Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.2°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C20.7°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.9°C17.7°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C17.2°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
0 BF 60%
Ταξίδι Γκουτιέρες στην Άγκυρα για Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταξίδι Γκουτιέρες στην Άγκυρα για Κυπριακό

Στα προγραμματισμένα ταξίδια του που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες έχει εντάξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η επίσκεψη θα έχει ψηλά στην ατζέντα τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αλλά και την κρίση στη Συρία.

Με ικανοποίηση είδαν στη Λευκωσία την επίσκεψη αυτή, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είναι ένα σημαντικό ταξίδι το οποίο πραγματοποιείται στο πλαίσιο και της επιθυμίας του γ.γ. του ΟΗΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και στα άλλα θέματα που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς επαφές τόσο με τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών όσο και με τον ίδιο τον κ. Γκουτιέρες. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι από τις επαφές του γ.γ. του ΟΗΕ στην Άγκυρα θα υπάρχουν αποτελέσματα τα οποία “θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας".

Δεδομένου ότι ανακοινώθηκε επισήμως ότι τελικά το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία θα γίνει στις 16 Απριλίου, ανέκυψε ξανά ο προβληματισμός για το αν η τουρκική πλευρά, επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σχετικά απάντησε πως από τη μια υπάρχουν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αναμένεται από πλευράς Τουρκίας η όποια κίνηση πριν από το δημοψήφισμα σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές στη χώρα και από την άλλη "υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων, όπως μεταφέρονται μέσα και από τις επαφές του κ. Άιντα, ότι το δημοψήφισμα δεν επηρεάζει καθόλου τις εξελίξεις στο Κυπριακό".

Σε κάθε περίπτωση από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επισημαίνεται η σοβαρότητα της κατάστασης στις συνομιλίες, η οποία δεν επιτρέπει να στηρίζεται σε εκτιμήσεις. “Εμάς μας ενδιαφέρουν τα πραγματικά δεδομένα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, κατά τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί την Τετάρτη, ο δεύτερος άσκησε πίεση να συζητηθούν θέματα που άπτονται των δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών ως προς τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. Όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρνήθηκε να μπει σε μια τέτοια συζήτηση και εξέφρασε την εκτίμηση πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο κ. Ακιντζί σε δηλώσεις του είπε ότι η συνάντηση “δεν ήταν καλή”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL