Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Τ. Πετρόπουλος: / Τ. Πετρόπουλος: Μικρότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ. Πετρόπουλος: / Τ. Πετρόπουλος: Μικρότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Μικρότερες εισφορές πληρώνουν το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών και το 90% των αγροτών, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Η αντιπολίτευση δεν αρνήθηκε τα θετικά δεδομένα που δημιουργούνται για τη μεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων.

Ακόμη ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι η ειδοποίηση που πήγε στους ασφαλισμένους αφορά δύο δόσεις, καθώς ενημερώνονται για την εισφορά που πρέπει να καταβάλουν τον Φεβρουάριο και αυτήν που πρέπει να καταβάλουν τον Μάρτιο. Για τον Ιανουάριο αυτό που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι είναι η εισφορά που αφορά τον Δεκέμβριο.

Ο Τ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις εισφορές που αναρτήθηκαν για τους αγρότες και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. "Το 90% των αγροτών καλούνται να καταβάλουν μόλις 85 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το 90% των αγροτών καταβάλλουν μικρότερο ποσό -μέχρι και 300 ευρώ λιγότερα- απ’ ό,τι κατέβαλαν πέρυσι" τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι αγρότες θα πάρουν όπως όλοι οι πολίτες την εθνική σύνταξη "που στερούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια".

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπογράμμισε ο Τ. Πετρόπουλος, "το 80% καταβάλλουν την κατώτατη κατηγορία, δηλαδή, 158 ευρώ μηνιαίως". Μάλιστα ανέφερε ότι χθες που περπατούσε στην Αθήνα "βγήκαν από τα καταστήματα οι επαγγελματίες και μου έλεγαν "σωθήκαμε, επιτέλους θα πληρώνουμε εισφορές". Αυτοί δεν κατέβαλλαν εισφορές, διότι το ύψος ήταν δυσθεώρητο. Ήταν 700 ευρώ και 800 ευρώ. Δεν κατέβαλλαν εισφορές, γιατί ήταν αδύνατον να τις καταβάλουν".

"Ναι μεν για κάποιους νέους μειώνετε ελαφρά τις εισφορές -την ίδια ώρα τους κοπανάτε τους φόρους- από την άλλη, όμως, τσακίζετε τους μικρομεσαίους" είπε η ερωτώσα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι όσοι έχουν μία Ο.Ε. ή μία Ε.Ε. "μέχρι χθες πλήρωναν ποσά της τάξης των 250 ευρώ στον ΟΑΕΕ και σήμερα καλούνται μηνιαίως για 1.300 ευρώ".

Ο Τ. Πετρόπουλος κάλεσε τις επαγγελματικές ενώσεις των εργοδοτών, τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, να καλέσουν εκείνους που δεν κατέβαλλαν εισφορές να προσέλθουν ξανά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL