Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βούληση για κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο

Βούληση να βρεθεί λύση εντός του μήνα είναι το μήνυμα που προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Μάλτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τους τρόπους υπέρβασης του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί από την ασυμφωνία των θεσμών.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος παρέπεμψε την Ελλάδα στους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας με τους θεσμούς, διότι αυτό είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμβεί, αλλά πρώτα πρέπει να γίνει η υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον “ΑΝΤ1” και αναφερόμενος στη συνάντηση, έκανε λόγο για τελείως διαφορετικό κλίμα και διάθεση να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα έγινε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πορεία του προγράμματος και συμφώνησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση.

Αλ. Τσίπρας: Αλλαγή πορείας ή κρίσιμα διλήμματα για την Ευρώπη

Πάντως, στη δημόσια τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει αυστηρό μήνυμα κατά της λιτότητας, τονίζοντας πως η Ευρώπη, “εάν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα". "Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει και δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη αλληλεγγύη, δεν μπορεί να συνεχίσει με λιγότερη δημοκρατία. Να αποφασίζουν κάποια εξωθεσμικά όργανα σε κλειστές πόρτες το μέλλον των λαών" ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η Σύνοδος της Ρώμης θα είναι μια ευκαιρία "προκειμένου να υπάρξει επαναπροσδιορισμός και αλλαγή πορείας”. "Ωστόσο, δεν είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αναμετρήσεις και προειδοποιώντας πως "αν δεν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών και αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας πολιτικής ατζέντας, μπορεί να βρεθεί και μπροστά σε πολύ κρίσιμα διλήμματα το επόμενο διάστημα".

Ν. Παππάς: Τη Δευτέρα θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα

Όποιος ισχυρίζεται ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα θα πρέπει να κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια να μας πείσει, καθώς αυτό δεν θεμελιώνεται από πουθενά με βάση τα συμφωνηθέντα και την απόδοση της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, σημειώνοντας πως «εάν αυτή η συζήτηση εκτροχιαστεί, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων ή ιδεοληψιών μέρους των δανειστών, θα είναι αρνητική εξέλιξη», ενώ υπογράμμισε ότι «σενάρια πολιτικού εκτροχιασμού έχει η ηγεσία της Ν.Δ., η οποία προσεύχεται για καταστροφή, είτε με καθυστέρηση της αξιολόγησης είτε με λήψη σκληρών μέτρων».

Εκτίμησε πως τη Δευτέρα, με τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ, θα ξεκαθαρίσουν τα πραγματικά δεδομένα και επ' αυτών θα ξεκινήσει η συζήτηση. Θα κληθούν όλοι να τοποθετηθούν αν εμπιστεύονται τα δεδομένα του ΔΝΤ ή της Ε.Ε. «Όλοι οι αντισυμβαλλόμενοι θα πρέπει να πουν από ποιο σημείο και με βάση ποια νούμερα συζητάμε. Η συζήτηση εάν χρειάζονται μέτρα έχει ξεκινήσει σε λάθος βάση» επισήμανε.

Είπε, επίσης, πως στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενόψει και των εκλογών, κλιμακώνεται η συζήτηση για την Ελλάδα, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν άλλη θέση από εκείνη του κ. Σόιμπλε για τα μέτρα λιτότητας. «Ο κ. Σόιμπλε προσπαθεί να πείσει ότι δεν μπορεί μια κυβέρνηση με άλλη πολιτική και πρόσημο να σταθεροποιήσει την οικονομία και να οδηγήσει σε ανάπτυξη» επισήμανε ο κ. Παππάς.

Γ. Σταθάκης: Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα» είπε ο Γιώργος Σταθάκης, στον “Real fm". Ερωτηθείς για το εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που πρέπει ώστε να κλειδώσει η αξιολόγηση ή μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα σαν αυτά που αντιμετώπισε το καλοκαίρι του 2015 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Νομίζω ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι συμβατή και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν θα έχει πρόβλημα εφόσον η προσέγγισή μας λέει 'αναγνωρίζουμε ότι θέλουν να υπάρχει μία συμφωνία - πλαίσιο για μετά το 2018, πρώτον. Δεύτερον, αυτή η συμφωνία πλαίσιο πρέπει να έχει κάποια μορφή εγγυήσεων για την πλευρά των δανειστών. Τρίτον, δεν μπορεί να παραβιάζει δεδομένες συνθήκες οι οποίες είναι και νομικά και από οικονομική άποψη κόκκινες γραμμές για εμάς' και αυτή είναι η φύση της συμφωνίας που μπορεί να προκύψει. Αυτή θα είναι συμβατή φυσικά και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε προκαταβολικά συγκεκριμένα μέτρα».

Γ. Κατρούγκαλος: Θα κρίνουμε τη συμφωνία συνολικά

«Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση αρχής, ειδικά σε θέματα που θεωρούμε ότι είναι σημαντικά για το συμφέρον των εργαζομένων. Από κει και μετά η διαπραγμάτευση είναι πακέτο και ανάλογα με το πού θα καταλήξει η ισορροπία μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία η οποία γενικά θα προωθεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και δεν θα τα επιδεινώνει», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα αν θα ψήφιζε η Βουλή μείωση του αφορολόγητου εφόσον αυτό ήταν προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία. είπε: «Η διαπραγμάτευση είναι πακέτο. Εξαρτάται ποια θα είναι η τελική κατάληξη σε όλα τα επιμέρους θέματα, από τι θα γίνει σε όλα τα επιμέρους θέματα. Για μας, για παράδειγμα, είναι κομβικό σημείο τα εργασιακά, εκεί όχι απλώς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχώρηση αρχής στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, θέλουμε οπωσδήποτε να υπάρχει βελτίωση στο πεδίο των μισθολογικών διαπραγματεύσεων".

Συνάντηση Δ. Παπαδημούλη με τον Α. Ταγιάνι

Με τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι συναντήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Του ζήτησε να συμβάλει στην ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω εμπλοκές και καθυστερήσεις.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι ευχαρίστησε τον Δημήτρη Παπαδημούλη για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει τον θετικό, ελεγκτικό και εποικοδομητικό του ρόλο και είπε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ερώτηση Κούλογλου για χρέος - πρωτογενές πλεόνασμα

Γραπτή ερώτηση σχετικά με την εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος κατέθεσε προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κούλογλου ερωτά την Κομισιόν και την ΕΚΤ εάν συμμερίζεται τη διαπίστωση του ΔΝΤ ότι είναι εξωπραγματικές οι προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 καθώς και για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL