Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
"Μομφή" Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Με φανέλα ΔΝΤ είδες τον Σόιμπλε"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μομφή" Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Με φανέλα ΔΝΤ είδες τον Σόιμπλε"

Καταστροφική για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδείχθηκε, χθες στη Βουλή, η φαεινή ιδέα να καταθέσει η Ν.Δ. πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην περίπτωση που τη Δευτέρα δεν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Οι εντυπώσεις έγιναν ακόμη πιο αρνητικές από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. για πολλοστή φορά δεν απάντησε αν απορρίπτει τις προτάσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα.

"Φόρεσες τη φανέλα του ΔΝΤ" του είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον προκάλεσε ευθέως: "Αν ο στόχος σας ήταν να τους πείτε ‘βαστάτε να μην κλείσει κι εμείς θα τους ρίξουμε’, να καταθέσετε πρόταση μομφής. Πρόταση μομφής τώρα! Αν έχετε την εντιμότητα, καταθέστε πρόταση μομφής! Θα διαπιστώσετε, για άλλη μια φορά, πόσο αρραγείς είμαστε, πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια".

Υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρώτη φορά σχεδόν δεν ζήτησε εκλογές. Μάλιστα "απολογητικά" είπε ότι το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές δεν είναι αυτό που εμπόδισε την κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση.

"Εγώ δεν έμεινα στο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι"

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν απέφυγε ούτε την προσωπική σύγκριση με τον Κ. Μητσοτάκη. "Εγώ στο Παρίσι έμεινα σε ξενοδοχείο. Δεν έμεινα στο σπίτι του Βολταίρου" είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να καταθέσει άμεσα το πόθεν έσχες του. Παράλληλα σημείωσε ότι η σύμβαση με την Ρότσιλντ ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Δημοσίου είναι δέκα φορές φθηνότερη από τη σύμβαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με τη Λαζάρντ.

"Κάποιος σας συμβούλεψε να μιλάτε για εμένα με ειρωνικά και υποτιμητικά σχόλια. Όταν είστε 15 μονάδες πίσω, να είστε πιο προσεκτικός όταν μας κάνετε υποδείξεις. Είστε σε δύσκολη θέση, αλλά η ειρωνεία δεν θα σας βγάλει από το αδιέξοδο" σχολίασε "πληγωμένος" ο Κ. Μητσοτάκης, αν και νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει "προβοκάτορα" τον Αλ. Τσίπρα...

Κ. Μητσοτάκης: Κλείστε την αξιολόγηση και μην αναζητάτε συνενόχους

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι "στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης δήλωσε από το Βερολίνο ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα, όταν αυτό δεν τολμά να το πει σχεδόν κανείς στο ευρωπαϊκό πεδίο. Μόνο το ΔΝΤ το λέει και οι ακραίοι της CDU". "Πήγατε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης" υπογράμμισε.

Ακόμη κατηγόρησε τη Ν.Δ. για "εκ του ασφαλούς πολιτική ανευθυνότητας για τον τόπο και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία". "Η παρουσία σας ήταν θλιβερή. Είναι θλιβερό αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παίρνει θέση για τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν μέτρα κατά του ελληνικού λαού" τόνισε.

Αμυντικός ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι "η Ν.Δ. σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση και μην διαστρεβλώνετε τις δηλώσεις των στελεχών μας. Αν κλείσει η αξιολόγηση, έχετε κλείσει ότι θα έχουμε πρόσβαση στην ποσοτική χαλάρωση και ρύθμιση για το χρέος;". "Μην ψάχνετε για δεκανίκια και συνενόχους. Δεν σας ενόχλησε το δικό μας αίτημα για εκλογές να κλείσετε τη διαπραγμάτευση" ισχυρίστηκε.

"Στον Σόιμπλε είχατε 75 λεπτά για να παρουσιάσετε την πρότασή σας για έξοδο από την κρίση. Σε εμάς εδώ, στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε πέντε λεπτά να μας την παρουσιάσετε;" τον ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να δώσει εξηγήσεις. "Εγώ μιλάω την ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Λέμε ότι χρειαζόμαστε μικρότερα πλεονάσματα, αλλά για να τα διεκδικήσουμε χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Τους είπα ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό αέρα από αυτόν που μας έχετε εγκλωβίσει με το 3,5%. Τους είπα ότι οποιαδήποτε αναφορά τη δραχμή πρέπει να τελειώνει" απάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σε στρατηγικό αδιέξοδο το "εκλογές, εκλογές"

Η συζήτηση στράφηκε και στην αξιολόγηση με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι "είναι ο τελευταίος κάβος". "Μόλις τον περάσουμε χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία, δεν θα έχετε επιχείρημα. Τι θα λέτε; Εκλογές; Εκλογές; Εκλογές; Θα κουραστούν και αυτοί που σας ακούνε. Ούτε σήμερα το είπατε ανοιχτά για εκλογές. Το ψελλίσατε λίγο" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει αν υποστηρίζει το αίτημα του ΔΝΤ για νέα μέτρα.

"Μας οδηγήσατε στο δίλημμα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα και μας ρωτάτε ‘τι να κάνω; Να πηδήξω στον γκρεμό ή στο ρέμα;’" απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης ζητώντας κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλιστα χρησιμοποίησε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Γιώργου Χουλιαράκη πως είναι προτιμότερη μία χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μία καλύτερη μετά. "Ο χρόνος έχει κόστος και ο υπουργός σας το αντιλαμβάνεται" σχολίασε.

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε τον Κ. Μητσοτάκη που αμφισβητεί τα στοιχεία προόδου της οικονομίας και ότι επενδύει στην αποτυχία. "Ακόμη και τώρα ψάχνετε εναγωνίως στοιχεία ότι η οικονομία δεν πάει καλά" ανέφερε και πρόσθεσε: “Δεν απαντήσατε τη θέση σας για το ΔΝΤ. Και δεν απαντήσατε γιατί την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπρόεδρός σας, ο Άδ. Γεωργιάδης. Είπε την αλήθεια -δεν θα πω από ποιον τη μαθαίνεις την αλήθεια- αλλά είπε ότι θα κάναμε αυτά και άλλα τόσα".

"Μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν" ήταν το μόνο που μπόρεσε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι "όλες οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας έχουν προϋπόθεση ότι θα έπρεπε ήδη να έχει κλείσει η αξιολόγηση, ότι δεν θα αποσταθεροποιηθεί η οικονομία και θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις".

Εκδοτικά συμφέροντα ήθελαν να σώσουν τα χρέη τους

"Κάνετε πως δεν θυμάστε ότι τον Μάη του 2016 για την πρώτη αξιολόγηση, όταν πάλι οι ‘συνήθεις ύποπτοι’ αμφισβητούσαν μαζί με εσάς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και προέβλεπαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα, ότι δεν θα έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πάλι μας ζητούσαν 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας και πάλι τότε εσείς δεν παίρνατε θέση, αν πρέπει να τα δεχθούμε ή όχι. Και πάλι την ίδια κριτική κάνατε: ‘Κλείστε, κλείστε!’, ‘δεχθείτε τα’ δηλαδή, ή ζητάγατε εκλογές.

Ήταν ο Κ. Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τους πιο ακραίους και επιθετικούς συνήθως μέσα στο κόμμα, όπως και από κάποια εκδοτικά συμφέροντα που τον έβαλαν μπροστά σε αυτόν τον χορό, αμέσως μόλις εξελέγη πρόεδρος, διότι το μόνο πράγμα που ήθελαν ήταν να σώσουν τα χρέη τους, τα δάνειά τους και τον εαυτό τους" υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορούσε όλη τη Ν.Δ., καθώς "υπήρχαν στελέχη της συντηρητικής παράταξης που είχαν άλλη άποψη, ότι αυτό που προέχει είναι να δούμε πώς δεν θα υποστεί μεγαλύτερη ζημία η κοινωνική πλειοψηφία".

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο Βερολίνο "έκλεισα το θέμα της δραχμής, εσείς ανακαλέσατε τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο όταν το άνοιξε; Η ορχήστρα της δραχμής κάνει συνέχεια φάλτσα. Μαζέψτε τα στελέχη σας".

Ελληνικό: Προϋπόθεση επιτυχίας μιας επένδυσης η τήρηση περιβαλλοντικών όρων

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό μετά την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων. "Συμφωνείτε με την ερώτηση; Τι λέτε εσείς για την επένδυση; Τη θέλετε ή δεν τη θέλετε εσείς προσωπικά; Είστε εχθρός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των παραγωγικών επενδύσεων" είπε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντολογικών όρων είναι προϋπόθεση για να πετύχει μία επένδυση. Πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2017, αλλά προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι νόμοι και οι διαδικασίες". Υπενθύμισε δε ότι η επένδυση στον Αστέρα Βουλιαγμένης δεν προχωρούσε επειδή η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε τηρήσει τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς όρους και χρειάστηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να την ξεμπλοκάρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL