Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου και το πόθεν έσχες Μητσοτάκη / Βουλή καλεί Μητσοτάκη για εξηγήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου και το πόθεν έσχες Μητσοτάκη / Βουλή καλεί Μητσοτάκη για εξηγήσεις

Σφίγγει ο κλοιός για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τα περιουσιακά στοιχεία του ίδιου και της συζύγου του, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στη Βουλή το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας “Documento”, που εμφανίζει τη Μαρ. Γκραμπόβσκι να αποκτά μεγάλη περιουσία αμέσως μόλις σταματά να καταθέτει κοινή δήλωση πόθεν έσχες με τον πρόεδρο της Ν.Δ.

Το εν λόγω δημοσίευμα ανέφερε ότι η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη «από το 2006 δεν καταθέτει δήλωση πόθεν έσχες, όπως είναι υποχρεωμένη με βάση τον νόμο», προσθέτοντας ότι επεκαλείτο «ως πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον αρχηγό της Ν.Δ.», «αν και ο νόμος δεν έχει τέτοια πρόβλεψη», όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα “Documento”, την ίδια περίοδο η Μαρ. Γκραμπόβσκι “αναπτύσσει επιχειρηματική δράση με τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, τον Φεβρουάριο του 2016, κατέβαλε 3,3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για φοροδιαφυγή λόγω της εμπλοκής του με υπόθεση που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ εμπλέκεται και στην υπόθεση των Panama Papers”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λοιπόν, το 2006, «όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται να ενημερώνει τη Βουλή πως είναι σε 'διάσταση', η Μαρέβα αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι μέσω εταιρείας που ανήκει στην ίδια κατά 95%».

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Εν τω μεταξύ την εξέταση του πόθεν έσχες του προέδρου της Ν.Δ. ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής ύστερα από τις προχθεσινές αποκαλύψεις για περιουσιακά στοιχεία που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο πόθεν έσχες με την επίκληση της διάστασης του Κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του.

Κατά την προγραμματισμένη συνεδρίασή της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντ. Μπαλωμενάκης κατέθεσε αίτημα εξέτασης του πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα ρώτησε αν αληθεύουν τα στοιχεία και αν είναι πλήρεις οι δηλώσεις των πολιτικών προσώπων που δεν δηλώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων λόγω διάστασης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει γραπτό αίτημα που θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Π. Ρήγας: Άλλοι στο νοίκι, άλλοι στο σπίτι του Βολταίρου

Ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του γραμματέα του κόμματος Παν. Ρήγα ήταν έντονη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.

«Αναμένουμε τη στοιχειώδη παρρησία από πλευράς του Κ. Μητσοτάκη ώστε να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες της συζύγου του και να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό» τόνισε το κυβερνών κόμμα με ανακοίνωσή του, ενώ ο Παν. Ρήγας, σχολιάζοντας τη “γαλάζια” προσπάθεια “συμψηφισμού” μεταξύ του “Mareva - Gate” και της “μονταζιέρας” περί πρωθυπουργικής “βόλτας” στο Παρίσι, υπογράμμισε σκωπτικά πως «αυτοί που μένουν στο σπίτι του Βολταίρου μιλάνε σε εκείνους που ζουν στο νοίκι για μεγάλη ζωή».

“Δημοσίευμα στην εφημερίδα 'Documento' αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφεύγει συστηματικά και με ιδιαίτερα τεχνάσματα να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες της συζύγου του. Το εύλογο ερώτημα είναι: Γιατί; Τι έχει να κρύψει; Ισχύει ότι υπάρχουν αγορές ακινήτων εκατομμυρίων ευρώ στο κέντρο του Παρισιού; Ισχύει ότι είχε συστήσει εταιρεία με τον ελεγχόμενο για τη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers κ. Παπασταύρου; Αναμένουμε τη στοιχειώδη παρρησία από πλευράς του Κ. Μητσοτάκη ώστε να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες της συζύγου του και να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Μετά την υπόθεση Siemens, λοιπόν, και τον 'Κήρυκα' Χανίων, άλλο ένα θέμα για το οποίο είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης” ανέφερε, την ίδια ώρα, ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν.Δ.: “Πληρωμένα πιστόλια”, εκκρεμείς απαντήσεις

Όσον αφορά τη Ν.Δ., υιοθέτησε οξείς τόνους στην απάντησή της, αλλά απέφυγε να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης.

“Τα πληρωμένα πιστόλια του Μεγάρου Μαξίμου, για άλλη μια φορά, βυθίζουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο. Δεν διστάζουν να αφήσουν χυδαία υπονοούμενα για την προσωπική ζωή του προέδρου της Ν.Δ. Έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι η διάσταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τη σύζυγό του ήταν περίπου σκηνοθετημένη για να μην δηλωθεί στο πόθεν έσχες ένα ακίνητο που είχε η ίδια αγοράσει και είναι δηλωμένο στη γαλλική εφορία!” τόνισε η Ν.Δ. υπογραμμίζοντας ότι “τους πληρωμένους εκτελεστές συμβολαίων θα τους κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη, τους πολιτικούς τους καθοδηγητές θα τους κρίνει ο ελληνικός λαός”.

Απάντηση Κ. Βαξεβάνη: “Γιατί δεν υπέβαλε πόθεν έσχες;”

Στα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα η Ν..Δ. αναφέρθηκε, στην απαντητική του δήλωση, ο διευθυντής της εν λόγω εφημερίδας Κ. Βαξεβάνης.

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 30 Ιουνίου 2006 καταθέτει δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς τα στοιχεία της συζύγου του λέγοντας πως είναι σε διάσταση. Την ίδια μέρα η Μαρέβα Μητσοτάκη δημιουργεί εταιρεία στο Παρίσι η οποία αγοράζει 11 μέρες μετά το ιστορικό σπίτι του Βολταίρου έναντι μερικών εκατομμυρίων. Πρέπει ή όχι να ελεγχθεί η προέλευση των χρημάτων;” διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας: “Τον Οκτώβριο του 2015 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε εκπομπή πως επί πέντε χρόνια ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του, αλλά πλέον είναι μαζί. Με απλή αριθμητική προκύπτει ότι το 2011 (2006+5) έληξε η διάσταση. Γιατί δεν έχει κάνει από τότε δήλωση πόθεν έσχες;”.

Ακόμη ο Κ. Βαξεβάνης διερωτήθηκε αν “μπορεί ένας πολιτικός να δηλώνει ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του και να μην ελέγχεται το πόθεν έσχες της”, αλλά και αν “το δηλωμένο στην εφορία ακίνητο σημαίνει πως αποκτήθηκε και με νόμιμο χρήμα”.

Δ. Τζανακόπουλος: “Να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα ο Κυρ. Μητσοτάκης”

Το Μέγαρο Μαξίμου αξίωσε και χθες απαντήσεις στα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα ο Κυρ. Μητσοτάκης. “Ηρθε η ώρα για τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα: Θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες της συζύγου του; Θα μάθουμε πόσο κόστισε το ακίνητο που αγοράστηκε στο Παρίσι; Και, κυρίως, θα μας πει από πού προήλθαν τα χρήματα για την αγορά; Θα μας ενημερώσει αν αληθεύει ότι η σύζυγός του είχε κοινή εταιρεία με τον κ. Παπασταύρου;” ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος νωρίτερα, μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, είχε προαναγγείλει πως “θα ελεγχθούν εξονυχιστικά οι νέες αποκαλύψεις, ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., δεν θα δραπετεύσει”.

Ανταπαντώντας η Ν.Δ. επέμεινε να μην δίνει εξηγήσεις, παρά με ανακοίνωσή της έκανε λόγο για "επιχείρηση συκοφάντησης και λάσπης ενάντια στον πρόεδρο της Ν.Δ. και τη σύζυγό του", που "είναι καταδικασμένη να αποτύχει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL