Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Ν.Δ.: Από το "σκληρό ροκ" στο... αντάρτικο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Δ.: Από το "σκληρό ροκ" στο... αντάρτικο

Μία νέα -στοιχειωδώς πειστική αυτή τη φορά- αφήγηση ψάχνει η ηγεσία της Ν.Δ., μετά τα νέα πολιτικά δεδομένα που προκάλεσε η πολιτική “προσυμφωνία” Αθήνας - δανειστών στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Πάντως, η αμηχανία παραμένει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υιοθετεί προς το παρόν την ίδια αντιπολιτευτική τακτική που εφάρμοσε κατά τη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση: δηλαδή το “αντάρτικο” επί των... φημολογούμενων μέτρων, το οποίο παίρνει τη θέση του “σκληρού ροκ” που εκφραζόταν από το αίτημα για “εκλογές εδώ και τώρα”.

Οι εξελίξεις στο Eurogroup και η πολυαναμενόμενη άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης δεν προκάλεσαν μόνο νέα πολιτικά δεδομένα, αλλά και εσωκομματικές εξελίξεις: από το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κριτική πολλών “γαλάζιων” για τους χειρισμούς και τη γραμμή που χάραξε η ηγεσία του κόμματος έχει ενταθεί.

Μάλιστα, με “νωπά” τα “αδειάσματα” που υπέστη με... ομαδικά πυρά ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδ. Γεωργιάδης όταν δήλωνε ότι “δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση, θέλει να πέσει ο Τσίπρας”, πολλαπλασιάζονται οι διαφωνούντες με τη “γραμμή” που είχε υιοθετήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι οποίοι καταλογίζουν στην ηγεσία της Ν.Δ. “κοντόφθαλμη αντιπολιτευτική τακτική” -όπως τονίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Πολιτική χρεοκοπία

Ο λόγος, φυσικά, για την κατάρρευση του αιτήματος για “εκλογές εδώ και τώρα”, που “θόλωσε” το στίγμα της Ν.Δ. και έδωσε την αίσθηση ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιθυμεί να κλείσει η αξιολόγηση. Επί αυτού του αιτήματος, άλλωστε, είχε “πατήσει” ο Άδ. Γεωργιάδης εκφράζοντας τη σκληρή “σαμαρική” γραμμή που συνοψίζεται στη φράση “να φύγουν τώρα, γιατί αργότερα θα είναι πολύ αργά”.

Και, μπορεί τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. να μην “άδειασαν” δημοσίως πάρα πολλά “γαλάζια” στελέχη (Κ. Τζαβάρας, Ν. Κακλαμάνης, Σ. Βούλτεψη, Χρ. Δήμας κ.ά.), ωστόσο στο παρασκήνιο οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Η φράση “μάζεψε τον Άδωνι” ακούστηκε πολλές φορές στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. ακόμη και από πολύ κοντινά του πρόσωπα, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως, εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κρατούσε αποστάσεις από τον αντιπρόεδρό του, κορυφαίος “γαλάζιος” παράγοντας θα παρενέβαινε δημοσίως ώστε “να βάλει τα πράγματα στη θέση τους”, όπως έλεγε ο ίδιος σε -λίγους και... εκλεκτούς- συνομιλητές του.

Κάπως έτσι ο Κυρ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε -βοηθούντων και των ραντεβού που είχε στο Βερολίνο με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε- να “αδειάσει” από βήματος Βουλής τον αντιπρόεδρό του και να δηλώσει ότι η Ν.Δ. θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.

Επένδυση στο “αντάρτικο”

Με τη μεταστροφή του ο Κυρ. Μητσοτάκης -όπως παραδέχονται “γαλάζια” στελέχη που ανήκουν στους “διαφωνούντες- “έσωσε τα προσχήματα”, υπό την έννοια ότι η προσυμφωνία των Βρυξελλών δεν βρήκε τη Ν.Δ. να δηλώνει ότι “δεν θέλει να κλείσει η αξιολόγηση”. Ωστόσο η έκβαση του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας προκάλεσε περισσή αμηχανία στην οδό Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια ημέρα η Ν.Δ. περιορίστηκε σε μία γενικόλογη ανακοίνωση στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, ώστε να κερδίσει χρόνο ώσπου να αποκωδικοποιήσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί.

Και ενόσω οι ημέρες περνούσαν, αν κάτι καθίστατο σαφές από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό ήταν πως η Ν.Δ. ακόμη ψάχνει ένα... νέο “αφήγημα”, μετά την κατάρρευση της γραμμής περί “εκλογών εδώ και τώρα”. Επί της ουσίας, από το “σκληρό ροκ” της περασμένης περιόδου -που έφτασε έως τις... “ευχές” να μην κλείσει η αξιολόγηση- η Ν.Δ. επανέρχεται στην ίδια τακτική που εφήρμοσε κατά την πρώτη αξιολόγηση, με στόχο αφενός να δείχνει ότι ασκεί σκληρή αντιπολίτευση, αφετέρου να μεγεθύνει το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.

Έτσι στο στόχαστρο της οδού Πειραιώς τίθενται οι “χαμένοι” της νέας συμφωνίας, όπως τουλάχιστον τους προσδιορίζει η Ν.Δ. πριν... ξεκινήσει η διαπραγμάτευση επί της συνολικής δέσμης μέτρων. Η αξιωματική αντιπολίτευση, λοιπόν, επιστρατεύοντας την “ξαναζεσταμένη” κινδυνολογία, κατηγορεί την κυβέρνηση για τρία “ναι”, εστιάζοντας στα εργασιακά, στην μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, προκειμένου να δείξει ότι τα “νέα μέτρα” θα πλήξουν τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους και τη μεσαία τάξη.

Αντιφάσεις και υποκρισία

Αυτά “προφητεύουν” εδώ και μερικά 24ωρα σε κανάλια και ραδιόφωνα όλα τα “γαλάζια” στελέχη προσπαθώντας να “γυρίσουν” το κλίμα και να “σβήσουν” την ανακούφιση που προέκυψε μετά την κατάληξη του Eurogroup. Πάντως, η επιχειρηματολογία και το “αντάρτικο” της Ν.Δ. συνεχίζουν να μην προσφέρουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα πειστικό “αφήγημα”, αφ’ ης στιγμής οι “γαλάζιοι” πέφτουν σε αντιφάσεις που δείχνουν... υποκρισία. Για παράδειγμα η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “λέει ναι σε όλα” στα εργασιακά, την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων χαρακτηρίζοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις “αριστερές ιδεοληψίες”. Επίσης η Ν.Δ. καταλογίζει στην κυβέρνηση πως “δεν πήρε μεσοπρόθεσμα για το χρέος”, όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριζε πριν μερικές εβδομάδες στη Βουλή -σε γραμμή Σόιμπλε- ότι “το πρόβλημα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανταγωνιστικότητα”. Τέλος, η Ν.Δ. δείχνει να “κόπτεται” για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά δεν έχουν περάσει ούτε δυόμισι μήνες από τότε που αρνήθηκε να στηρίξει την έκτακτη ενίσχυση για να περάσουν λίγο καλύτερα Χριστούγεννα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL