Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο / "Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο / "Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας"

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας να διαδραματίσει “έναν εποικοδομητικό ρόλο προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κρίσης, πάντοτε υπηρετώντας την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου, την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή” επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο τη δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Κίεβο. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς το ουκρανικό ζήτημα, μετά την εκλογή Τραμπ, αφορά την επίλυση της διένεξης στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ και την προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων Δύσης / Ε.Ε. - Ρωσίας. Προοπτική που στηρίζει εδώ και καιρό η Ελλάδα και που την επηρεάζει άμεσα, δεδομένου ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις περνούν μέσα από τις ευρωρωσικές.

Παράλληλα, στόχος του ταξιδιού ήταν και η έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στους χιλιάδες Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία και ειδικά αυτούς που βιώνουν εμπόλεμη κατάσταση. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για την έντονα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα που επικράτησε στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους φορείς της ομογένειας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως για την ομογένεια ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη συνάντηση με Έλληνα πρωθυπουργό στην Ουκρανία έπειτα από 14 χρόνια.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο επανέλαβε ότι η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και ότι σταθερός γνώμονας της Ελλάδας ήταν, είναι και παραμένει η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, οι εξελίξεις στην παρευξείνια γειτονιά επηρεάζουν την Ελλάδα και ιδίως επηρεάζουν “το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γειτονιά της, τις διεθνείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή”, πέραν, βεβαίως, της πολυάριθμης ελληνικής κοινότητας.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα

Την ανησυχία του για τις συνέπειες της κλιμάκωσης της κρίσης για τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας στα θέματα ασφάλειας των μελών της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των 100.000 Ουκρανών ελληνικής καταγωγής κατοικεί στην περιοχή της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα, μια περιοχή που πρόκειται το επόμενο διάστημα να επισκεφτεί ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας. Κατά τον χαιρετισμό του προς αυτούς σημείωσε μεταξύ άλλων: “Σας έχουμε στο μυαλό μας, δεν σας ξεχνάμε. Ξέρουμε ότι περνάτε δύσκολες στιγμές. Έχουμε, όμως, την πίστη ότι αυτές τις στιγμές θα τις ξεπεράσουμε όλοι μαζί. Έχετε τη στήριξη, την αλληλεγγύη μας. Δεν σας ξεχνάμε ούτε στις δύσκολες, ούτε στις εύκολες στιγμές, πόσο μάλλον στις δύσκολες που περνάτε τώρα”.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον Πέτρο Ποροσένκο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με την ενθάρρυνση των Ηνωμένων Εθνών και αυτό τον μήνα η Ουκρανία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις

Ακόμη, εξετάστηκαν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των διμερών οικονομικών σχέσεων στους τομείς των κατασκευών, της υποδομής, της ενέργειας και του τουρισμού. Επίσης, διοργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο φόρουμ αυτό στις δηλώσεις του και υπογράμμισε την απόφαση που ελήφθη για ένα το συντομότερο δυνατό Μεικτό Διυπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Ουκρανίας.

Αλληλεγγύη ζήτησε ο Ποροσένκο

«Ενότητα της Ε.Ε. και αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία είναι αυτό που θα ήθελα να δω από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατά τις κοινές δηλώσεις που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σχετικά με τα διμερή ζητήματα, αναφέρθηκε στους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας στην κατασκευή οδικών δικτύων στην Ουκρανία, να προσελκύσουμε τις ελληνικές επενδύσεις και τους Έλληνες κατασκευαστές, θέλουμε να ανοίξουμε έδρες Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας, εκτός της Μαριούπολης, σε έδρες σε πανεπιστήμια». ακόμα ένα θέμα που βρέθηκε στη συζήτηση και αναφέρθηκε από τον κ. Ποροσένκο ήταν αυτό της κύρωσης από την ελληνική Βουλή της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. Όπως είπε, συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού αναφορικά με την κατάργηση της βίζας των Ουκρανών πολιτών, αλλά και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης κονδυλίων του ΝΑΤΟ για τη θεραπεία και αποκατάσταση Ουκρανών στρατιωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL