Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Γκρόισμαν / Παρέμβαση Τσίπρα για την ασφάλεια της ομογένειας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Γκρόισμαν / Παρέμβαση Τσίπρα για την ασφάλεια της ομογένειας

Η ασφάλεια και η ευημερία των περίπου 100.000 Ουκρανών ελληνικής καταγωγής που ζουν στις περιοχές κοντά στα πεδία συγκρούσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Γκρόισμαν κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα. Το τελευταίο καιρό οι συγκρούσεις έχουν αναζωπυρωθεί, κάτι που έχει εντείνει το ενδιαφέρον της Αθήνας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον αντικείμενο συζήτησης των δύο ηγετών αποτέλεσε και η εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας και Ουκρανίας, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, όπως αυτές επηρεάζουν τους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, αλλά και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στο Κίεβο, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί ένα βήμα που εδραιώνει τη σχέση των χωρών μας και ένα δείγμα αλληλεγγύης της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό. Ο κ. Γκρόισμαν αναφέρθηκε στα 25 χρόνια καρποφόρων διπλωματικών σχέσεων των δύο πλευρών, αλλά και στην ελληνική κοινότητα, την οποία χαρακτήρισε πλούτο για την Ουκρανία. Επιπλέον ο κ. Γκρόισμαν σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να αναπτυχθούν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ακόμα και θέματα συναρτώμενα με την ασφάλεια. Όπως είπε ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αναπτύχθηκε μια ιδέα για σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα μπορούσε να εξετάσει τη μελλοντική πορεία στη συνεργασία των δύο χωρών.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια πολύ ουσιαστική ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για σειρά θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. “Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους 100.000 Ουκρανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτούς, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την ευημερία του.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε συζήτηση για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, καθώς, όπως υπογράμμισε, τις δύο χώρες συνδέουν φιλικοί δεσμοί που στηρίζονται σε κοινές αναφορές.

Θέτοντας τις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ουκρανίας στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκοσμιες εξελίξεις και ως εκ τούτου πρόσθεσε πως “οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα οικονομικής συνεργασίας”. Κάνοντας λόγο για την κατάσταση στην περιοχή της Ουκρανίας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την εξασφάλιση μέσω διπλωματικών οδών της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του το διακύβευμα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και την απόφαση που ελήφθη σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση διυπουργικής συνάντησης για τη διερεύνηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας. Άλλωστε να σημειωθεί πως σήμερα θα λάβει χώρα στο Κίεβο επιχειρηματικό φόρουμ με εκπροσώπους εταιρειών από τις δύο χώρες.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε για τις περιφερειακές εξελίξεις και τόνισε: “Παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη για ειρήνευση στην Ουκρανία και για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ”. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Αθήνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης και υπογράμμισε ότι σε αυτό το πλαίσιο πιστεύει πως ήταν ουσιώδης η συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Να σημειωθεί ότι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα έγινε στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια και περιλαμβάνει τον θεσμικό διάλογο με μια σειρά από χώρες της ευρωπαϊκής Μεσογείου, της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Επιπλέον ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά παρουσιάζει η υπάρξη της ομογένειας που κατοικεί στην περιοχή της Αζοφικής. Γι' αυτόν τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο σημερινό πρόγραμμά του συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοτήτων, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα διασποράς Τέρενς Κουίκ. Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική πολιτεία θα εκφράσει την ουσιαστική στήριξή της στην δοκιμαζόμενη ομογένεια.

Πέραν αυτών, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι εξελίξεις γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα δεν μπορεί παρά να επηρεάζουν άμεσα το περιβάλλον ασφαλείας και τον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, μάλιστα σε μια κρίσιμη καμπή της ουκρανικής κρίσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Επιπλέον θα επισκεφτεί το μουσείο και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL