Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σιγή ιχθύος για τη διαπραγμάτευση / Ν.Δ.: Ρίχνει τους τόνους εν όψει Βερολίνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σιγή ιχθύος για τη διαπραγμάτευση / Ν.Δ.: Ρίχνει τους τόνους εν όψει Βερολίνου

Να ρίξει τους τόνους αναφορικά με το “γαλάζιο” αίτημα για εκλογές επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ενόψει των συναντήσεων που θα έχει με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, η εσωκομματική γκρίνια για τις “ευχές” Γεωργιάδη να μην κλείσει η αξιολόγηση διαρκώς κλιμακώνεται.

Εξάλλου η διαφοροποίηση του αντιπροέδρου έφερε σε δύσκολη θέση την ηγεσία της Ν.Δ., εξ ου και ο Κυρ. Μητσοτάκης σιωπούσε έως χθες. Ταυτόχρονα, βουλευτές του κόμματος (Χρ. Δήμας, Αν. Καραμανλή, Κ. Τζαβάρας κ.ά.) εδώ και δύο 24ωρα “αδειάζουν” τον Άδ. Γεωργιάδη υπογραμμίζοντας την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Βασ. Κικίλιας επιχειρεί να “συμβιβάσει” τις δύο γραμμές δηλώνοντας ότι “αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση, να φύγει”.

Περίεργη σιωπή

Τούτων δοθέντων, τα φώτα ήταν χθες στραμμένα στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς αρκετοί “γαλάζιοι” ανέμεναν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τις δηλώσεις του στην περιοδεία του στον Πειραιά, θα... έβαζε τα πράγματα στη θέση τους. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κράτησε... περίεργη σιωπή, ενώ απέφυγε να ζητήσει ευθέως εκλογές. Ταυτόχρονα δεν είναι τυχαίο, όπως όλα δείχνουν, το γεγονός ότι όσα “γαλάζια” στελέχη ανήκουν στον “ηγετικό” πυρήνα έχουν επίσης αποφύγει τα τελευταία 24ωρα να αναφερθούν στο αίτημα για εκλογές “εδώ και τώρα”.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του υπογράμμισε την “ανάγκη” να υπάρξει ένα “διαφορετικό αφήγημα για έξοδο από την κρίση”, επανέλαβε τη θέση του για “μια κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις” και τάχθηκε υπέρ ενός “σταθερού φορολογικού πλαισίου” με “μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις”. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ζήτησε εκλογές -αντιθέτως, προέβη σε μία δήλωση με την οποία δείχνει την πρόθεσή του να ρίξει τους τόνους: “Αντί να τσακωνόμαστε για το παρελθόν, ας μιλήσουμε για το μέλλον”, είπε χαρακτηριστικά.

Λόγω... Βερολίνου

Βεβαίως, δεν πρόκειται για αλλαγή “γραμμής”. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Άν. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, καθώς έχει εδώ και καιρό λάβει μηνύματα πως μεταξύ των δανειστών δεν θα ήταν επιθυμητή μία νέα εκλογική αναμέτρηση μεσούσης της εκτέλεσης του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, “γαλάζια” στελέχη εκτιμούσαν χθες ότι δεν ήταν... καθόλου “τυχαία” η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s πως “οι πρόωρες εκλογές πιθανώς να οδηγούσαν σε μία νέα και πιο μεταρρυθμιστική συντηρητική κυβέρνηση, αλλά η ελληνική οικονομία θα επλήττετο και πάλι από την παρατεταμένη αβεβαιότητα, έχοντας μόλις αρχίσει να καταγράφει θετική ανάπτυξη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL