε ότι έπρεπε να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων” υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

Παράλληλα χθες βράδυ επανήλθε μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης “δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και τη στρατηγική της Ν.Δ.” και προσπάθησε να υποβαθμίσει τις πρωινές δηλώσεις του: “Το μείζον είναι το 2017, όπου η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία” περιορίστηκε να πει ο Μ. Βορίδης.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ

"Κομμουνιστική χώρα" η Ελλάδα, λέει ο Άδ. Γεωργιάδης στους επενδυτές

Πέραν του Μ. Βορίδη, σε επανεμφάνιση με “σκληρή γραμμή” προέβη, από το Λονδίνο, ο Αδ. Γεωργιάδης, φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει σε συνέντευξή του σε διεθνές ακροατήριο (CNBC, Skynews) ότι “αν θέλετε να αγοράσετε Ελλάδα, αγοράστε τώρα που είναι φθηνά”.

Τα ως άνω προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για “το λιγότερο ατυχείς δηλώσεις” κατηγορώντας τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. ότι “ούτε λίγο ούτε πολύ κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ασκήσει επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα”.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργιάδη “απαράδεκτες, προκλητικές, που δυσφημούν τη χώρα” προσθέτοντας ότι “τέτοιες αναφορές δεν εξευτελίζουν μόνο τον ίδιο, αλλά και το κόμμα του και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη”.

Πάντως, ο Αδ. Γεωργιάδης δεν... σταμάτησε εκεί: μιλώντας στο LSE, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “την τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης” -στέλνοντας προφανώς το... κατάλληλο αποτρεπτικό μήνυμα σε επίδοξους επενδυτές”, ενώ μίλησε προσβλητικά για τον Αλ. Τσίπρα ισχυριζόμενος πως “θα πάθει τρομερά προσωπικά προβλήματα όταν χάσει την καρέκλα” και πως “δεν διαφέρει τόσο πολύ” από τον Αρτ. Σώρρα...

"Πυρά" Λεβέντη κατά Μητσοτάκη

Επίθεση στη Ν.Δ. και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Β. Λεβέντης επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση της Ένωσης Κεντρώων για οικουμενική κυβέρνηση.

“Και ο Μητσοτάκης να έρθει, θα είναι ακόμη χειρότερος καθώς δεν λέει πού θα βρει τα λεφτά για να κόψει φόρους” δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο) προσθέτοντας ότι “ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. και δεν έφερε καμία επένδυση". "Κοιτάζει το κόμμα μόνο και όχι την πατρίδα", "μόνο η εξουσιομανία τον ενδιαφέρει", "έχει γύρω του ‘κοράκια’ που τον έχουν σε ομηρεία" είπε. Ανέφερε ότι "το ζητούμενο είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η συμφωνία προς όφελος της κοινωνίας" και πως "αν οι συντάξεις πειραχτούν άμεσα, θα ανατραπούν τα πάντα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL