Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. / Αφήνει τις κάλπες, ψάχνει "γκρίζες ζώνες" στη συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. / Αφήνει τις κάλπες, ψάχνει "γκρίζες ζώνες" στη συμφωνία

Στην κριτική επί των... υποτιθέμενων “γκρίζων ζωνών” της χθεσινής συμφωνίας στρέφει η Ν.Δ. την κριτική της, καθώς το “αφήγημά” της περί κυβερνητικών “καθυστερήσεων” που “τινάζουν τη χώρα στον αέρα” είναι από χθες μετέωρο έπειτα από τη θετική για την Ελλάδα έκβαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

“Γαλάζια” στελέχη δεν έκρυβαν χθες βράδυ την αμηχανία τους, καθώς έως χθες η ηγεσία της Ν.Δ. έδινε μεγάλες πιθανότητες στο σενάριο να μην επιτευχθεί συμφωνία. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι την περασμένη εβδομάδα στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη επεξεργάζονταν σχέδιο για κατάθεση πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση, ενώ η καλλιέργεια κινδυνολογικού κλίματος συνεχίστηκε και το περασμένο σαββατοκύριακο.

Γαλάζια” στελέχη επέμεναν να εκφράζουν υποψίες περί... “δημοψηφίσματος”, ενώ σε φιλικά προς τη Ν.Δ. ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν "ρεπορτάζ" που παρουσίαζαν τον Αλ. Τσίπρα έτοιμο να προβεί χθες βράδυ, μετά το Eurogroup, σε διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις λόγω... “ναυαγίου”. Παράλληλα η Ν.Δ., βασιζόμενη σε άλλα δημοσιεύματα, προειδοποιούσε την κυβέρνηση “να μην διανοηθεί να βάλει χέρι” στα αποθεματικά των ταμείων.

Αλλαγή πλεύσης

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα σχέδια κατέρρευσαν χθες βράδυ μετά την καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εν αρχή, η αξιωματική αντιπολίτευση επεδίωξε να ακυρώσει τη σημασία των χθεσινών εξελίξεων υποστηρίζοντας πως “άλλη μία ημερομηνία πέρασε χωρίς συμφωνία. Και μάλιστα με απροσδιόριστο τον χρόνο της ολοκλήρωσής της”.

“Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει πριν από ένα χρόνο” σημείωσε η Ν.Δ. κινδυνολογώντας για νέα μέτρα: έκανε λόγο για “επιστροφή των θεσμών που συνοδεύεται από πρόσθετες υποχωρήσεις, επώδυνα μέτρα και διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης”, ενώ ενεργοποίησε και τη “μονταζιέρα” αναφερόμενη σε “υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για αρκετά χρόνια”, καίτοι το συγκεκριμένο θέμα έχει παραμείνει ανοιχτό!

Επίσης “προφήτευσε “πρόσθετα μέτρα λιτότητας στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, άμεσης νομοθέτησης, ακόμη και για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018”, παρότι ακόμη και ο Γερ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για “αλλαγή στο μείγμα πολιτικής” δηλώνοντας πως "θα περάσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις”.

Τέλος, η Ν.Δ. καταλόγισε στην κυβέρνηση πως η προσυμφωνία δεν περιέχει “κάποια κουβέντα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση” -παρότι και το συγκεκριμένο θέμα έχει παραμείνει ανοιχτό, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ν.Δ. χαρακτήριζε “βιώσιμο” το χρέος...

Μαξίμου: Την έγραψαν από (προ)χθές

Πάντως το Μαξίμου επιστράτευσε την ειρωνεία για να σχολιάσει την αντίδραση της Ν.Δ. “Μάλλον την είχαν γράψει από χθες (σ.σ.: προχθές)” έλεγαν κυβερνητικές πηγές και, αναφερόμενες στην αναβολή της σημερινής ομιλίας του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο λόγω ασθένειας, πρόσθεταν σκωπτικά: “Του ευχόμαστε περαστικά και περιμένουμε, όταν αναρρώσει, να ζητήσει εκ νέου εκλογές”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL