Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακυρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Αδιέξοδο προδιαγράφεται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στην απόφαση Ακιντζί να μη μετάσχει τελικά στις σημερινές συνομιλίες. "Λυπούμαι για την απόφαση του κ. Ακιντζί να μην παραστεί στην αυριανή συνάντηση. Είμαι έτοιμος να συνεχίσω το διάλογο οποιαδήποτε στιγμή" απάντησε ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης όταν του μεταφέρθηκε η απόφαση της τουρκοκυπριακής πλευράς από την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελ. Σπέχαρ, από την οποία ζήτησε να διαβιβάσει τις θέσεις του στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Ν. Χριστοδουλίδη, ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως οι δηλώσεις Ακιντζί περί προϋποθέσεων για επάνοδο στις συνομιλίες αποτελούν αιτιάσεις της άλλης πλευράς, προκειμένου να μην προσέλθει στις συζητήσεις. Παράλληλα απέδωσε τις εξελίξεις και στο γεγονός ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας, αφού δεν μπορεί να πείσει για τις απαιτήσεις της αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Κάνοντας λόγο για "αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού", ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε και στις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, όπου η κυβέρνηση του AKP ζητεί, όπως υπενθύμισε, την εθνικιστική ψήφο των Γκρίζων Λύκων στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

"Απόλυτα ξεκάθαρο" μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε λίγο αργότερα, κατά τη συνάντησή του με το Συμβούλιο Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, ο Κύπριος Πρόεδρος: "Είναι καιρός να τερματιστεί η αναχρονιστική παρουσία της στο νησί, να τερματίσει την κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματά της".

Γιλντιρίμ: Στην Κύπρο έσκασε το λάστιχο

Τη διασύνδεση της εξέλιξης με το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία κατέδειξαν και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπ. Γιλντιρίμ που, μια ημέρα αφότου έκανε το σήμα των Γκρίζων Λύκων μέσα στην τουρκική Βουλή, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Στην Κύπρο έσκασε το λάστιχο"μ επιχειρώντας να χρεώσει στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη. Για πολύ καιρό φαινόταν ότι ήταν υπέρ του συμβιβασμού, αλλά στο τέλος είπε 'ένωση', ανέφερε πάνω στην απόφαση της κυπριακής Βουλής.

Ακιντζί: Μάταιη η προσπάθεια επίρριψης ευθυνών

"Μάταιη" χαρακτήρισε ο Μ. Ακιντζί την προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να επιρρίψει τις ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με Τουρκοκύπριο ηγέτη, αν οι διαπραγματεύσεις έφτασαν στο στάδιο της πενταμερούς διάσκεψης, μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε "η πρωτοβουλία της τουρκοκυπριακής πλευράς". "Δυστυχώς δεν μπορούμε να δούμε αυτή την προσέγγιση από ελληνοκυπριακής πλευράς", υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποφεύγει να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν την αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, επιμένοντας ότι η πλειοψηφία των ψήφων των Ελληνοκυπρίων είναι αρκετή στις ομόσπονδες επιτροπές, όπου ο αριθμός των μελών δεν είναι ίσος.

Δ. Συλλούρης: Προφάσεις εν αμαρτίαις

"Αρνητικότατη, απαράδεκτη" και "προφάσεις εν αμαρτίαις" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Συλλούρης τη στάση Ακιντζί και την ανάδειξη της απόφασης για τη διδασκαλία του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία ως εμπόδιου για συνέχιση των συνομιλιών.

Όχημα ειρήνης και σταθερότητας το φυσικό αέριο

"Το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί το όχημα για τη δημιουργία μιας περιοχής ενότητας, ειρήνης και σταθερότητας", και μάλιστα τα αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να αποτελέσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., δήλωσε ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση με το Συμβούλιο Προέδρων των αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων, διαμηνύοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά του για στενή συνεργασία με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση "για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής μας συνεργασίας σε όλους τους τομείς".

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ ΤΖ. ΟΖΓΙΓΙΤ

ΑΚΕΛ: Δράση για να μην κλάψουμε στα ερείπια των διαπραγματεύσεων

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για να μην κλάψουμε πάνω στα ερείπια που θα προκαλέσει η κατάρρευση των συνομιλιών εξέφρασαν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Ά. Κυπριανού και ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζ. Οζγιγίτ. Επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν ποιο θα είναι το μέλλον του κυπριακού λαού αν υπάρξει παρατεταμένο αδιέξοδο, ο Ά. Κυπριανού εξέφρασε λύπη και ανησυχία για την ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών και τους κάλεσε να αναλάβουν ο καθένας το μερίδιο που τους αναλογεί και να συμβάλουν στην αποτελμάτωση της κρίσης. Μια κακή λύση, υπογράμμισε, θα είναι καταστροφική για τον λαό, όπως το ίδιο καταστροφική και επικίνδυνη είναι και η μη λύση.

Ο Ά. Κυπριανού, αναφερόμενος στις ανησυχίες που αναπτύχθηκαν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά την "εξόφθαλμα λανθασμένη απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής να τιμάται η πολιτική της ένωσης", είπε πως εξήγησε στους συνομιλητές του ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαχώρισε τη θέση του και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σημαντικές αλλά όχι επαρκείς για να συνεχιστούν οι συνομιλίες σε υγιή βάση χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αναστασιάδη και Εθνικού Συμβουλίου ο κ. Οζγιγίτ σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος για να παραμεριστεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Ο κ. Οζγιγίτ είπε, ότι ενώ βρισκόμασταν σε αναμονή της Γενεύης 2 στις αρχές Μαρτίου και οι συνομιλίες συνεχίζονταν, με πρωτοβουλία μιας "ομάδας ρατσιστών - φασιστών" ελήφθη από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής μια απόφαση που δυστυχώς έπληξε σοβαρά τις συνομιλίες. Δηλώνοντας στεναχωρημένος από την αναποφάσιστη στάση του ΔΗΣΥ στη Βουλή, χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ, που έδειξε ότι μόνη του έγνοια είναι η λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στο κόμμα του, είπε ότι τάσσεται κατά της ένωσης, της διχοτόμησης, της προσάρτησης και κατέκρινε οποιεσδήποτε προσπάθειες έχουν στόχο να σπέρνουν εχθρότητα ανάμεσα στους Κύπριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL