Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη / Πιθανώς στις 13 Μαρτίου η νέα διάσκεψη για την Κύπρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη / Πιθανώς στις 13 Μαρτίου η νέα διάσκεψη για την Κύπρο

Για “μικρή πρόοδο” στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, κάνουν λόγο πηγές από τη Λευκωσία, ενώ έγινε γνωστό ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο διαπραγματευτών την Τρίτη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι απομένει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα, τονίζοντας πως ούτως ή άλλως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν με τη διαδικασία της διασταυρούμενης συζήτησης, δηλαδή παράλληλη διαπραγμάτευση των ηγετών και των διαπραγματευτών. Αποτιμώντας τη χθεσινή συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί μετά το πέρας της δήλωσε: “Δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ήταν μια πολύ αποδοτική συνάντηση αλλά δεν είναι σωστό να περιμένουμε από κάθε συνάντηση ένα αποδοτικό αποτέλεσμα”.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των συζητήσεων των δύο διαπραγματευτών ο Νίκος Αναστασιάδης την περιέγραψε ως εξής: “Οι δύο διαπραγματευτές έχουν προχωρήσει και ετοιμάσει τις συγκλίσεις, τις ελάχιστες αποκλίσεις, τις μεγάλες αποκλίσεις”. Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, περιγράφοντας το αντικείμενο των χθεσινών συνομιλιών, είπε πως “Ανταλλάξαμε απόψεις τόσο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής όσο και στην ισότιμη αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων”.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εν όψει μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο και σε ερώτηση για την ημερομηνία αυτής της διάσκεψης ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ενδεχομένως να γίνει μετά τις 13 Μαρτίου. Για το θέμα αυτό ρωτήθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι συζητείται η εβδομάδα που αρχίζει στις 13 Μαρτίου, διευκρινίζοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα από τις 13 είναι προγραματισμένη η τακτική σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ στις 25 Μαρτίου πρόκειται να διενεργηθεί η επετειακή σύνοδος για την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης. Έτσι καθίσταται μάλλον απαγορευτικός ο προγραμματισμός μιας διάσκεψης την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα αυτού του μήνα.

Όπως είναι γνωστό, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Άιντα έχει ήδη αναλάβει να έρθει σε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις προκειμένου να προγραμματιστεί η επόμενη διάσκεψη. Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αν υπάρχει κάποια εικόνα επ’ αυτού, ο κ. Αναστασιάδης αποκρίθηκε: “Έχουμε μια εικόνα”. Και συμπλήρωσε: “Η γενική εικόνα είναι ότι πρόθεση των εμπλεκομένων είναι να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό λύση”. Πάντως, αμέσως μετά επισήμανε ότι αυτό πρόκειται να φανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, “για να μην αρκούμεθα στις διάφορες διαβεβαιώσεις”. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε χθες το ζήτημα του να παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. (διακίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων) σε Τούρκους πολίτες στην Κύπρο μετά τη συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL