Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Απάντηση Σκουρλέτη στην κριτική των κομμάτων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: / Π. Σκουρλέτης: "Συνώνυμο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το ρουσφέτι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Σκουρλέτη στην κριτική των κομμάτων για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών: / Π. Σκουρλέτης: "Συνώνυμο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το ρουσφέτι"

«Συνώνυμο της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ το ρουσφέτι» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης απαντώντας στη σχετική κριτική που ακούστηκε από τα δύο αυτά κόμματα για το νομοσχέδιο για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κατά την εκκίνηση της επεξεργασίας του στις επιτροπές της Βουλής. Μάλιστα ο Π. Σκουρλέτης συνέστησε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη «μεγαλύτερη προσοχή» όταν μιλούν για ρουσφέτια στη σημερινή κυβέρνηση. Την κριτική των δύο κομμάτων για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις συμμερίστηκε κι ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Γ. Σαρίδης.

Παράλληλα ο Π. Σκουρλέτης αντέκρουσε την κριτική που διατυπώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης περί νομοσχεδίου - σκούπα με ασύνδετες μεταξύ τους διατάξεις. Ο Π. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έχει «κορμό», καθώς περισσότερα από τα μισά άρθρα του αφορούν το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Π. Σκουρλέτης έκανε λόγο για έναν βελτιωμένο τρόπο νομοθέτησης επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης υπενθυμίζοντας περιστατικά τραγελαφικής νομοθέτησης επί των ημερών της συγκυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου.

Αντιπαράθεση με τον Μ. Βορίδη για τις ατομικές συμβάσεις καθαριότητας

Σχετικά με τη νομιμοποίηση των δαπανών για την παράταση των ατομικών συμβάσεων καθαριότητας σε δημόσιους οργανισμούς ο Π. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι οι συμβασιούχοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες συμπληρώνοντας ότι με την επίμαχη διάταξη γίνεται προσπάθεια «να κερδίσουμε χρόνο». Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μ. Βορίδης διατύπωσε έντονες διαφωνίες για τη ρύθμιση κάνοντας λόγο για «αντισυνταγματική πρακτική» και «προσλήψεις από το παράθυρο».

Ο Μ. Βορίδης σχολίασε ότι, αν υπάρχουν μόνιμες ανάγκες καθαριότητας, τότε θα πρέπει να υπάρξει κανονική διαδικασία πρόσληψης προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Π. Σκουρλέτη. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι, λόγω των προσεγγίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβέρνηση είναι σήμερα αναγκασμένη να λειτουργεί με τον περιορισμό 1 προς 5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο τη στιγμή που υπάρχουν πιεστικές ανάγκες για προσωπικό και στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε κυρίως από το ΚΚΕ για το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, ο Π. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι είναι αντίθετος στη λογική της εθνικής αναδίπλωσης επισημαίνοντας ότι «μας ενδιαφέρει να εκφράζονται σε κοινά προγράμματα για το μέλλον της Ευρώπης τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας».

Γ. Μουζάλας: Έκτακτες συνθήκες, έκτακτα μέτρα

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας απάντησε κι αυτός με τη σειρά του στην κριτική για την αποσπασματικότητα των διατάξεων που εισηγήθηκε υπογραμμίζοντας ότι «δεν εξαρτάται από εμάς η κανονικότητα», αλλά από τις προσφυγικές ροές, την κοινοτική νομοθεσία και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. «Έκτακτες συνθήκες, έκτακτα μέτρα και σας παρακαλώ να το κατανοήσετε» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση για την παράταση των εκλογών στα επιμελητήρια εισήχθη «σε πλήρη συνεννόηση» με αυτά.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Τσόγκας τόνισε ότι νομοσχέδιο «δίνει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα, βελτιώνει προγενέστερες νομοθετικές παρεμβάσεις με πληρέστερη αιτιολογία και οργανώνει ακόμα περισσότερο την ελληνική κοινωνία». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη Λ. Γρηγοράκος επανέφερε τις καταγγελίες του κόμματός του για τη ρύθμιση σχετικά με τα φυτοφάρμακα αναρωτώμενος: «Πού έχετε δει να πληρώσουμε τα ληγμένα φυτοφάρμακα;».

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ. Κ. Κατσίκης αποτίμησε θετικά το νομοσχέδιο, ενώ ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις δαπάνες καυσίμων της δημοτικής συγκοινωνίας και με τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κριτική στις διατάξεις για τα υποθηκοφυλακεία άσκησε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL