Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Κεντροαριστερά: Δύο πόλοι, πολλές γραμμές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντροαριστερά: Δύο πόλοι, πολλές γραμμές

Τα δύο στρατόπεδα στον στενό χώρο της “Κεντροαριστεράς” χοντρικά έχουν πλέον διαμορφωθεί. Μεταξύ των δύο ανισομερών πλευρών δεν παρουσιάζονται σημάδια σύγκλισης προς μια συνεργασία για τον στόχο που και οι δύο μεριές έχουν διακηρύξει η καθεμιά για τον εαυτό της, να αποτελέσουν δηλαδή τον “εναλλακτικό” πόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού να προχωρήσει σε συμμαχία με την «Ώρα Αποφάσεων», την πρωτοβουλία των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ: Ά. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδη, Γ. Ραγκούση, συνέβαλε στο να ξεκαθαριστεί κάπως το θολό τοπίο του χώρου. Από τη μια ΠΑΣΟΚ με Γ. Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) και ΔΗΜ.ΑΡ., και την ομάδα "Κινήσεις Πολιτών" ως διευρυμένη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Από την άλλη, Ποτάμι και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επιτύχει τη συνοχή στο εσωτερικό της, η υπό διαμόρφωση συμμαχία του Ποταμιού με τους τρεις, θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες έως ότου αποκτήσει μια σχετική ομογένεια στους βασικούς άξονες στρατηγικής της. Αυτό διότι, τόσο εντός του Ποταμιού παραμένει άλυτη η διαχρονική σύγκρουση της κεντροαριστερής με την κεντροδεξιά κατεύθυνση -όπως επαναβεβαιώθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις δηλώσεις των βουλευτών της-, όσο και εντός της συμμαχίας ευρύτερα. Άλλωστε ο Γ. Φλωρίδης, αλλά και η Ά. Διαμαντοπούλου, έχουν εκφράσει πολλάκις στο πρόσφατο παρελθόν την προτίμηση τους προς τον «μεταρρυθμιστικό» λόγο της Ν.Δ. «του Κυρ. Μητσοτάκη».

Δύο γραμμές στη ΔΗ.ΣΥ. για εκλογές

Η εξασφάλιση της συνοχής που έχει επιτευχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για συνεργασία με το Ποτάμι -που εν πολλοίς διασφάλισε ότι δεν διαταράσσονται οι εσωτερικοί συσχετισμοί στο ΠΑΣΟΚ- δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις εντός του συνεργατικού σχήματος σε βασικές θέσεις όπως αυτή για πρόωρες εκλογές ή όχι. Αν και αποφεύγει τη λέξη «εκλογές» διότι έχει χρωματιστεί γαλάζια, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα, ώστε να μειωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., να αυξηθεί της ΔΗ.ΣΥ. και έτσι η τελευταία να επιβάλει την «εθνική συνεννόηση». Παράλληλα όμως, και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. επαναλαμβάνει αδιάλειπτα τη θέση ότι η εθνική συνεννόηση πρέπει να προέλθει χωρίς εκλογές, από την παρούσα Βουλή. Στην πρώτη περίπτωση το ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί σε εκλογές, εμφανίζεται να προτιμά η όποια συγκυβέρνηση να έχει κορμό τη Ν.Δ. Στη δεύτερη περίπτωση, της ΔΗΜ.ΑΡ., η κυβερνητική πλειοψηφία θα συνέχιζε να ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις διάφορες πλευρές της ΔΗ.ΣΥ. υπάρχουν και σε δευτερεύοντα ζητήματα, διαδικαστικά σε σχέση με το εάν το συνέδριο θα πρέπει να είναι προγραμματικό ή εκλογικό. Σε κάθε περίπτωση όμως η Φ. Γεννηματά κατέστησε σαφές ότι το σχήμα που θα κατέβει στις εκλογές θα είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Άρα, μετεξέλιξη σε «νέο φορέα» δεν προβλέπεται.

Συμμαχία Ποταμιού με τους «3», με άγνωστο πρόσημο

Μπορεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα χρόνο να δήλωνε για την εκλογή Μητσοτάκη στο τιμόνι της Ν.Δ. ότι τους χωρίζει άβυσσος, ωστόσο αυτή η απόσταση μοιράστηκε στα δύο και μίκρυνε, προκειμένου να καταστεί ίση απέναντι στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη και το Ποτάμι μιλάει για κάποιου είδους οικουμενική κυβέρνηση, ενώ και ο Στ. Θεοδωράκης επιτίθεται εξίσου σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, όμως, τήρησε όλο αυτό το διάστημα μια εμφανώς διαφορετική στάση από εκείνη του Κυρ. Μητσοτάκη και της Φ. Γεννηματά ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο έτερος πόλος της προαναγγελλόμενης συμμαχίας δεν κρύβει πάντως την προτίμησή του. Ο Γ. Φλωρίδης «ξεκαθάρισε» ότι “με τον γερασμένο εθνολαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει αβυσσαλέο χάος». Για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., πάντως δεν μίλησε, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν έχει τοποθετηθεί σαφώς υπέρ ενός μεταρρυθμιστικού μετώπου ώστε να ανακοπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκαταλέγονται σε αυτόν προφανώς τη Ν.Δ. Τόσο εκείνος όσο και η Ά. Διαμαντοπούλου, αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης, είχαν μιλήσει στο συνέδριο της Δράσης, η οποία κατέληξε πρόσφατα σε προσχώρηση στη Ν.Δ.

Ταυτόχρονα, στο Ποτάμι μεταξύ των πέντε βουλευτών κάποιοι επιμένουν σε ενότητα των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, και κάποιοι θέλουν το κόμμα να κοιτάξει στα δεξιά του. Η διαμάχη αυτή για αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη εκβολή του Ποταμιού που συνέβαλε πολύ στο παραμένει θολό το στίγμα του Ποταμιού, παραμένει και εφόσον προχωρήσει η συνεργασία με την «Ώρα Αποφάσεων», θα έρθουν να δημιουργήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση - ώσμωση με άγνωστο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών.

Ο Σπ. Λυκούδης διευκρίνισε για πρώτη φορά κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την Κ.Ο. του Ποταμιού. Τόσο εκείνος όσο και ο Σπ. Δανέλλης και ο Γρ. Ψαριανός ήταν ανέκαθεν εντός του κόμματος υπέρ της κεντροαριστερής κατεύθυνσης. Στον αντίποδα, ο Γ. Αμυράς που διευκρίνισε κι εκείνος ότι παραμένει στο Ποτάμι (και δεν εντάσσεται στη Ν.Δ.), ήταν πάντα προς την κεντροδεξιά κατεύθυνση και τις δεξιόστροφες συνεργασίες.

«Σε αυτή τη χώρα και σε αυτή την ζωή υπάρχουν και φιλοδεξιοί, υπάρχουν και οι φιλελεύθεροι, υπάρχουν και οι πράσινοι, υπάρχουν και οι μεταρρυθμιστές, υπάρχουν και οι ανένταχτοι”, είπε και διαμήνυσε στην ηγεσία ότι “βεβαίως δεν εξαντλείται το θέμα της συνεργασίας μόνο με τους τρεις”. Με ποιους λοιπόν να συνεργαστεί το Ποτάμι; Δεν θα μπορούσε να «φωτογραφίσει» καλύτερα τη Ν.Δ.: «Ποιος μπορεί και ποιος θέλει να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουνε και ποια είναι η βασική μεταρρύθμιση για εμένα; Ότι το ελληνικό δημόσιο δεν είναι ιερά αγελάδα της χώρας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL