Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Αν. Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν. Ξανθός: / Αν. Ξανθός: Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία

«Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί λιγότερη λιτότητα στην Υγεία και σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους» κάλεσε την αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πεπραγμένα του ΕΟΠΥΥ. Ο Αν. Ξανθός επισήμανε ότι το βασικό πρόβλημα της Υγείας είναι το «ασφυκτικό» όριο αγορών που έχουν βάλει οι δανειστές. Παράλληλα, ο Αν. Ξανθός συνέστησε «περισσότερη αυτοσυγκράτηση» στις πολυεθνικές του φαρμάκου που, τη στιγμή που το Grexit φεύγει από το τραπέζι στο πολιτικό πεδίο, «επιλέγουν να κινδυνολογήσουν ότι επέρχεται 'Grexit' από τη φαρμακευτική καινοτομία».

Αναφερόμενος στη σημασία της παύσης παραγωγής ληξιπρόθεσμων χρεών από τον ΕΟΠΥΥ, ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε τη διαφορά που παρατηρήθηκε στον εφοδιασμό των νοσοκομείων το 2016, καθώς τα ΜΜΕ έψαχναν «με το μικροσκόπιο» για ελλείψεις σε φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε ότι καταγράφηκαν περιστασιακές ελλείψεις σε φθηνό φαρμακευτικό υλικό, κάτι που απέδωσε στις στρεβλώσεις του συστήματος προμηθειών, οι οποίες και αναμένεται να διορθωθούν με υπό κατάθεση νομοθετική ρύθμιση.

Π. Πολάκης: Με ρυθμό και συμψηφισμούς η είσπραξη του clawback

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης αναφέρθηκε κι αυτός στα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ κάνοντας λόγο για «επανάσταση» για τη χώρα, καθώς μέσα σε μια χρονιά πληρώθηκαν 700 εκατ. ευρώ, χωρίς τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων χρεών. Για την είσπραξη του clawback, ο Π. Πολάκης σημείωσε ότι αυτό θα προχωρήσει «με έναν ρυθμό και με συμψηφισμούς», για να μη δημιουργηθεί οικονομική ασφυξία στις επιχειρήσεις και κινδυνεύσουν θέσεις εργασίας.

Σχετικά με την ειδική αγωγή, ο Π. Πολάκης υπογράμμισε ότι θα υπάρξει ενιαία ρύθμιση για όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και θα συναφθούν συμβάσεις, ενώ δεσμεύτηκε ότι «θα καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες» για τα παιδιά και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει και εξισορρόπηση αμοιβών για όλες τις κατηγορίες θεραπευτών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και την εξοικονόμηση πόρων σχολιάζοντας ότι «οι πόροι που εξοικονομούνται, επανεπενδύονται για προσφορά υπηρεσιών Υγείας, ο στόχος είναι να περιορίσουμε το περιττό και να εξασφαλίσουμε το αναγκαίο».

Π. Γεωργακόπουλος: Με χυδαίο τρόπο δημοσιοποιήθηκε το θέμα με το προσδόκιμο επιβίωσης

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Π. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα με το προσδόκιμο επιβίωσης στις αιτήσεις για αντικαρκινικά φάρμακα τονίζοντας ότι «το θέμα δημοσιοποιήθηκε για άλλους λόγους με χυδαίο τρόπο» κι επισημαίνοντας ότι το προσδόκιμο επιβίωσης διατυπώνεται σε όλα τα έντυπα παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL