Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Π. Λιαργκόβας: Καταρχάς θετική εξέλιξη η απόφαση του Eurogroup - Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η καθυστέρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Λιαργκόβας: Καταρχάς θετική εξέλιξη η απόφαση του Eurogroup - Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η καθυστέρηση

«Καταρχάς θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η καθυστέρηση» χαρακτήρισε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup ο συντονιστής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για τον Ισολογισμό κι Απολογισμό του Κράτους για τις εκθέσεις του Γραφείου.

Ο Π. Λιαργκόβας ανέφερε ως αρνητικά στοιχεία της απόφασης την μη διασφάλιση της εισόδου της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ούτε των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ως προς την υπαιτιότητα της καθυστέρησης, ο Π. Λιαργκόβας απέφυγε να απαντήσει χαρακτηρίζοντάς το «πολιτικό ερώτημα που ξεφεύγει της αρμοδιότητάς μας». Αναφέρθηκε τόσο στην διαφωνία μεταξύ των ΔΝΤ κι ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και στις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς για την γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας ότι η καθυστέρηση έχει κόστος για την χώρα.

Ο Π. Λιαργκόβας επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι μια «εξίσωση με πέντε αγνώστους», καθώς δεν είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, η αξία τους, οι ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, καθώς κι οι αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος. Ο Π. Λιαργκόβας αξιολόγησε θετικά την στόχευση των διαπραγματεύσεων στα διαρθρωτικά μέτρα παρατηρώντας ότι «εδώ που έχουμε φτάσει τα περισσότερα φορολογικά μέτρα ασκούν πίεση στο ΑΕΠ».

Απόσταση από την τυπική υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και την ουσιαστική υλοποίησή τους

Ο Π. Λιαργκόβας επισήμανε ότι «δεν υποτιμούμε τα θετικά βήματα» της κυβέρνησης στην υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε όμως ότι υπάρχει απόσταση από την τυπική υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και την ουσιαστική υλοποίησή τους. Ο Π. Λιαργκόβας τόνισε ότι από εδώ και πέρα «η ευθύνη των αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης» συμπληρώνοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της είναι να καλύψει το χαμένο έδαφος και την παράταση της αβεβαιότητας με μεγάλη ταχύτητα. Παράλληλα, ο Π. Λιαργκόβας προειδοποίησε ότι ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι μικρότερος.

Το στέλεχος του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Καζάκος, εκτίμησε θετικά την απόφαση του Eurogroup σχολιάζοντας ότι μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει την αβεβαιότητα. Ο Π. Καζάκος υπογράμμισε ότι το σημαντικό από εδώ και πέρα είναι να διατηρηθεί η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί εκτιμώντας ότι το κλειδί είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο Π. Καζάκος επισήμανε ακόμη ότι, αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί κανονικά, ως το τέλος του 2018 είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας, αλλά, όπως σχολίασε, «αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναβληθούν οι αποφάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL