Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Νέα Διάσκεψη τον Μάρτιο θέλουν Αναστασιάδης - Ακιντζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Διάσκεψη τον Μάρτιο θέλουν Αναστασιάδης - Ακιντζί

Μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο ζήτησαν χθες ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη δεύτερη συνάντησή τους στη Λευκωσία μετά τη πρώτη Διάσκεψη στη Γενεύη. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους στην Κύπρο, προκειμένου να βρεθούν συγκλίσεις για τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά και για τα θέματα που άπτονται των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι δύο κάλεσαν για προετοιμασία “νωρίς τον Μάρτιο”, σε συννενόηση με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία “τη συνέχεια της Διάσκεψης για την Κύπρο”. Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. Άιντα πρόκειται να έρθει σε επαφή με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις γι’ αυτόν τον σκοπό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα πρόκειται να φτάσει στην Αθήνα μεθαύριο Παρασκευή, για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Πάντως ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ήταν ιδιαίτερα φιδωλός στις δηλώσεις του, παραπέμποντας στην ανακοίνωση του ΟΗΕ: “Όσα λιγότερα λέγονται, τόσο καλύτερα μπορεί να συμβάλουν στο θετικό κλίμα στον διάλογο, συνεπώς οποιεσδήποτε δηλώσεις δεν συμβάλουν σε αυτό που οι δύο κοινότητες επιδιώκουν”.

Επιπλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ένταση που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα στο Αιγαίο. Εκτίμησε ότι είναι αρνητικός παράγοντας, προσθέτοντας ότι ελπίζει να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για ένα “φυσικό χρονοδιάγραμμα” σε σχέση με την πορεία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως σήμερα υπάρχει μια δυναμική που δεν πρέπει να χαθεί. Τόνισε, δε, ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που έχει ξεκινήσει. Εξηγώντας την εκτίμησή του, ανέφερε ότι στην ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά σε μερικούς μήνες η προεκλογική περίοδος. Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στη συνέχιση των ερευνών για το φυσικό αέριο.

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο με μπαράζ παραβιάσεων

Με διαδοχικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, αλλά και μπαράζ παραβιάσεων συνεχίζεται η μονομερής πρόκληση στην περιοχή του Αιγαίου, η οποία ξεκίνησε με τη “θεατρική” θαλάσσια βόλτα του Τούρκου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έριξε στεφάνι στην περιοχή των Ιμίων για τη θλιβερή επέτειο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996 και δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν 8 υπερπτήσεις πάνω από την περιοχή των βραχονησίδων. Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΕΘΑ ανέφερε πως μέσα σε περίπου 45 λεπτών τα δύο μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τα Ίμια και την Κάλυμνο, κατεβαίνοντας ακόμα και στα 16.500 πόδια.

Λίγο μετά ακολούθησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ: “Η Ελλάδα, όπως και στα Ίμια, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολλές βραχονησίδες, όμως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους στο Αιγαίο. Οι βραχονησίδες Καρντάκ (δηλαδή τα Ίμια) και παρόμοιες βραχονησίδες επιχειρείται να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να δημιουργήσει νέους χώρους γύρω τους”. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ ανέφερε: «Η Τουρκία δεν θέλει να είναι εκείνη που θα κλιμακώσει την ένταση, αλλά επίσης δεν θα υποκύψει σε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός”.

Σε επίπεδο δηλώσεων, στις πλέον προκλητικές δηλώσεις προέβη ο βουλευτής Σμύρνης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γράφοντας στο Τwitter: “Προειδοποιώ την Ελλάδα: Το 1996 γλιτώσατε χάρη στη δειλία ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Καρντάκ (Ίμια) γιατί θα σας χτυπήσουμε”. Χθες ο ίδιος βουλευτής είχε γράψει: “Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια, αλλά επειδή ο ανόητος επικεφαλής του ναυτικού τότε φοβήθηκε, δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η σημερινή Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL