Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Η Ν.Δ. παραμένει τσακωμένη με την αλήθεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ν.Δ. παραμένει τσακωμένη με την αλήθεια

Αμηχανία, στρατηγικό αδιέξοδο και εσωτερικά προβλήματα καταλογίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα διαψεύδονται σε όλους τους τόνους τα περί διαφωνιών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού.

"Αντιλαμβανόμαστε την άβολη θέση της Ν.Δ. να ζητά τόσους μήνες, σε Ελλάδα και Βερολίνο, να μην κλείσει η αξιολόγηση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και τελικά αυτή να κλείνει, αλλά η Ν.Δ. οφείλει έστω και τώρα να σοβαρευτεί" ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές επισημαίνοντας ότι “ξεχνά πως είχε συμφωνήσει για πλεονάσματα με μέσο όρο 4% μέχρι το 2030". “Αντί να συνεχίζει να ανακαλύπτει διάσταση του υπουργού Οικονομικών από τον πρωθυπουργό για να καλύψει το στρατηγικό της αδιέξοδο και τις εσωτερικές της διαφωνίες, ας συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η κυβέρνηση πέτυχε ένα περίγραμμα συμφωνίας και πλέον η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο και θα κλείσει το συντομότερο δυνατόν" πρόσθεταν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας στα λεγόμενα στη Βουλή των αρμόδιων υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη για συμφωνία με τους θεσμούς με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις επιθέσεις της Ν.Δ. για καθυστερήσεις. Επισήμαιναν δε ότι η Ν.Δ. συμφωνούσε με τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4,5 δισ. ευρώ, που ζητούσε το ΔΝΤ, ήδη από τα Χριστούγεννα του 2015.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι η Ν.Δ. ευθύνεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ για την απώλεια του 25% του εθνικού πλούτου σε μία πενταετία, υπογράμμιζαν ότι: α) Αντί στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% για το 2016, καταγράφεται υπεραπόδοση πάνω από 2%. β) Η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,3% αντί πρόβλεψης για ύφεση. γ) Η ανεργία στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. έχει μειωθεί από το 27% στο 23%.

Καλούσαν, τέλος, τον κ. Μητσοτάκη και το επιτελείο του να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα ότι “η μόνη παταγώδης αποτυχία που τελικά καταγράφηκε, ήταν αυτή της πολιτικής τους".

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την ΕΕΤ

Κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους τραπεζίτες να δοθεί «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ τους κάλεσε, επίσης, να μην ανοίξουν ζήτημα ομαδικών απολύσεων.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών, με στόχο τη βελτίωση της παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις, η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας. Κυβέρνηση, τράπεζες και φορείς οφείλουμε να συνεργαστούμε για την ανόρθωση της οικονομίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του προεδρείου της ΕΕΤ.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν την επίσπευση της αξιολόγησης ώστε να μπορέσει η χώρα να μπει στο QE και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη προκειμένου να μπορέσουν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.

Επίσης, χθες ο πρωθυπουργός συνάντησε τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ Ταλέμπ Ριφάι, ενώ σήμερα θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ (στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας) και την Παρασκευή τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, θα απευθύνει «Μήνυμα αλληλεγγύης και φιλίας” στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές αρχές.

Δ. Τζανακόπουλος: Αναξιόπιστα τα περί διαφωνιών Τσίπρα - Τσακαλώτου

«Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα - Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διαδίδουν» τόνισε χθες και o Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. στήνει δημοσιεύματα και στη συνέχεια σπεύδει να σχολιάσει: Συμφωνία Αλήθειας!».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος εκτίμησε στην “Εφ. Συν.” ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Μαρτίου, σημειώνοντας ότι «στην περίπτωση ψήφισης νέων μέτρων η κυβέρνηση έχει μία και ενιαία θέση” και πως οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πάνε να κάνουν "πολιτική σπέκουλα".

Τα μέτρα δεν θα είναι οριζόντια, διαβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εξεύρεση πολιτικής λύσης, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τόνισε ότι δεν θα “παραδώσουμε την εξουσία στους εκπροσώπους του πιο απάνθρωπου καπιταλισμού, μόνο και μόνο για χάρη ενός στενά κομματικού ή εκλογικού οφέλους”.

Π. Μοσκοβισί: Ισορροπημένο πακέτο

Την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» υπογράμμισε την Κυριακή στο ΑΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους και ότι η ανάπτυξη επέστρεψε στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL