Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Αλ. Τσίπρας: "Δεν θα κριθούμε μόνο από τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: "Δεν θα κριθούμε μόνο από τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση"

Με φόντο τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης πραγματοποιήθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το σαββατοκύριακο, η θεματολογία της οποίας όμως δεν περιορίστηκε στα θέματα της αξιολόγησης. Απεναντίας, διάχυτη ήταν η αγωνία για την ανάγκη να επιταχυνθούν και να γίνονται με περισσότερο συντεταγμένο τρόπο οι δράσεις της κυβέρνησης που ξεπερνούν τα όρια της συμφωνίας.

Συζήτηση αναπτύχθηκε και γύρω από τη δυναμική μιας διαμορφούμενης μετατόπισης της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά, ενώ επισημάνθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την αντίστροφη πορεία.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του, “οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν θα κριθούμε μόνο από τους συμβιβασμούς και τις αντιστάσεις μας στη διαπραγμάτευση, αλλά από το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν την κοινωνική πλειοψηφία".

Μάλιστα, έθεσε ως προτεραιότητα τις “μεγάλες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα", που θα "αφήνουν ένα προοδευτικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία", προτρέποντας “να εντείνουμε την προσπάθεια και την πολιτική μας αποτελεσματικότητα", "να κάνουμε πιο ουσιαστική την πολιτική", "μαθαίνοντας από τα λάθη και τις παραλείψεις μας".

Δίνοντας περιεχόμενο σε αυτόν τον πολιτικό προσανατολισμό αναφέρθηκε στα θέματα της αξιοπρεπούς εργασίας, τις δημοκρατικές θεσμικές δημοκρατικές τομές", το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, το κοινωνικό κράτος, το προσφυγικό, την εκπαίδευση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη συνταγματική αναθεώρηση.

Εκτίμησε δε ότι “το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος της επιτροπείας στα μέσα του 2018" θα αλλάξει και τον χάρτη της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. "Πρόοδος - συντήρηση, Δεξιά - Αριστερά. Υπεράσπιση των κοινωνικών δυνάμεων, υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, του εργαζόμενου λαού, υπεράσπιση των συμφερόντων των ολίγων. Ξαναέρχεται η διαχωριστική γραμμή στο πολιτικό της και ταξικό της πρόσημο. Κι αυτό μας δίνει από τώρα το περιθώριο να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος, παράταξης που εκφράζει παραδοσιακά την Αριστερά αλλά και εκπροσωπεί αυτό που ονομάζουμε στρώμα των ‘από κάτω’, των κατώτερων τάξεων και της μεσαίας τάξης".

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη “διαμόρφωση ενός πολιτικού συστήματος με δεδομένο έναν νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει (σ.σ.: την απλή αναλογική)" και στην κεντροαριστερά.

"Οφείλουν επιτέλους να κοιτάξουν γύρω τους", δηλαδή ότι “όλη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κάνει βήματα προς τα αριστερά, αναζητά καινούργιο στρατηγικό σχέδιο, αυξάνοντας τις αποστάσεις από την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και της ασύδοτης αγοράς" επισήμανε υπογραμμίζοντας ότι “το ΠΑΣΟΚ όμως επιμένει να θέλει να είναι στην Ελλάδα η ουρά της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη".

Π. Ρήγας: Σχέδιο στο αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς

“Η επιτυχία της κυβέρνησης θα κριθεί από την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους και των θεσμικών τομών και αλλαγών” υπογράμμισε στην ίδια κατεύθυνση ο Πάνος Ρήγας θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη "διαμόρφωση πολιτικού σχεδίου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", το οποίο “θα εμπεριέχει το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς και ταυτόχρονα θα περιγράφει τη θέση της χώρας στα νέα και υπό διαμόρφωση γεωστρατηγικά και τεχνολογικά παραγωγικά δεδομένα".

"Η περιγραφή του σχεδίου συνεπάγεται έναν οδικό χάρτη, ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ρεαλιστικό και με πολιτικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα" συμπλήρωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως “η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου”. Ακόμη έθεσε ως στόχο τη στοχευμένη επαναπροσέγγιση με τα στρώματα αλλά και τους νέους ανθρώπους που τα προηγούμενα χρόνια έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του θέση και τώρα πιέζονται λόγω των μέτρων από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, χωρίς όμως να επιλέγουν κάποια άλλη πολιτική δύναμη.

Ν. Φίλης: “Να αναζητήσουμε μακροπρόθεσμα συνεργασίες με το Κέντρο”

Έντονα κριτικός σε σειρά θεμάτων στάθηκε στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης. Η ομιλία του αναπαρήχθη από αρκετά μέσα -κάποιοι δημοσιογράφοι την κατέγραψαν, παρά το ότι η διαδικασία της Κ.Ε. ήταν κλειστή-, χωρίς ωστόσο να επισημανθεί ότι σε αρκετά σημεία τα λεγόμενά του αντανακλούσαν έναν γενικότερο προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκφράστηκε εξάλλου και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον γραμματέα της Κ.Ε. Πάνο Ρήγα.

Ο Νίκος Φίλης παραχώρησε χθες κείμενο στην ηλεκτρονική “Αυγή” βασισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή (/article/10842/7896880/n-philes-gia-mia-nea-poreia-tes-kyberneses-kai-tou-syriza).

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα η αντίθεση ‘Μνημόνιο - αντιμνημόνιο’ έχει πλέον ξεπεραστεί” και πως “τελείωσε επίσης το δόγμα εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι», ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι, με τον Πάνο Καμμένο συγκροτήσαμε κυβέρνηση για συγκυριακούς και όχι στρατηγικούς λόγους”, αλλά, τώρα που εκλείπει η αντίθεση, “η κυβερνητική συνεργασία δεν έχει την ίδια βάση πολιτικής νομιμοποίησης”.

“Σε αντιστοιχία και προς τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πρέπει να αναζητήσουμε συνεργασίες με τον κεντρώο χώρο και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ. Όσο και να μας βρωμάει» εξήγησε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι “η συνεργασία μαζί του δεν μπορεί να υπάρξει άμεσα".

Μάλιστα είπε ότι δεν έπρεπε να απορριφθεί η πρόταση της Φ. Γεννηματά για τον ΔΟΛ, "που στην ουσία ήταν επανάληψη της πρότασης Τσίπρα για διακομματική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου", "ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου για τον ΔΟΛ ήταν αμετάκλητη".

"Γι’ αυτή την μπαρούφα ποιος μας συμβούλευσε", διερωτήθηκε ο πρώην υπουργός Παιδείας, ενώ για το θέμα της διαπραγμάτευσης είπε ότι “δεν επιβεβαιώθηκε καμία από αυτές τις εκτιμήσεις μας” για το πόσο γρήγορα θα έκλεινε η αξιολόγηση.

Τέλος, επισήμανε ότι η φράση του Αλέξη Τσίπρα πως “δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα" μπορεί να απευθυνόταν στον Σόιμπλε, "αλλά τον ακούν και οι Έλληνες" και ότι “αν αναγκαστούμε να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι". Και αυτός αναφέρθηκε στο ότι “υπάρχει σειρά ζητημάτων που δεν μας απαγορεύει η τρόικα να νομοθετήσουμε και υστερούμε”.

Δ. Τζανακόπουλος: Προηγούνται οι κοινωνικές συμμαχίες

Σε παρόμοια κατεύθυνση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι “η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο -και κυρίως- από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής”, θέτοντας πέντε βασικούς άξονες ως προς αυτό το θέμα: α) Να αυξηθεί για πρώτη φορά μετά το 2019 ο δείκτης του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ. β) Τις πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος. γ) Το προσφυγικό. δ) Τις δημοκρατικές ελευθερίες. ε) Την καταπολέμηση της διαφθοράς.

"Στη βάση αυτών των κρίσιμων πυλώνων πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι' αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ" συμπλήρωσε απαντώντας (χωρίς να τον κατονομάσει) στη θέση που διατύπωσε ο Νίκος Φίλης για την ανάγκη να ασκηθεί περισσότερη πίεση στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συγκλίνει με την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται έστω δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα. "Βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα. Και αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας" εξήγησε.

Ευ. Τσακαλώτος: Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή

"Διαπραγματευόμαστε σκληρά. Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις". Με αυτή τη φράση, που μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση στην κριτική που άσκησε ο Νίκος Φίλης, αναφέρθηκε στο θέμα της διαπραγμάτευσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλοντας να τονίσει ότι, ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης, λειτουργεί με βάση τις συλλογικές αποφάσεις.

Με συμφωνία όλων, εξάλλου, αποφασίστηκε ότι η όποια κατάληξη των συζητήσεων στη διαπραγμάτευση θα περάσει από συζήτηση στην Κ.Ε. προτού η κυβέρνηση την επικυρώσει. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο πολιτικής απόφασης που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα θα περιλαμβάνεται η εναντίωση στην προνομοθέτηση μέτρων.

Ν. Παππάς: Θα κριθούμε από αυτούς που θέλουμε να εκφράσουμε

“Μια αριστερή κυβέρνηση αξιολογεί ποιες υποχωρήσεις θα κάνει κρίνοντας το γενικό συμφέρον. Εκεί βρίσκεται η συνείδησή μας, αν θα βελτιώσουμε ή θα χειροτερέψουμε τη ζωή στρωμάτων που θέλουμε να εκφράσουμε” ανέφερε ο Νίκος Παππάς χαρακτηρίζοντας ανώμαλη κατάσταση τα κεντροαριστερά κόμματα να είναι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση.

Προβληματισμός για το προσφυγικό

Στο ζήτημα του προσφυγικού αντιδράσεις από τους “53+” προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, μια αποστροφή του Γιάννη Μουζάλα, στην οποία ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για «αποτρεπτική πολιτική για την παράνομη μετανάστευση».

Φαίνεται δε ότι υπάρχει γενικότερα προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα στον τομέα αυτόν, γεγονός που φάνηκε να διατυπώνεται και στην εισήγηση του Πάνου Ρήγα. Σε αυτήν γινόταν λόγος για “θετικές πλευρές της δράσης”, αλλά αναγνωρίζονταν και “λάθη, καθυστερήσεις και αδυναμίες, που μείωσαν την ορμή και τη δυναμική της αλληλεγγύης” και έχουν αφήσει περιθώρια στο “μέτωπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που δυστυχώς αναπτύσσεται, πολιτικοποιείται και επιτίθεται με σφοδρότητα”.

Αναζήτηση λύσης στην κατεύθυνση της ενοποίησης

“Αναντικατάστατος ο ρόλος της ‘Αυγής’ και του Κόκκινου

Ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα της “Αυγής” και του Κόκκινου, με τον Πάνο Ρήγα να κάνει λόγο για “αναντικατάστατο ρόλο” σε μια περίοδο συστηματικής επίθεσης λάσπης και παραπληροφόρησης από μερίδα των ΜΜΕ. Η καθημερινή, συστηματική στήριξή τους από το κόμμα, τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους, τις οργανώσεις "κρίνεται επιτακτική" στο πλαίσιο μιας πολύπλευρης και δυναμικής σχέσης μεταξύ “Αυγής” / Κόκκινου - ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη να συζητηθούν σοβαρά και σε κομματικό επίπεδο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της γενικότερης κρίσης και της κρίσης του Τύπου, αλλά και άλλα προβλήματα σύμφυτα με τη φυσιογνωμία τους και την ιδιαίτερη ιστορία τους, τη σημερινή θέση τους, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημοσιογραφικής ανασυγκρότησης με την υλοποίηση ενός συνολικού σχεδίου που θα καταλήγει στην ενιαιοποίησή τους, τονίζοντας τη σημασία συμπράξεων και συνεργειών των δύο μέσων.

1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ 6-9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Δεν γυρνάμε πίσω. Μαζί να χαράξουμε τον δρόμο. Συλλογικότητα, αγώνας, αλληλεγγύη

Στο 1ο της Συνέδριο, στις 6-9 Απριλίου στην Αθήνα, προχωρά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο θα συζητηθούν οι Θέσεις της οργάνωσης και το Σχέδιο Καταστατικού, καθώς μέχρι τώρα η Νεολαία έχει πραγματοποιήσει μόνο συνδιασκέψεις.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νεολαίας για το επικείμενο συνέδριο: "Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να συναντηθεί και να συζητήσει με τους νέους και τις νέες σε όλη την Ελλάδα, τους μαθητές/τριες, τους φοιτητές/τριες, τους νέους/ες εργαζόμενους/ες, τους νέους μετανάστες/τριες για την καθημερινότητα τους, τα προβλήματα και τις ανάγκες τους.

Μέσα από έναν ανοιχτό και ευρύ δημοκρατικό διάλογο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να αναδείξει ένα πολιτικό σχέδιο που θα προβάλλει λύσεις για τα προβλήματα της νεολαίας, χαράσσοντας, ταυτόχρονα, έναν άλλο δρόμο, αυτόν της συλλογικότητας, του αγώνα και της αλληλεγγύης. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, μιας γενιάς που θα μείνει στον τόπο της για να δημιουργήσει και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας".

Το προσεχές διάστημα η οργάνωση θα ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής νέων μελών και σειρά εκδηλώσεων σχετικά με τα ζητήματα της εργασίας, της παιδείας και των κοινωνικών δικαιωμάτων των νέων. Ο προσυνεδριακός διάλογος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 2 Απριλίου με την ψήφιση των προσυνεδριακών κειμένων και την εκλογή αντιπροσώπων από τις Οργανώσεις Μελών.

Το θέμα της Νεολαίας συζητήθηκε και στην Κ.Ε. το σαββατοκύριακο, όπου τονίστηκε η σημασία της οργάνωσης “βήμα - βήμα” για την ανασυγκρότηση των Οργανώσεων Μελών και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπήρχαν, με έμφαση στην περιφέρεια, μετά και τις επιπτώσεις της διάσπασης του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL