Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Γ. Δραγασάκης: / Γ. Δραγασάκης: Ιδρύεται Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Δραγασάκης: / Γ. Δραγασάκης: Ιδρύεται Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής

Την ίδρυση Ταμείου Νησιωτικής Συνοχής και την προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική, εξήγγειλε, χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης κατά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα και την ανακήρυξη του 2017 ως Έτος Δωδεκανήσου. Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

"Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν πλήρως το αυτονόητο δικαίωμα στην ισοτιμία και την ισονομία, πρέπει να απολαύσουν τη δυνατότητα να ασκηθούν κατάλληλες νησιωτικές πολιτικές, όχι ως ειδικό προνόμιο, αλλά ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί τους" τόνισε ο Γ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο να ιδρυθεί Ταμείο Νησιωτικής Συνοχής.

Αναφερόμενος εμμέσως στην τουρκική επιθετικότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως "τα Δωδεκάνησα υπήρξαν πάντα χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, πέρασμα και χώρος συνάντησης εμπορικών δρόμων. Για αυτό και τα Δωδεκάνησα υπήρξαν σημαντικά κέντρα πολιτισμού, κόμβοι διαμετακομιστικού εμπορίου, σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο. Και είναι αυτή ακριβώς η διάσταση της Ιστορίας που είναι και σήμερα ζωτικά επίκαιρη, αναγκαία και επωφελής, παντού αλλά ακόμη πιο πολύ στην εύφλεκτη περιοχή μας, όχι μόνο για τους κατοίκους των νησιών αλλά και για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμη και για εκείνους, εκπρόσωποι των οποίων δείχνουν ενίοτε να αγνοούν αυτή την ιστορική αλήθεια" τόνισε, για να υπογραμμίσει πως "τα νησιά μας και οι νησιώτες είναι κληρονόμοι και συνεχιστές μιας πλούσιας ιστορίας αγώνων για ελευθερία και δημιουργία".

Υπογράμμισε ακόμη την προσφορά των Δωδεκανησίων στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και το πλέγμα πολιτικών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Νίσυρο. Στο πλαίσιο αυτό στελεχώνονται όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία με αγροτικούς γιατρούς και σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, καλύπτονται τα κενά στα νησιά με οπλίτες γιατρούς. Οι δύο Περιφέρειες Αιγαίου έχουν εξαγγείλει ειδικό πρόγραμμα με εθνικούς πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ αναπτύσσονται τα υδατοδρόμια και ανασχεδιάζεται ο χάρτης συγκοινωνιών. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά τίθεται στην Ε.Ε. το θέμα των ευρωπαϊκών νησιωτικών πολιτικών, ώστε να περιλαμβάνεται η ρήτρα νησιωτικότητας όχι μόνο στις εθνικές αλλά και τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Κ. Μητσοτάκης: Κανείς δεν επιτρέπεται να αμφισβητεί τον εθνικό χώρο

"Τα Δωδεκάνησα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού χώρου. Κανένας δεν μπορεί να τα επιβουλευθεί. Κανείς δεν επιτρέπεται να τα αμφισβητήσει" ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε να γίνει πράξη η ρήτρα νησιωτικότητας "που συχνά έχει καταστεί κενό γράμμα". Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι "οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες. Τις φωτεινές ιδέες της Δύσης. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι. Και όχι ουραγοί".

Π. Καμμένος: Θετικό το μήνυμα ενότητας

"Χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ενωμένο τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές να χειροκροτούν τους ομιλούντες. Και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα και προς τα Δωδεκάνησα, προς τους ακρίτες μας, αλλά και προς όλους εκείνους οι οποίοι προσπαθούν να αλλοιώσουν την ελληνική ιστορία και να επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας" είπε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στ. Θεοδωράκης: Συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας

Τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος είπε ότι "δε χωράνε τσαμπουκάδες, απειλές και κινήσεις εντυπωσιασμού" στη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας.

Τη συμβολή της Δωδεκανήσιας γυναίκας υπενθύμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης, αναφερόμενος και στην οργάνωση "Δωδεκανησιακή Μέλισσα" της Αντιγόνης Ζουρούδη που ιδρύθηκε το 1931.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL