Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: / Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: "Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: / Αυστηρό μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία: "Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο"

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε από τη Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας.

“Θέλω να επισημάνω κάτι το οποίο επισήμανα και στη σύνοδο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας” δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της συνόδου ξεκαθαρίζοντας:

“Θέλω να δώσω ένα σαφές μήνυμα. Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού διακαίου, που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά. Και ας μην ξεχνάμε, τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα. Θέλω λοιπόν να είμαι σαφής. Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν”.

“Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό, το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στον διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται “έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά”.

Συζήτηση με την Ά. Μέρκελ για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε σύντομες συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς και κανονικές συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες της με την τουρκική ηγεσία και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και στη σημασία της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειές της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL