Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Βήματα από τις αρχικές θέσεις κάνουν όλες οι πλευρές / Πιάνουν δουλειά οι γεφυροποιοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βήματα από τις αρχικές θέσεις κάνουν όλες οι πλευρές / Πιάνουν δουλειά οι γεφυροποιοί

Τα χαρτιά τους ανοίγουν τις επόμενες μέρες όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος. Όπως φανερώνουν αρκετές ενδείξεις, όλες οι πλευρές επιχειρούν να κάνουν ένα βήμα η κάθε μία προς γεφύρωση των διαφορών που εκκρεμούν για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ, στη Μάλτα, εκφράστηκε κοινή βούληση να γίνουν εγκαίρως τα απαραίτητα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχο κλίμα υπήρξε και στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ σε διάθεση συμβιβασμών -έστω μικρών- δεν αποκλείεται να εισέλθει και το ΔΝΤ, του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο έχοντας στην ατζέντα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συμβιβασμούς είναι και η ελληνική πλευρά.

Η συνολική λύση θα κρίνει ενδεχόμενες υποχωρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει αυτές τις μέρες συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και ενδεχομένως γραπτή πρόταση των δανειστών, ως απάντηση στις προτάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου λίγο πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πολύ σημαντικό να έχει τη συνολική εικόνα στα χέρια της, καθώς θα μπορεί να αξιολογήσει ενδεχόμενες υποχωρήσεις που μπορεί να κάνει σε επιμέρους ζητήματα.

Ένα από αυτά φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι η προληπτική νομοθέτηση μείωσης του αφορολόγητου για το 2019, όπως ζητάει το ΔΝΤ. Από την άλλη, η Αθήνα είναι πιο επιθετική σε σχέση με τα εργασιακά, τα οποία θεωρεί πολύ σημαντικά για τις βάσεις που θέλει να βάλει σε αυτόν τον τομέα για τα χρόνια της ανάκαμψης, αλλά και γιατί έχουν ιδιαίτερα έντονο πολιτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκε κάθετη από το βήμα της Βουλής σε σχέση με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, την προστασία από τις ομαδικές απολύσεις και τη μη αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Αντιθέτως, πολλά κυβερνητικά στελέχη, σε δημόσιες εμφανίσεις τους, δεν αποκλείουν υποχωρήσεις στο αφορολόγητο, ανάλογα με το ποια θα είναι η συνολική πρόταση των δανειστών.

Μέσα στο σαββατοκύριακο αναμενόταν να γίνουν κυβερνητικές συσκέψεις, στις οποίες θα αξιολογούνταν οι τελευταίες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες. Εξεταζόταν, επίσης, να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Θα αξιολογήσει το ΔΝΤ τα νέα στοιχεία για το πλεόνασμα;

Πέρα από τη διάθεση της ελληνικής πλευράς, αλλά και των Ευρωπαίων να κλείσουν την αξιολόγηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί να υπάρξουν υποχωρήσεις και από την πλευρά του ΔΝΤ, αν και στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα διατηρήσει σκληρή στάση. Καθώς αποκρυσταλλώνεται η εικόνα της τεράστιας υπέρβασης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 (2% αντί 0,5%), είναι πιθανό να επανεξεταστούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του Ταμείου για την περίοδο μετά το 2018.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το 2019 η Αθήνα επιτυγχάνει πλεόνασμα μόλις 1,5% και γι’ αυτό πρέπει να νομοθετήσει από τώρα μέτρα 4,2 δισ. Αν η πρόβλεψη αυτή βελτιωνόταν παίρνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία, θα ήταν χαμηλότερο και το ύψος των προληπτικών μέτρων που θα ζητούσε το Ταμείο. Επιπλέον, δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν αποκλείουν να δέχονταν να διαμοιραστούν μεταξύ προληπτικής νομοθέτησης που ζητάει επίμονα το ΔΝΤ και της επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη που αντιτείνει η Αθήνα.

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για λύση

Σε κλίμα γεφύρωσης διαφορών φαίνεται να είναι εξάλλου και η ευρωπαϊκή πλευρά.

Την περασμένη Παρασκευή, στη Μάλτα, η Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να συμφώνησε με τον πρωθυπουργό στο να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση τη αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο. Όσο κι αν αυτό είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο, σκιαγραφεί τη διάθεση της καγκελαρίου για μια λύση. Η είσοδος του Μάρτιν Σουλτς στο παιχνίδι των γερμανικών εκλογών, προκαλεί απώλειες στη διαφορά ασφαλείας που διατηρούσαν για χρόνια οι Χριστιανοδημοκράτες έναντι των Σοσιαλδημοκρατών. Αν προστεθούν και οι ολοένα και πιο δυναμικές διαμαρτυρίες των δεύτερων για την προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επαναφέρει την απειλή του Grexit, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η καγκελάριος καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις, σε μια περίοδο που έχει να αντιμετωπίσει, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερους πονοκέφαλους, όπως η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πολύ θετικό κλίμα, αλλά και διάθεση να αναλάβει πρωτοβουλίες, φαίνεται να εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αξιολογεί ως πολύ σημαντικό να φτάσουμε ώς τις γερμανικές εκλογές χωρίς να υπάρξει δραματοποίηση του ελληνικού ζητήματος. Μετά από αυτές, θεωρείται πολύ πιθανόν να αλλάξει η γερμανική ακαμψία, ενδεχομένως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Στόχος η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Στην εκτίμηση ότι η περίοδος ώς τις γερμανικές εκλογές είναι ιδιαίτερα δύσκολη προχωρά και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο για να κλείσει η αξιολόγηση, ακόμη και με κάποιες υποχωρήσεις, καθώς πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν μετά τον Σεπτέμβριο. Ένα από αυτά είναι και το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, τα οποία θα εξεταστούν ξανά όταν θα καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ακόμη πιο σίγουρο το ενδεχόμενο να μην ενεργοποιηθούν ποτέ τα όποια προληπτικά μέτρα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί στριμωγμένη στα τέλη της άνοιξης, λίγο πριν τις μεγάλες πληρωμές των ομολόγων τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Αντιθέτως, έχει ως στόχο να γίνουν οι απαραίτητες συγκλίσεις και προετοιμασίες ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά και να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Μάρτιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Είναι σαφές για την ελληνική πλευρά ότι το να έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, χωρίς να προηγηθεί πολιτική συμφωνία δεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση. Αντιθέτως, θα αύξανε την πίεση προς την κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL