Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Την Τρίτη ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής / Ευκλ. Τσακαλώτος: "Καθαρή" η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την Τρίτη ενημερώνει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής / Ευκλ. Τσακαλώτος: "Καθαρή" η δημοσιονομική επίπτωση των μέτρων

Αποστόμωσε την κριτική της Ν.Δ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα που θα συμφωνηθούν θα έχουν μηδενική δημοσιονομική επίπτωση. Με όσα είπε χθες στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε εν τοις πράγμασι τις διαρροές της Ν.Δ. και των δημοσιογραφικών φερέφωνών της για ενδοκυβερνητική διαφωνία.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντά στη Βουλή σε ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και ότι την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ν.Δ.

Αφού επισήμανε τη στενοχώρια της Ν.Δ., που διαπιστώνει το στρατηγικό της αδιέξοδο, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπενθύμισε τι αποφασίσθηκε στο Eurogroup σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών. "Όλα τα λεφτά ήταν μια λέξη που είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος από την Ελλάδα ρωτάει τον Ντάισελμπλουμ και τον Μοσκοβισί 'πώς ισχυρίζεται η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πάρει ένα μέτρο ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης', απαντάει με την αγγλική λέξη 'net', δηλαδή 'καθαρά'. Αυτή η μία λέξη σημαίνει ότι, παρ' όλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε δύο, τέσσερα, έξι, οκτώ, δέκα δισ. μέτρα, καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Μοσκοβισί: net. Δηλαδή, αν για παράδειγμα είναι ένα πακέτο ενός δισ., που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, πέρα από την οικονομία θα υπάρχει και ένα δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν αυτά τα χρήματα στην οικονομία. Και γι' αυτό ο Ντάισελμπλουμ είπε με ξεκάθαρο τρόπο ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις ανακατατάξεις εντός του φακέλου της φορολογίας και εντός του κοινωνικού φακέλου". Μάλιστα ανέφερε ότι συζητείται ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει με προγράμματα απασχόλησης "όχι τη λιτότητα που έρχεται, αλλά τη λιτότητα που υπήρχε".

Κάποιους θα βοηθήσουμε, μερικοί μπορεί να χάσουν

"Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση" επισήμανε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί. "Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις" υπενθύμισε.

Ο Μητσοτάκης θα καταλήξει σαν τον πατέρα του με τον Σαμαρά

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε το πολιτικό πρόβλημα της Ν.Δ.: "Το πρόβλημά σας δεν είναι ότι δεν ξέρετε (σ.σ.: τι αποφασίστηκε στο Eurogroup), αλλά ότι δεν σας αρέσει. Βάλατε όλα τα αυγά στο ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και θα πάρουμε μέτρα. Είχα προειδοποιήσει τον Κ. Μητσοτάκη ότι αυτό γίνεται με πίεση του Α. Σαμαρά και ότι θα έχει το ίδιο πρόβλημα που είχε ο πατέρας του με τον Α. Σαμαρά. Αλλά συνεχίστηκε αυτή η στρατηγική: να πέσει τώρα η κυβέρνηση, να μη γίνει η διαπραγμάτευση, να μην τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση. Τη μεγάλη μου συγγνώμη για αυτά" είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει χιουμοριστικά την κριτική της Ν.Δ. ότι δήθεν σιωπά. "Είναι συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε και ότι σας έλειψα. Θέλω να ευχαριστήσω και τη Ν.Δ., η οποία μου έδωσε και συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου, ότι βελτιώνονται" επισήμανε χειροκροτούμενος και υπενθύμισε ότι "οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Απ’ ό,τι ξέρω, από το Σύνταγμα υπάρχει μια συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όταν μιλάει ο Δ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά για όλη την κυβέρνηση".

Ποιος δίνει γραμμή σε ποιον;

"Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη γάτα και το ψέμα; Ότι η γάτα έχει μόνο επτά ζωές. Πόσα ψέματα πρέπει να ακούσω; ", ήταν η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια. Ισχυρίσθηκε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και στις δύο κόκκινες γραμμές της -τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων- και περιμένει την τρόικα στην Αθήνα, "μόνο για να συζητήσει τα ποσά".

"Επενδύετε στην καταστροφολογία, λειτουργώντας αυτόν τον καιρό όχι ως αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, αλλά ως αντίπαλοι της Ελλάδας στην προσπάθεια της διαπραγμάτευσης" σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

Τις αναφορές Δένδια σχολίασε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος: "Όταν μιλούσε είχα ένα 'déjà vu'. Γυρνούσε γύρω μου τι γινόταν και μετά θυμήθηκα ότι ξύπνησα -όπως ξυπνάω για να έχω ένα ευχάριστο πρωί- με τον Μπ. Παπαδημητρίου και τον Αρ. Πορτοσάλτε και είπαν ακριβώς αυτό που είπε ο Ν. Δένδιας. Ήταν ακριβώς τα λόγια του. Δεν ξέρω αν εσείς δίνετε 'γραμμή' στον ΣΚΑΪ ή ο ΣΚΑΪ σε σας, αλλά είπατε τα ίδια ακριβώς".

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος ισχυριζόμενος ότι ο υπουργός Οικονομικών "σιωπά" για το Eurogroup.

"Τελικά ο Ευκλ. Τσακαλώτος, όπως γράφουν και όπως φωνάζουν, δεν εξαφανίστηκε. Εδώ ήταν και ήταν γνωστό. Αυτό, όμως, που είναι βέβαιο είναι ότι εξαφανίζεται πλέον και με τις νέες συμφωνίες το λαϊκό εισόδημα όλο και περισσότερο" είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος χαρακτήρισε "παραμύθι" τα αντισταθμιστικά.

"Η λέξη "Grexit" δεν θα ξανακουστεί. Κάποιοι να το βάλουν πολύ βαθιά στο μυαλό τους. Η λέξη "εκλογές" δεν θα ξανακουστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό πάλι κάποιοι πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

"Σήμερα μάθαμε πως τα βατράχια την πληρώνουν όχι μόνον όταν τα βουβάλια τσακώνονται αλλά και όταν τα βουβάλια συμφωνούν" σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL