Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Με ορόσημο το Eurogroup της 20ής Μαρτίου / Ευ. Τσακαλώτος: Κλείσιμο συμφωνίας σε τρία βήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ορόσημο το Eurogroup της 20ής Μαρτίου / Ευ. Τσακαλώτος: Κλείσιμο συμφωνίας σε τρία βήματα

Τα τρία βήματα της συμφωνίας με τους θεσμούς με ορόσημο το Eurogroup της 20ής Μαρτίου περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Τα βήματα είναι:

* Κλείσιμο του Stuff Level Agreement (συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων).

* Η συζήτηση για τα μέτρα και τα αντίμετρα.

* Τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, όπου "από τη συζήτηση Μέρκελ - Λαγκάρντ φάνηκε ότι τα μέτρα αυτά χρειάζονται μεγαλύτερη αποσαφήνιση".

"Δημοκρατικά προβληματική" η προνομοθέτηση

Αναφερόμενος στην προνομοθέτηση ο Ευκλ. Τσακαλώτος τόνισε ότι "δεν είναι αντισυνταγματική. Αν όμως με ρωτάτε αν είναι δημοκρατικά προβληματική, κατά την άποψή μου είναι. Σας το λέω ευθέως. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ, ούτε ότι έπρεπε μία δημοκρατική Ευρώπη να το κάνει για να καλύψει το ΔΝΤ, ειδικά όταν υπάρχουν και τα καλά στοιχεία της οικονομίας". Ακόμη επεσήμανε ότι "δεν λέμε πως τελείωσε η λιτότητα".

Ο υπουργός Οικονομικών κατέρριψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) αφενός ότι ευθύνεται η Αθήνα για την καθυστέρηση και αφετέρου ότι η καθυστέρηση κόστισε. "Από πού προκύπτει ευθύνη της κυβέρνησης; Όλος ο κόσμος λέει τα αντίθετα και μόνο εσείς δεν έχετε χαμπαριάσει;" είπε επικαλούμενος τον οίκο Fitch, τους “Financial Times” και δηλώσεις αξιωματούχων.

Η Ν.Δ. με τους βόρειους του ΕΛΚ αντί να είναι με τους νότιους

Η Ν.Δ., είπε, "επιλέγει να είναι με τους βόρειους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όχι με τους νότιους" (Ισπανία, Ιταλία κ.ά.), που έχουν διαφορετική άποψη για την ευθύνη της καθυστέρησης. Και απευθυνόμενος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στο ΠΑΣΟΚ συνέχισε: "Να μην μιλήσω για σας, το Κέντρο. Γιατί δεν κάνετε κριτική στον Πιτέλα, τον Παντοάν και επιμένετε ότι μόνο η Ελλάδα ευθύνεται;".

Η Ν.Δ. θα έκλεινε με μέτρα 2%

Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί η καθυστέρηση δεν είχε κόστος. "Τι έλεγε το ΔΝΤ πριν από δύο μήνες; Να πάρουμε 2% του ΑΕΠ καθαρά μέτρα. Αυτό εννοούσατε στη Ν.Δ. όταν λέγατε να κλείσει γρήγορα; Εσείς θα το κλείνατε γρήγορα και θα βάζατε μέτρα 2%. Δεν ακούσατε όμως τον Ντάισελμπλουμ που είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις δημοσιονομικές αλλαγές και τον Μοσκοβισί, που απαντώντας στην σχετική ερώτηση είπε ‘net’ (καθαρά);" ανέφερε και πρόσθεσε: "Το ΔΝΤ το φθινόπωρο του 2015 έλεγε έλλειμμα 0,5% για το 2016 και έκανε λάθος 3%. Γι’ αυτό άλλαξε θέση το ΔΝΤ και ζήτησε διαρθρωτικές αλλαγές αντί για μέτρα".

Ο υπουργός αναρωτήθηκε "από πού προκύπτει ότι τα καλά μέτρα είναι σίγουρα και τα αντίμετρα δεν είναι" και ξεκαθάρισε ότι "το μόνο που ισχύει είναι ότι, αν είμαστε εκτός στόχων πρέπει να πάρουμε μέτρα. Αυτό όμως ισχύει και για χώρες που δεν είναι καν στο Μνημόνιο, όπως στη Γαλλία".

Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε στα θετικά της "καθυστέρησης" και την αλλαγή της στάσης του ΔΝΤ στα εργασιακά. "Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τα εργασιακά θέματα για τα οποία υπήρξε συμφωνία στην Επιτροπή Σοφών για το ποιες είναι οι καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Η Επιτροπή αυτή ομόφωνα είπε ότι πρέπει να επιστρέψει η επεκτασιμότητα, δηλαδή οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό είναι κάτι που, αν το κλείναμε τον Δεκέμβριο δεν θα το είχαμε" τόνισε επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι για να μην ψηφίζουν Λεπέν πρέπει να ξέρουν ότι τουλάχιστον στη φάση της ανάπτυξης θα έχουν κάποια συμμετοχή.

Ακόμη ο Ευκλ. Τσακαλώτος ενημέρωσε την Επιτροπή για το "τεράστιας σημασίας" πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας λέγοντας ότι "είμαστε σε διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για δάνειο ώστε να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις εργασίας".

Εξηγώντας τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί αποκάλυψε ότι "οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας συζητήθηκαν σε μία συνάντηση πριν από το Eurogroup, και παρουσιάσθηκαν από τους θεσμούς στο Eurogroup όπου συμφωνήθηκε να έρθουν οι θεσμοί για να ‘δέσουν’ όλα στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου". Μάλιστα σημείωσε ότι "ο στόχος είναι στο Eurogroup του Μαρτίου να έχει κλείσει η συμφωνία και να πει τότε ο Ντάισελμπλουμ ότι συμφωνήσαμε με το ΔΝΤ προσωρινά να είναι μέσα" στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα είναι γνωστή η δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, τα μέτρα για το χρέος κ.λπ.

Θέμα διαπραγμάτευσης και το ύψος των πλεονασμάτων

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμόζονται ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης, έστω και κατ’ αναλογία, και τόνισε πως "το δίλημμα είναι υιοθέτηση των εξωπραγματικών απαιτήσεων του ΔΝΤ ή καθυστέρηση. Με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να αξιολογηθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για πλαίσιο συμφωνίας".

Κάνοντας λόγο για μη εσκεμμένες "παρανοήσεις" και "διαστρεβλώσεις", υπογράμμισε ότι "επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα νομοθετούνται και εφαρμόζονται ταυτόχρονα υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εντός των στόχων των πλεονασμάτων". Διέψευσε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν έχουμε πιάσει τους στόχους, ενώ δεσμεύθηκε ότι "τα θετικά επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν κατ’ αναλογίαν ακόμη και σε περίπτωση απόκλισης. Π.χ., αν το φθινόπωρο 2018 έχουμε στόχο 3,5% πλεόνασμα και πιάνουμε 3%, θα εφαρμοστούν 1,5% θετικά μέτρα".

Ο Γ. Χουλιαράκης υπενθύμισε πως "και το ύψος των πλεονασμάτων, που η Ν.Δ. το θεωρεί δεδομένο, είναι και αυτό θέμα διαπραγμάτευσης", και ότι η Ν.Δ. το 2014 είχε ψηφίσει για πλεόνασμα πάνω από 5% το 2018.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί χρειάζεται πλαίσιο συμφωνίας και δεν είναι αρκετή η συμφωνία του 2015, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως "η ανάγκη υπάρχει γιατί το ΔΝΤ δεν συντάσσεται με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και έχει εξωπραγματικές εκτιμήσεις". Υπενθύμισε δε πως το ΔΝΤ προέβλεπε πλεόνασμα 3,5% για το 2019 πριν ψηφιστούν τα μέτρα του Μαΐου του 2016 και τώρα, αφού ψηφίσθηκαν τα μέτρα το 2016, προβλέπει πλεόνασμα 1,5%! "Πώς το εξηγεί αυτό; Δεν το εξηγεί" πρόσθεσε.

Χρ. Σταϊκούρας: Ήττες και ψέματα

"Υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα είναι το τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας. Ας μην προσπαθεί συνεπώς άλλο η κυβέρνηση να ‘μασκαρέψει’ την αλήθεια. Οι Απόκριες πέρασαν" σχολίασε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση "έχει ήδη δεσμευθεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, η επίτευξη των οποίων απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας".

Ακόμη εκτίμησε ότι "τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν προκειμένου να επιτευχθούν υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ τα όποια επεκτατικά μέτρα θα εφαρμοστούν υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι".

Το ίδιο ισχυρίσθηκε και ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. "Αυτό δεν είναι σωστό. Αν το πλεόνασμα είναι 3,5%, θα ισχύσουν και τα δύο. Αν είναι π.χ. 4,5%, θα έχουμε και 1% για να κάνουμε κοινωνική πολιτική. Αν είναι π.χ. 2,5%, τότε όντως πρέπει να κάνουμε κάτι" του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ρώτησε αν βοηθούν τον διαπραγματευτή οι αναφορές ότι τελείωσε η λιτότητα.

Χρ. Μαντάς: Αντιφάσκει η Ν.Δ.

"Από τη μία μας κατηγορεί γι’ αυτά που λέει ότι δεν έχουμε κάνει και από την άλλη ότι κάνουμε υποχωρήσεις" επεσήμανε την αντίφαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς υπενθυμίζοντας ότι "τον Δεκέμβριο, που δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ ζητούσε εδώ και τώρα πρόσθετα μέτρα". "Υπάρχει πρόβλημα στο πώς θα αντιστοιχηθούν μέτρα και αντίμετρα; Μπορεί και να υπάρχει, όμως αυτό είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης και των προτάσεων των κομμάτων" υπογράμμισε.

"Μιλάμε για ένα νέο Μνημόνιο, το τέταρτο, βαφτισμένο αλλιώς" υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος κάνοντας λόγο για "πολιτικές απάτες" εκ μέρους της κυβέρνησης και ισχυριζόμενος ότι "πληρώσαμε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015 με σωρευτικά μέτρα 12,5 δισ.".

Το επίδικο της διαπραγμάτευσης είναι ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας ότι "οι θεσμοί στο σύνολό τους, μαζί με την κυβέρνηση, έχουν συμπράξει ένα ενιαίο μέτωπο που είναι απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL