Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Έκκληση Αναστασιάδη στον Ακιντζί να επανέλθει την Πέμπτη στις συνομιλίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έκκληση Αναστασιάδη στον Ακιντζί να επανέλθει την Πέμπτη στις συνομιλίες

Έκκληση προς τον Μ. Ακιντζί να είναι παρών στην επόμενη συνάντηση, την Πέμπτη, απηύθυνε χθες ο Ν. Αναστασιάδης ενώ ο Μ. Ακιντζί -αφήνοντας και αιχμές για τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ ότι είπε τη μισή αλήθεια, χωρίς να θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του- δεν θέλησε να δεσμευθεί: "Να δούμε τις εξελίξεις βήμα - βήμα και να αξιολογούμε κάθε βήμα. Να δούμε τις προθέσεις" είπε ο κ. Ακιντζί επισημαίνοντας ότι δεν βιάζεται και ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη υπάρχει μια εβδομάδα καιρός.

Παρέμβαση Π.Γ. ΑΚΕΛ

Λύπη και ανησυχία για τις αρνητικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε το Π.Γ. του ΑΚΕΛ επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη και υποχρέωση των δύο ηγετών να βρουν τρόπους ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις υπενθυμίζοντας ότι το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης αποκλείει την ένωση, τη διχοτόμηση και την απόσχιση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΑΚΕΛ δηλώνει παρόν στον κοινό αγώνα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για λύση που να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ν. Αναστασιάδης: Αποφασισμένος για διάλογο

Επισημαίνοντας με γραπτή του δήλωση ότι δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο να εμπλακεί σε ένα αχρείαστο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, ιδιαίτερα μετά τη δημόσια αποτύπωση όσων συνέβησαν προχθές, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος με αποφασιστικότητα να συνεχίσει τον διάλογο ώστε να βρεθεί μια λύση που να βασίζεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Η ειλικρινής πρόθεσή του, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η λύση να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες, αλλά και τις προσδοκίες του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα βασίζεται στις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επιρρίψει εκ νέου την ευθύνη για τη διακοπή των συνομιλιών στον Μ. Ακιντζί. Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι "προσπαθούν κάποιοι να δικαιολογήσουν αδικαιολόγητες στάσεις" και, ερωτηθείς εάν η κριτική του απευθύνεται στο ΑΚΕΛ, απάντησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στο ΑΚΕΛ, αλλά ευρύτερα στην κοινωνία των πολιτών. Υποστήριξε μάλιστα ότι αναφορές περί φουστανέλας, αλλαγής πολιτικής και μεταλλάξεων λόγω προεδρικών εκλογών είναι προσβλητικές...

Παρέμβαση από την Άγκυρα

Παρέμβαση στο ρευστό σκηνικό υπήρξε από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος επανέλαβε από τη Μάλτα ότι οι τέσσερις ελευθερίες που αφορούν τους Τούρκους πολίτες πρέπει να τεθούν υπό την εγγύηση της ΕΕ, επιρρίπτοντας ταυτοχρόνως ευθύνες στον Ν. Αναστασιάδη για την διακοπή των συνομιλιών: "Το αντίτιμο της μη λύσης το πληρώνει η τουρκοκυπριακή πλευρά" είπε συμπληρώνοντας: "Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά τις προειδοποιήσεις μας το 2004, έγινε πλήρως μέλος της Ε.Ε. με τρόπον που να εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί. Εκείνη τη μέρα δεν πραγματοποιήθηκε η λύση που ήταν πιο εύκολη. Είμαι βέβαιος ότι η λύση που θα υπάρξει εδώ θα διασφαλίσει την ασφάλεια στο νησί. Θα διασφαλίσει τη συνεχή αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας".

ΚΚΔ και Ενωμένη Κύπρος ζητούν συνέχιση των συνομιλιών

Τη συνέχιση των συνομιλιών ζήτησαν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) -ο πρόεδρός του Τζεμάλ Οζγιγίτ συναντήθηκε χθες με τον γ.γ. του ΑΚΕλ Άντρο Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ- και ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος.

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα που δημιούργησε και το μήνυμα που μεταφέρει η απόφαση της Βουλής για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, ανέφερε το ΚΚΔ εφιστώντας την προσοχή ώστε η ένταση που ξεκίνησε με αυτή την απόφαση να μην παρασύρει το πνεύμα της λύσης και τις διαπραγματεύσεις σε μη επιθυμητά σημεία. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που είχαν μείνει με στόχο ένα αποτέλεσμα, επισήμανε το ΚΚΔ.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν εκτίμησε ότι η απόφαση για τον εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 είχε στόχο να προβοκάρει τη διαδικασία επίλυσης και επισήμανε πως οι δύο ηγέτες πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια για να μην ανατιναχτούν οι διαπραγματεύσεις.

Ακιντζί: Σύρθηκαν πίσω από το ΕΛΑΜ

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι με τη συζήτηση για το ποιος έφυγε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση, συρόμενοι -όπως είπε- πίσω από ένα κόμμα όπως το ΕΛΑΜ.

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων

Η Κομισιόν θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές ώστε να βρεθεί λύση, διαμήνυσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Ε.Ε. Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Πρόταση νόμου από το ΔΗΣΥ με στήριξη ΑΚΕΛ

Πρόταση - τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα, κατέθεσε η Κ.Ο. του ΔΗΣΥ σε συνέχεια της πολιτικής θέσης του κόμματος ότι τα ζητήματα των σχολικών μηνυμάτων και φυλλαδίων αφορούν αποκλειστικά το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η πρόταση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Παιδείας για συζήτηση προτού συζητηθεί στην Ολομέλεια, κατά την οποία αναμένεται να έχει την υποστήριξη και του ΑΚΕΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL