Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Με τρεις αποδέκτες τα μηνύματα του Αλ.Τσίπρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τρεις αποδέκτες τα μηνύματα του Αλ.Τσίπρα

Σαφή μηνύματα και αιχμές προς τρεις κατευθύνσεις (ΔΝΤ, Σόιμπλε και ΝΔ) περιείχε η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη διαπραγμάτευση. Παρόλο που ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η διέξοδος είναι πλέον ορατή» και «η αξιολόγηση θα κλείσει, σύντομα», το άνοιγμα των μετώπων με το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προμηνύει συνέχιση των αντιπαραθέσεων με μέρος των δανειστών.

Πρώτον, ο Αλέξης Τσιπρας μίλησε με πολύ οξύ τρόπο για τον Β.Σόιμπλε, «παρακαλώντας θερμά» την καγκελάριο Μέρκελ «να αποθαρρύνει τον υπουργό Οικονομικών από αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας και από τις υποτιμητικές αναφορές». Ο ίδιος, επισήμανε πως «η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σε μια άλλη χώρα». Μάλιστα, αναφέρθηκε σε «πυρομανείς που παίζουν με τη φωτιά» για «ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» και για «διασπάσεις και διαιρέσεις».

Δεύτερον, άφησε «δηλητηριώδεις» αιχμές προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Πολ Τόμσεν (χωρίς να τον κατονομάζει), λέγοντας πως «ορισμένα στελέχη του ΔΝΤ φαίνεται ότι προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια».

Γενικότερα ως προς τη τακτική του Ταμείου, είπε ότι προσπαθεί να χρεώνεται η Ελλάδα «την κωλυσιεργία και εν τέλει την προδιαγεγραμμένη -κατά την άποψή μου, την άποψή μου λέω- απόφαση του Ταμείου να μη χρηματοδοτήσει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα».

Τρίτον, άσκησε σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι «δίνει διαρκώς διαπιστευτήρια υποταγής μήπως και καταφέρει να έρθει στην εξουσία με τη στήριξη των πιστωτών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στον ρολό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαπραγμάτευση και την επικείμενη επίσκεψη του στο Βερολίνο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για την οικονομία και την αξιολόγηση, δεν ξέρω ειλικρινά τι θα πει. Δεν ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν ζήτησε καμία ενημέρωση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL