Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C14.5°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.2°C13.9°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.1°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
12.5°C16.0°C
3 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
10.1°C10.2°C
3 BF 95%
Άγνωστη λέξη πλέον οι "εκλογές" / "Γαλάζιες" αντιφάσεις και αγωνία ενώπιον της προχθεσινής συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Άγνωστη λέξη πλέον οι "εκλογές" / "Γαλάζιες" αντιφάσεις και αγωνία ενώπιον της προχθεσινής συμφωνίας

Σε αγωνιώδη προσπάθεια να αποδομήσει την προσυμφωνία μεταξύ Αθήνας - δανειστών που επιτεύχθηκε στο προχθεσινό Eurogroup επιδίδεται η Ν.Δ., καθώς την αρχική αμηχανία διαδέχεται ο προβληματισμός στην οδό Πειραιώς για το καταρρέον “αφήγημα” του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για τα νέα πολιτικά δεδομένα που σηματοδοτεί το προχθεσινό Eurogroup εντός συνόρων.

Στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις δηλώσεις των κοινοτικών παραγόντων, τις πρώτες πληροφορίες περί την πολιτική προσυμφωνία του Eurogroup, αλλά και τις τοποθετήσεις της “επόμενης μέρας” -όπως όσα είπε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συγκροτήσει ένα πειστικό -ή τουλάχιστον... λογικοφανές- πολιτικό αφήγημα, καθώς μετά τις προχθεσινές εξελίξεις η συντριπτική πλειονότητα των “γαλάζιων” στελεχών παραδέχεται ότι, αν κάτι έχει ήδη επιτευχθεί, είναι ότι η πολιτική σταθερότητα εμπεδώνεται.

Νέα δεδομένα

Εξάλλου αυτό παραδέχθηκε χθες και ο Ν. Κακλαμάνης, καθώς μιλώντας στον ρ/σ Real FM ευθυγραμμίστηκε μεν με την κινδυνολογία της Ν.Δ. για τα “νέα μέτρα” που “έρχονται”, αλλά ομολόγησε ότι “η κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο”.

Πέραν αυτού στη Ν.Δ. “διαβάζουν” τα νέα πολιτικά δεδομένα που η απόφαση του Eurogroup δημιούργησε. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, παρά το κινδυνολογικό κρεσέντο και την προσπάθεια αποδόμησης της συμφωνίας, που χαρακτηρίζει τις δημόσιες τοποθετήσεις των “γαλάζιων” στελεχών, η αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύει κεντρικά ότι “θέλει να κλείσει η αξιολόγηση” -έστω κι αν ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι... θα καταψηφίσει τα μέτρα.

“Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει στην κυβέρνηση, οπότε τα μέτρα θα πρέπει να τα ψηφίσει πάλι η κυβέρνηση” εξηγεί επιτελικό “γαλάζιο” στέλεχος απαντώντας στη χθεσινή πρόσκληση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου προς τη Ν.Δ. να στηρίξει τα μέτρα και τα αντίμετρα. Συν τοις άλλοις, δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη “εκλογές” όχι μόνο έχει αποσυρθεί από τον δημόσιο λόγο του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά πλέον δεν αναφέρεται από κανένα στέλεχος της Ν.Δ.

Κινδυνολογία

Πάντως, η Ν.Δ. ετοιμάζεται να θέσει στο μικροσκόπιο κάθε διαρροή, πληροφορία και δημοσίευμα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν μετά την Καθαρά Δευτέρα, προκειμένου να ακυρώσει τις όποιες θετικές προεκτάσεις της προχθεσινής συμφωνίας.

Ήδη, η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνολογεί ως προς τις παρεμβάσεις που αναμένονται στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ακυρώσει τις κατακτήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας: ήτοι τα περίφημα “αντίμετρα”, που θα διατηρήσουν στο... μηδέν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της συνολικής δέσμης μέτρων.

“Η κυβέρνηση επιχειρεί να μασκαρέψει την απόλυτη υποχώρησή της. Για να επιστρέψουν απλώς οι θεσμοί στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα. Ούτε καν πολιτική συμφωνία δεν υπήρξε, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση. Όλα παραπέμπονται για το μέλλον, την ώρα που η πραγματική οικονομία βουλιάζει” υπογράμμισε χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας, για να προσθέσει πως “το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση θα επιβάλει περισσότερους φόρους μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και θα μειώσει περαιτέρω τις συντάξεις”.

Ψάχνοντας... το “τενεκεδάκι”

Επίσης ο Χρ. Σταϊκούρας εξέφρασε και την εκτίμηση -που φτάνει, για ορισμένα “γαλάζια” στελέχη, στα όρια του μύχιου πόθου...- ότι η προχθεσινή προσυμφωνία δεν θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα και δεν θα άρει τις συνθήκες αβεβαιότητας. “Κυβέρνηση και εταίροι 'πετάνε το τενεκεδάκι παρακάτω' την ώρα που η εκκρεμότητα παρατείνεται, η χώρα σέρνεται και η αβεβαιότητα παραμένει” κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL