Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Εν όψει της δεύτερης Διάσκεψης / Ακιντζί: "Δεν θα αποδεχθούμε μηδεν στρατό, μηδέν εγγυήσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει της δεύτερης Διάσκεψης / Ακιντζί: "Δεν θα αποδεχθούμε μηδεν στρατό, μηδέν εγγυήσεις"

Το θέμα των εγγυήσεων και της παραμονής του κατοχικού στρατού στην Κύπρο επανήλθε χθες εν όψει της νέας διάσκεψης για την Κύπρο, η οποία ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία τον Πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι με αντικείμενο της συνάντησης τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο ο κ. Αναστασιάδης “εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό, ως επίσης και για την ετοιμότητα της να συμβάλει θετικά στις προσπάθειες επίτευξης λύσης χωρίς την ύπαρξη των όποιων αναχρονιστικών εγγυήσεων”.

Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την πλευρά του μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και ό,τι απορρέει από αυτό. Συγκεκριμένα δήλωσε: “Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά σίγουρα πρέπει να παρατήσει τη ρητορική ‘μηδέν στρατός και εγγυήσεις’. Το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και η τότε συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει ούτε σημείο στίξης, ακόμη και 57 χρόνια μετά”.

Αναφερόμενος στον αριθμό του στρατού που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός είπε: “Στη συμφωνία του 1960 ήταν 650 Τούρκοι και 950 Έλληνες στρατιώτες”. Ο αριθμός μπορεί να αλλάξει με συμβιβασμό, να είναι και πιο πάνω”. Μιλώντας για τις εγγυήσεις σημείωσε ότι “πρέπει να καταλάβουν οι συνομιλητές μας ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βλέπουν την ασφάλειά τους πουθενά εκτός από την Τουρκία”.

Ταξίδι Γκουτιέρες στην Άγκυρα;

Δεν επιβεβαιώνουν τα Ηνωμένα Έθνη δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία επίκειται ταξίδι του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στην Τουρκία, έχοντας στην ατζέντα του το Κυπριακό και τη συριακή κρίση. Τα ίδια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για συνάντηση του κ. Γκουτιέρες στο πλαίσιο αυτού του ταξιδιού τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν όσο και με τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με το ΡΙΚ ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ αποκρίθηκε: “Η απάντηση είναι όχι, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Ίσως έχουμε ορισμένες ανακοινώσεις για ταξίδια τις επόμενες ημέρες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL