Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα συζητά η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα συζητά η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση και ενόψει της ψηφοφορίας των όποιων μέτρων ενδεχομένως περιληφθούν στον τελικό συμβιβασμό για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σήμερα στις 10.30 (στο Wyndham Grand Hotel -πρώην Imperial- στην πλατεία Καραϊσκάκη) με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εισήγηση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα.

Στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο προγραμματισμός της δράσης του κόμματος για την επόμενη περίοδο. Ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις κρίσιμες αποφάσεις που καλείται να πάρει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες στον τομέα της διαπραγμάτευσης.

Παρόλα αυτά, στην Κουμουνδούρου δεν ήθελαν η πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετά από καιρό να επικεντρωθεί μόνο στη διαπραγμάτευση, η οποία μοιάζει να έχει βραχυκυκλώσει σε σημαντικό βαθμό την κομματική ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση και γι’ αυτό προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι κοντεύουμε στο μέσο της τετραετίας και ακόμη το αριστερό αποτύπωμα δεν είναι το επιθυμητά “αδρό”.

Οραματικό σχέδιο

Για την επιτάχυνση της πορείας σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται να τεθεί ως προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή ενός οραματικού σχεδίου που θα εμπεριέχει το αξιακό πλαίσιο της Αριστεράς και ταυτόχρονα θα περιγράφει τη θέση της χώρας στα νέα και υπό διαμόρφωση γεωστρατηγικά και τεχνολογικά παραγωγικά δεδομένα.

Προϋπόθεση και πρώτο βήμα αυτού του σχεδίου είναι να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης, ένα συγκεκριμένο σχέδιο ρεαλιστικό και με πολιτικές επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται απαντήσεις στα θέματα που καλούνται να απαντήσουν άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση: Ανθρωπιστική κρίση, κοινωνικό κράτος, εργασιακά, δημόσια διοίκηση, δημοκρατικά δικαιώματα, διαπλοκή, συνταγματική αναθεώρηση, δημοκρατικός μετασχηματισμός, δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση.

Κοινωνικό μέτωπο ενάντια σε νεοφιλελευθερισμό και Ακροδεξιά

Κομβικής σημασίας για την επιτυχία αυτών των σχεδίων θεωρείται ότι είναι η διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου που θα στηρίξει τις προσπάθειες αυτές και θα τεθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά.

Συγκεκριμένα ως προς τη Ν.Δ. εκτιμάται ότι παίζει τον ρόλο του επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων», απολύτως πιστή σε σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις και πλήρως ταυτισμένη με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτή της στάσης ήταν η άρνησή της να υπερψηφίσει την εφάπαξ 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και η προθυμία της να αναλάβει την «ιδιοκτησία» του όποιου προγράμματος, εφαρμόζοντας -όπως διατείνεται διαρκώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης- ακόμα περισσότερες ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και από αυτές που ζητούν οι δανειστές.

Ειδικά για το προσφυγικό η Κουμουνδούρου, παρά τις θετικές πλευρές της δράσης του κόμματος, αναγνωρίζει “λάθη, καθυστερήσεις και αδυναμίες, που μείωσαν την ορμή και τη δυναμική της αλληλεγγύης", αφήνοντας περιθώρια στο μέτωπο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που δυστυχώς επιτίθεται με σφοδρότητα.

Συνέχιση του διεθνούς ρόλου πυροκροτητή εξελίξεων

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή συσχετισμό γίνεται η εκτίμηση ότι η Ε.Ε. εισέρχεται στο νέο σκηνικό ευρισκόμενη σε βαθύτατη συστημική κρίση (διαδικασία εξόδου της Βρετανίας, ιταλική τραπεζική κρίση, κρίση διαχείρισης μεταναστευτικών ροών, ερωτήματα για την παραπέρα θεσμική και πολιτική της συγκρότηση, φιλοδοξία της Ακροδεξιάς να αναλάβει τη διαχείριση).

Στόχος είναι να συνεχίσει και το 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το πολιτικό κέντρο και τον πυροκροτητή του διαλόγου και δράσης για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο τέτοιων πρωτοβουλιών σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανοίξει τη συζήτηση στους κόλπους της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για «δύσκολα» ζητήματα.

Από μια πειστική, ρεαλιστική και ταυτόχρονα ριζοσπαστική πρόταση για τη δημοκρατική αλλαγή της Ευρώπης, τις συμμαχίες και το πρόγραμμα που μπορεί να μας οδηγήσει σε αυτή την αλλαγή με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, μέχρι και επεξεργασίες για μια προοδευτική απάντηση στο δίλημμα «ελεύθερο εμπόριο ή προστατευτισμός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL