Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ενωμένοι και αλληλέγγυοι με την Ελλάδα για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενωμένοι και αλληλέγγυοι με την Ελλάδα για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη

Είμαστε με την Ελλάδα. Όχι στους εκβιασμούς του ΔΝΤ και του Σόιμπλε. Ζητάμε από την ιταλική κυβέρνηση να σταθεί με συνέπεια στο πλάι της Αθήνας. «Ενωμένοι και αλληλέγγυοι με την Ελλάδα για ν' αλλάξουμε την Ευρώπη» υπογραμμίζει το κάλεσμα στήριξης της Ελλάδας από τη γενική γραμματέα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο, την πρόεδρο του ARCI Φραντσέσκα Κιαβάτσι, τους κινηματικούς δημάρχους της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις και της Μεσσήνης Ρενάτο Ακορίντι και τον διάσημο «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο» ή μάλλον καλύτερα του δημιουργού του Αντρέα Καμιλέρι, που γεννήθηκε στην καρδιά της «Μεγάλης Ελλάδας», στην «Κοιλάδα των Ναών» του Αγκριντζέντο της πολυπολιτισμικής Σικελίας.

Το κάλεσμα στήριξης της Ελλάδας υπογράφουν ο ακαδημαϊκός Στέφανο Ροντοτά, ο πολεοδόμος Βέτσιο Ντε Λουτσία, ο εξαιρετικός καλλιτέχνης και λάτρης του αρχαίου θεάτρου και του ρεμπέτικου Μόνι Οβάντια, οι καθηγητές Τομάζο Μοντανάρι, Μάρκο Ρεβέλι και Πάολο Φαβίλι, τρεις θαυμάσιες γυναίκες, οι συνταγματολόγοι Άννα Φαλκόνε και Λορέντζα Καρλαράρε, και η ακτιβίστρια δημοσιογράφος Μόνικα Ντι Σίστο, ο Κάρλο Φρετσέρο του Δ.Σ. της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης RAI και η πρόεδρος των ελληνικών κοινοτήτων της Ιταλίας Όλγα Νάσσης.

Το κάλεσμα

Η Ελλάδα πήρε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν νέα μέτρα λιτότητας μετά το 2018, που έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους, τα οποία δεν προβλέπονται ούτε από τις ευρωπαϊκές συνθήκες ούτε από το σύνταγμα καμιάς χώρας στον κόσμο και γι' αυτό είναι απολύτως άδικα, επιβλαβή και απαράδεκτα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, νέες απαιτήσεις για θυσίες και αντιμεταρρυθμίσεις.

Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές ρίζες της, την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης στο όνομα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εποχή της λιτότητας με τις αρνητικές επιπτώσεις της και να αμφισβητήσουμε τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Η λιτότητα έχει προκαλέσει τον κατακερματισμό της Ευρώπης, έπληξε τα δημοκρατικά συντάγματα με τον παραλογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας, τροφοδότησε τη μαζική ανεργία σε πολλές χώρες, τη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στους εγωιστικούς εθνικισμούς της, τα συρματοπλέγματα, τη διάσπαση των λαών και των εργαζομένων της, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να βγει από την κρίση ενωμένη και αλληλέγγυα αλλάζοντας πολιτική και ξαναγράφοντας τις άδικες συνθήκες, δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να οδηγήσει σε επανεκκίνηση τις οικονομίες της και να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας για την ευημερία όλων των πολιτών της.

Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να ξεκινήσει μια μάχη εναντίον του μισθολογικού και κοινωνικού ντάμπινγκ και να μετατρέψει αυτό σε θεμέλιο του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται σήμερα, προτείνοντας την ιδέα ενός κοινωνικού κράτους χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας σε ηπειρωτικό επίπεδο. Πρόκειται για επιτακτικές επιλογές κυρίως για να επιστρέψει η ελπίδα και η εμπιστοσύνη για το μέλλον ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης.

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν και την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και ζητάμε ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου για την 60ή επέτειο των ιδρυτικών συνθηκών της Ε.Ε. να αποτελέσει μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε μια διαφορετική και καλύτερη Ευρώπη, αυτή των ανθρώπων της και των δημοκρατικών αρχών της. Η Ευρώπη, το μέλλον της και το μέλλον μας, είναι στα χέρια μας!

Σουζάνα Καμούσο, γενική γραμματέας CGIL, Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος ARCI, Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας, σκηνογράφος και σκηνοθέτης, Στέφανο Ροντοτά, νομικός, πολιτικός, ακαδημαϊκός, Ρένατο Ακορίντι, δήμαρχος Μεσσήνης, Λορέντζα Καρλασάρε, συνταγματολόγος, Τομάζο Μοντανάρι, ιστορικός τέχνης, Βέτσιο Ντε Λουτσία, πολεοδόμος, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, δήμαρχος της Νάπολης, Μόνικα Ντι Σίστο, δημοσιογράφος, Άννα Φαλκόνε, νομικός, συνταγματολόγος, Όλγα Νάσσης, πρόεδρος ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας, Πάολο Φαβίλι, ιστορικός, Κάρλο Φρετσέρο, διοικητικό συμβούλιο RAI, Μόνι Οβάντια, ηθοποιός, δραματουργός, συγγραφέας, συνθέτης και Μάρκο Ρεβέλι, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL