Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή: / Παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή: Σχεδόν έτοιμη η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή: / Παρέμβαση του Γ. Στουρνάρα στη Βουλή: Σχεδόν έτοιμη η έκθεση της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους

Νυν υπέρ πάντων και το κλείσιμο της αξιολόγησης παντί τρόπο ήταν το μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη νομισματική πολιτική το 2016. Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το 2016 η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη 0,4%, ενώ για το 2017 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,5%, ο οποίος εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί φτάνοντας στο 3% τα έτη 2018 και 2019.

Ενδεικτικό της πίεσης του Γ. Στουρνάρα να κλείσει η αξιολόγηση είναι ότι υιοθέτησε όλη την επιχειρηματολογία που οδηγεί σε νέα περικοπή συντάξεων και σε μείωση του αφορολόγητου, ενώ ως αντιστάθμισμα πρότεινε τη μείωση των φορολογικών κλιμακίων.

"Δαπανάμε πολλά για την τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων"

Για τις συντάξεις ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι "η Ελλάδα δαπανά πολλά στην τρίτη ηλικία εις βάρος των νέων". "Το ΔΝΤ έχει δίκιο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ για συντάξεις, αλλά δεν είναι στο 11% του ΑΕΠ όπως λέει. Στις άλλες χώρες της Ε.Ε. οι συντάξεις είναι στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Άρα είναι περίπου 7%, αλλά παραμένει το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη. Να κάνουμε μεταρρύθμιση στο 2% και να δούμε αν μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μείωση φόρων" πρόσθεσε.

Μείωση αφορολόγητου και μετά μείωση της φορολογίας

Για τη μείωση του αφορολόγητου ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι "μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρχει μια κλιμάκωση τέκνων και μετά να υπάρξει μείωση της φορολογίας".

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι "δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά". Πρέπει "όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω", γιατί "αν δεν κλείσουμε, το κόστος θα είναι τεράστιο" είπε χαρακτηριστικά.

Χρέος, αξιολόγηση, ποσοτική χαλάρωση από ΕΚΤ

Μάλιστα αποκάλυψε ότι η έκθεση της ΕΚΤ για το αξιόχρεο του ελληνικού χρέους είναι έτοιμη και μένει μόνο να ενταχθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους! "Νομίζω έχει ήδη κάνει τη μελέτη για το αξιόχρεο του χρέους, αλλά περιμένει την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, γιατί τα βραχυπρόθεσμα δεν αρκούν" σημείωσε, επισημαίνοντας τα θετικά που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Το πακέτο πρέπει να έχει όχι μόνο εξειδίκευση, αλλά και πολιτική δέσμευση. Έχει περιγραφεί ποιοτικά, πρέπει να γίνει και ποσοτικά. Η ΕΚΤ θέλει μια νομική δέσμευση, είτε από τον ESM είτε από το Eurogroup, ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος" υπογράμμισε και σημείωσε ότι "αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η ΕΚΤ μάς βάλει στην ποσοτική χαλάρωση, τη λήψη των capital controls θα είναι θέμα χρόνου".

Αισιοδοξία για το πλεόνασμα 3,5%

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πιάνει το πλεόνασμα του 3,5%. "Με τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί ήδη, το 3,5% το πιάνουμε. Είμαστε ήδη στο 2%. Δεν είναι τόσο πρόβλημα" ανέφερε και πρότεινε:

α) να υπάρχει στη συμφωνία "αντίστροφος κόφτης", δηλαδή να αρθούν τα μέτρα εφόσον πιάνονται οι στόχοι,

β) η διαπραγμάτευση να αφορά για το πόσα χρόνια θα πιάνει η Ελλάδα το 3,5% και πότε θα κατέβει στο 2%.

Έμμεσο "όχι" στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Σημειώνεται πως ο διοικητής της ΤτΕ διαφώνησε με τις δηλώσεις Σόιμπλε για Grexit ("διαφωνώ, αν και δεν έχω ακούσει με τα αυτιά μου αν το είπε" ανέφερε), ενώ οριοθέτησε τις απόψεις του προς το ΔΝΤ. "Συμφωνώ στις επιδιώξεις με το ΔΝΤ, διαφωνώ με τη μέθοδο" είπε σημπληρώνοντας ότι "οι θέσεις μας για το χρέος είναι κοντά σε αυτές του ΔΝΤ" (δηλαδή επιμήκυνση και όχι κούρεμα).

Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε ένα μείγμα πολιτικής με μείωση δαπανών (π.χ., με αντικατάσταση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με χρηματοδότηση συγκεκριμένων πρότζεκτ). Πρότεινε "να ανταλλάξουμε λιγότερη λιτότητα με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις" και εμμέσως τάχθηκε κατά της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζητώντας "να μην αντιστρέψουμε τα οφέλη που έχουμε πετύχει ώς τώρα στην αγορά εργασίας".

Σημειώνεται πως ο Γ. Στουρνάρας κάλεσε τα κόμματα να νομοθετήσουν την προστασία των τραπεζικών στελεχών για να γίνουν ρυθμίσεις δανείων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL