Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τσίπρας: Με την αντζέντα της πιο σκληρής δεξιάς ο Μητσοτάκης

Eurokinissi

«Ήρθατε στη Βουλή να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Λέτε ψέματα. Τα στοιχεία σας διαψεύδουν. Θέμα με την εγκληματικότητα υπάρχει, αλλά όσο και τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπάρχει έξαρση και δεν υπάρχει αδιαφορία από την κυβέρνηση"

 

«Παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής δεξιάς είναι o φόβος και η κινδυνολογία για την οικονομία, ο φόβος και η κινδυνολογία για την ασφάλεια, ο φόβος και η κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιδιώκει «να κολλήσει τη ρετσινιά» στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανέχεται την παραβατικότητα.

«Ήρθατε στη Βουλή να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Λέτε ψέματα. Τα στοιχεία σας διαψεύδουν. Θέμα με την εγκληματικότητα υπάρχει, αλλά όσο και τα προηγούμενα χρόνια. δεν υπάρχει έξαρση και δεν υπάρχει αδιαφορία από την κυβέρνηση. Αντιθέτως υπάρχει εξάρθρωση κυκλωμάτων με μεγάλη αποτελεσματικότητα όπως δείχνει και η ειδησεογραφία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «έχετε έρθει να στήσετε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και να πείτε ότι για όποια βιτρίνα σπάει υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα με το ότι η πρακτική της βιτρίνας μόνο την Αριστερά πλήττει και άσχετα με το ότι η σπασμένη βιτρίνα έγινε αφορμή για επιθέσεις της Αστυνομίας σε φιλειρηνικούς διαδηλωτές».

Απάντησε δε με στοιχεία στην κριτική του προέδρου της ΝΔ για την κατάσταση στα Εξάρχεια αποδεικνύοντας ότι έχει μειωθεί η παραβατικότητα. «Δεν προσβάλλετε εμάς, την Ελληνική Αστυνομία προσβάλλετε όταν αμφισβητείτε τα αποτελέσματα», σημείωσε και ανέφερε:

-εμπρησμοί οχημάτων: 43 το 2010, 68 το 2011, 104 το 2012, 51 το 2013, 24 το 2014, 24 το 2015 και 20 το 2016. «Μπορείτε να το γυρίσετε στην πλάκα, ότι δεν είχαμε αυτοκίνητα γα να κάψετε», σχολίασε.

-επιθέσεις σε αστυνομικούς τόπους. 41 το 2012, 51 το 2012, 26 το 2014, 19 το 2015 και 19 το 2016. «Που είναι η έξαρση;», αναρωτήθηκε.

-όπλα: επί ΣΥΡΙΖΑ συνελήφθηκε η ηγεσία του Επαναστατικού Αγώνα που αναζητείτο από το 2012. «Εσείς με twitter δώσατε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ», υπενθύμισε στον Κ. Μητσοτάκη.

«Πότε μπήκε η Αστυνομία να πιάσει τα κυκλώματα ναρκωτικών στα Εξάρχεια; Το περασμένο καλοκαίρι, όταν συνελήφθηκαν 16 άτομα, έγιναν έρευνες στα σπίτια και εξαρθρώθηκε ένα κύκλωμα που λειτουργούσε σχεδόν ανοικτά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τα Εξάρχεια ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «όσο θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι ότι στα Εξάρχεια υπήρχαν εντάσεις» και πρόσθεσε χιουμοριστικά: «σίγουρα θα το θυμάται και ο Μ. Βορίδης που συμμετείχε κάποιες φορές στα επεισόδια αυτά».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ασφάλεια «είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά επίκαιρο δεν το λες». «Παραβατικότητα υπάρχει και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν έχει συνέχεια είναι η αντίληψη για την καταπολέμησή της. Η δική μας λογική είναι ο απόλυτος επαγγελματισμός της Αστυνομίας. Εσάς δεν σας ενδιαφέρει να προστατεύσετε το κύρος της Αστυνομίας. Εμείς δεν θέλουμε μία Αστυνομία που θα χτυπά περαστικούς και 15χρονα που φορούν χειροπέδες. Σε μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει και χάρις στην ηγεσία και τους άνδρες και τις γυναίκες της Αστυνομίας», τόνισε και σημείωσε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «δεν είπε κάτι για το ότι κάθε τρεις και λίγο κουκουλοφόροι επιτίθενται στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη, γιατί δεν σας διευκολύνει να κολλήσετε την ρετσινιά».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέδειξε και μία έλλειψη στην κριτική της ΝΔ: την απουσία κριτικής για την βία στα γήπεδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι την ΝΔ ενοχλεί μόνο η βία που «παράγει» πολιτικές εντυπώσεις. «Άλλο πράγμα είναι η βία στα γήπεδα για την οποία δεν ενδιαφέρεστε και άλλο πράγμα η βία στα Εξάρχεια γιατί δεν μπορείτε να την αξιοποιήσετε πολιτικά. Δεν θίγετε το φαινόμενο του χουλιγκανισμού που στα χρόνια σας είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Γιατί δεν κάνατε τίποτα, ενώ εμείς διακόψαμε τρεις φορές το πρωτάθλημα; Γιατί σας ενδιαφέρει μόνο η βία που μπορείτε να κολλήσετε κάποια ρετσινιά και γιατί στα γήπεδα παίζουν και μεγάλα συμφέροντα με τα οποία έχετε αποδείξει ότι τα πηγαίνετε μια χαρά. Εμάς μας ενδιαφέρει κάθε χουλιγκανισμός», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην εγκληματικότητα στην δυτική Αττική (Μενίδι και Ζεφύρι) υπενθυμίζοντας τις επιχειρήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή στις οποίες συνελήφθησαν 3.338 άτομα για σοβαρή εγκληματικότητα. Ωστόσο σημείωσε ότι «το ζήτημα εκεί δεν λύνεται μόνο με μαζικές συλλήψεις. Εκεί υπάρχει κόσμος που πρέπει να ενταχθεί κοινωνικά και να πάψει να αποτελεί μία εύκολη επιλογή η ένταξή του στην εγκληματικότητα».

Συνολικά σε όλη την Ελλάδα είχαμε 414.000 συλλήψεις για ανθρωποκτονίες, απάτες και άλλες υποθέσεις σοβαρής εγκληματικότητας και εξαρθρώθηκαν 681 κυκλώματα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν με πείσατε ότι έχετε σχέδιο για την εγκληματικότητα», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχόμενος ότι αν γίνει πρωθυπουργός θα επανασυστήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ. «Οι πολίτες σήμερα αισθάνονται περισσότερο ανασφαλείς. Η φανερή παρουσία της Αστυνομίας μέσα από τις ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ συμβάλλει στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών που αισθάνονται περισσότερο εκτεθειμένοι στην μικρή και μεσαία εγκληματικότητα», υποστήριξε θεωρώντας ότι «σήμερα έχουμε περισσότερη βία και αυξημένη εγκληματικότητα» επειδή «τους πρώτους 6 μήνες του 2016 είχαμε 11% αύξηση στις ληστείες και αυξήθηκαν 9,5% οι κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, ενώ επί ΝΔ είχαν μειωθεί».

«Βάλατε την εγκληματικότητα μέσα στην καθημερινότητα. Οχήματα των αστικών συγκοινωνιών πυρπολούνται. Πέντε τρόλεϊ έχουν καταστραφεί σε ένα χρόνο. Μηχανήματα ακύρωσης έχουν καταστραφεί αδιακρίτως. Θέλετε αριθμούς; 80 έχουν καταστραφεί και 21 εκλάπησαν και 41 πύλες εισόδου – εξόδου έχουν καταστραφεί. Η παιδική χαρά των βανδάλων με φόντο ένα κρατικό μηχανισμό. Οι ελεγκτές και οι οδηγοί στοχοποιούνται», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι «στα Εξάρχεια ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ένοπλοι. Κάτοικοι στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ γιατί ανεστάλησαν οι εργασίες του υποκαταστήματος. Οι ληστείες στο σούπερ μάρκετ της περιοχής είναι καθημερινό φαινόμενο. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δέχονται καθημερινά επιθέσεις. Η περιοχή έχει εξελιχθεί κάτι σαν άβατο και οι κάτοικοι ζουν σε ένα είδος γκέτο στο κέντρο της Αθήνας». «Οι ποινικοί και η νέα γενιά τρομοκρατών έχουν γίνει ένα. Σας το λέει η Αστυνομία, όπως και ότι στα Εξάρχεια υπάρχουν πολλές γιάφκες. Και δεν την αφήνετε να κάνει αυτό που πρέπει. Η Αστυνομία δεν λαμβάνει εντολές παρέμβασης», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «ανομία».

Ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η απόσταση που χωρίς μία μολότοφ από μία βαριοπούλα και μίας βαριοπούλας από ένα καλάσνικοφ είναι μικρή. Ένα σπασμένο παράθυρο είναι αρκετό για να φέρει την κλιμάκωση της βίας». Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνετε να εκκολαφθεί μία νέα γενιά τρομοκρατών για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μνημειώδης σας ανικανότητα. Ο δεύτερος είναι ότι έχετε ιδεολογικές εμμονές στα θέματα της ασφάλειας». Και επιτέθηκε σε Ξανθό, Παρασκευόπουλο, Λάμπρου. «Ο υπουργός Υγείας εμφανίσθηκε να απολογείται σε ομάδα αναρχικών γιατί δεν έχει αποφυλακιστεί ο Σάββας Ξηρός», είπε και συνέχισε «πρέπει να ντρέπεστε και για το στέλεχός σας, τον Πάνο Λάμπρου, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους φυλακισμένους και για τον υπουργός σας τον Νίκο Παρακευόπουλο που ικανοποίησε όλα τα αιτήματά τους».

Δείτε όλα τα σχόλια