Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ο Γκουτιέρες στην Άγκυρα / Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το Κυπριακό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γκουτιέρες στην Άγκυρα / Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για το Κυπριακό

Την εβδομάδα που ξεκινάει στις 13 Μαρτίου είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί η δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο, διατηρώντας έτσι ζωντανό το σενάριο εξεύρεσης λύσης και διενέργειας δημοψηφίσματος εντός του 2017. Σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις ο χρόνος είναι πιεστικός, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι παλαιότερα έχει υπάρξει η πρόταση να μεσολαβήσουν τουλάχιστον τρεις μήνες ώστε να διευθετηθούν τα ζητήματα που αφορούν το σύνταγμα ή το τραπεζικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την συμφωνία. Μία ακόμη παράμετρος που αφορά στον χρόνο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση συμφωνίας είναι και ο χρονικός ορίζοντας που θα απαιτηθεί ώστε να προχωρήσει η επικοινωνιακή καμπάνια από την πλευρά των δύο ηγετών. Τα χρονικά όρια γίνονται ακόμα πιο στενά αν ληφθεί υπ’ όψιν το ορόσημο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο τον Φεβρουάριο του 2018. Δηλαδή θα πρέπει να αποκλειστεί η περίοδος τριών ή και περισσότερων μηνών πριν, η οποία θα είναι προεκλογική.

Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα θα ανεβάσουν ταχύτητες οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτές. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, το θέμα των διαβουλεύσεων είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνικό. Το σύστημα των εγγυήσεων και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι της διάσκεψης, έχοντας υπάρξει μια κάποια πρόοδος στα ζητήματα με εσωτερικές πτυχές. Αυτό, όμως, που πάντοτε ισχύει είναι ότι κανένα θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλείσει αν δεν κλείσει όλη η συμφωνία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το ανοιχτό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, παραμένει καταλύτης των εξελίξεων.

Παράλληλα το τελευταίο διάστημα ορισμένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (όπως για παράδειγμα η Ρωσία) έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Άιντα έχει εμφανιστεί αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως η νέα ηγεσία των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ μέχρι στιγμής δείχνει ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική. Έτσι οι πιέσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν καταφανώς περιοριστεί από τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τη νέα ηγεσία στις ΗΠΑ, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον να αναλάβει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η απόφασή του να επισκεφθεί την Άγκυρα έχοντας στην ατζέντα του τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο εν όψει της νέας διάσκεψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL