Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Με διαρροές μάζεψε την πρόταση μομφής η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με διαρροές μάζεψε την πρόταση μομφής η Ν.Δ.

Να “ενσωματώσει” τα μηνύματα που έλαβε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο επιχειρεί εδώ και δύο ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης υποβαθμίζοντας το εκλογικό αίτημα της Ν.Δ. και ρίχνοντας το βάρος του αντιπολιτευτικού λόγου του στην ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση. Επ' αυτού, μάλιστα, χθες “άδειασε” στη Βουλή μεγαλοπρεπώς τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη, την ώρα που η πρόσκληση - πρόκληση του πρωθυπουργού περί πρότασης μομφής είχε αποτέλεσμα να “καεί” το συγκεκριμένο σχέδιο και να αποκλειστεί μέσω διαρροής από “κύκλους” της Ν.Δ.

Η “ιδέα” της υποβολής πρότασης μομφής από τη Ν.Δ. αμέσως μετά την 20ή Φεβρουαρίου, αν το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας δεν ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία επί της δεύτερης αξιολόγησης, είχε πέσει εδώ και ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων στην οδό Πειραιώς. Μάλιστα, προχθές, ο “γαλάζιος” εκπρόσωπος Βασ. Κικίλιας άφησε ορθάνοιχτο το συγκεκριμένο σενάριο προαναγγέλλοντας “δυναμικές παρεμβάσεις ελέγχου” της κυβέρνησης, αλλά και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με σχεδόν... προαναγγελτικές διατυπώσεις: “Από εμάς εξετάζονται προσεκτικά όλες οι δυνατότητες να αντιδράσει (σ.σ.: η αξιωματική αντιπολίτευση) είχε επισημάνει, για να προσθέσει: “Θα περιμένουμε την καταληκτική ημερομηνία” -εννοώντας το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Μήνυμα στο Βερολίνο

Με το “τέχνασμα” αυτό, αλλά και με τη διαρκή υποβάθμιση του αιτήματος περί εκλογών, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρούσε ουσιαστικά να “εναρμονιστεί” με τη δυσφορία που φέρεται να εισέπραξε στο Βερολίνο από την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, με μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής θα έδειχνε πως η Ν.Δ. περιμένει... πώς και πώς να κλείσει η αξιολόγηση -εξ ου και ο σχεδιασμός ήταν να υποβληθεί αυτή μετά το “ορόσημο” της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να σηματοδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση την “ανησυχία” της για τον χρόνο που... χάνεται.

“Άδειασμα” Γεωργιάδη

Σε κάθε περίπτωση, μετά τη χθεσινή προτροπή του Αλ. Τσίπρα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής, η ιδέα που καλλιεργείτο στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Επ’ αυτού προϊδέασαν χθες και κύκλοι της Ν.Δ., οι οποίοι, σπεύδοντας να κάνουν τον απολογισμό της εμφάνισης του προέδρου του κόμματος στη Βουλή, υπογράμμιζαν ότι η πρόταση μομφής “ενδεχομένως θα επιθυμούσε να έχει συμβεί (σ.σ.: ο πρωθυπουργός) για να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, που είναι σε προφανή αδυναμία να υποστηρίξει αυτά στα οποία μας οδήγησε η τακτική του κ. Τσίπρα”.

Πάντως, η διαβεβαίωση Μητσοτάκη χθες στη Βουλή πως “η Ν.Δ. σταθερά και επιμόνως σας λέει κλείστε την αξιολόγηση” συνιστά ένα... πρώτης τάξεως “άδειασμα” του αντιπροέδρου του κόμματος Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, ωστόσο, είχε φροντίσει από χθες το πρωί (ΑΝΤ1) να διευκρινίσει ότι και “θέλει να κλείσει η αξιολόγηση” αλλά και... “προς το συμφέρον της χώρας είναι να φύγει ο Τσίπρας σήμερα”.

Σκωπτικό το Μαξίμου: Τόση εμπιστοσύνη στον Κ. Μητσοτάκη;

Τέλος, η πρωτοβουλία της Ν.Δ. να προβεί σε διαρροή αμέσως μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση στη Βουλή αντιμετωπίστηκε σκωπτικά από κυβερνητικές πηγές, που επεσήμαιναν ότι “η Ν.Δ. αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει non paper, αμέσως μόλις τελείωσε η συζήτηση στη Βουλή, για να υποστηρίξει τον αρχηγό της” και διερωτώντο: “Τόση εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη;...”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL