Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Στ. Κοντονής: / Στ. Κοντονής: Είχαν μετατραπεί οι τράπεζες σε πυλώνες άσκησης πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Κοντονής: / Στ. Κοντονής: Είχαν μετατραπεί οι τράπεζες σε πυλώνες άσκησης πολιτικής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής στην παρέμβασή του αναρωτήθηκε πότε θα αποπληρώσουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τα δάνεια που έχουν λάβει τα χρόνια που ήταν και οι δύο κόμματα εξουσίας. Σε ό,τι αφορά τον "Κήρυκα" Χανίων του Κυριάκου Μητσοτάκη, διερωτήθηκε πώς επί 11 χρόνια δεν τον ενόχλησαν οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι δεν αποπληρωνόταν το δάνειο.

Ήταν ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα το οποίο είχε φτιαχτεί στα μέτρα του δικοματισμού και είχε ως κορωνίδα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στα δάνεια των πρώην μεγάλων κομμάτων και των ΜΜΕ. Συμπλήρωσε λέγοντας πως αυτά τα δάνεια συνέχισαν να τα παίρνουν όταν η φτωχοποίηση είχε μπει για τα καλά στη ζωή της ελληνικής κοινωνίας. Υπενθύμισε επίσης ότι η κοινή γνώμη άκουσε τον εκπρόσωπο του ΔΟΛ να λέει ότι έπαιρνα δάνεια έναντι αέρα. Έτσι τόνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρακτικές αυτές έπαιρναν εξωφρενικές διαστάσεις. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που τα δύο αυτά κόμματα έπαιρναν τα δάνεια, σημείωσε ότι τα κομματικά στελέχη περιέφεραν την κρατική επιχορήσηση στις κρατικές τράπεζες. Πρόσθεσε δε ότι αν μάλιστα αυτή η τακτική συνδυαστεί με το μαύρο πολιτικό χρήμα, τότε μιλάμε για ένα σύστημα απόλυτης νόθευσης της πολιτικής βούλησης.

Μιλώντας ειδικά για το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε τι έγινε η βαλίτσα με τα λεφτά του Τσουκάτου και αν υπάρχει γι’ αυτό το ζήτημα κάποιο πόρισμα. Κάνοντας λόγο για το πολιτικό επίπεδο, είπε πως σε αυτόν τον τομέα αποτελεί σύμπτωμα άνισης μεταχείρισης η συγκεκριμένη τακτική χρηματοδότηση και αδειοδότησης. Παρατήρησε πως αυτή η άνιση κατάσταση σηματοδότηση για χρόνια μια κομματική δομή. Επιπλέον, συμπλήρωσε, είναι προφανές ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις καταστρατηγούσαν σε βάθος όλο το νομικό οπλοστάσιο κατά της διαπλοκής και μίλησε για απόλυτη καταστρατήγηση του Συντάγματος, των νόμων και των ειδικών κανόνων.

Επίσης έκανε λόγο για τη νόθευση της επιχειρηματικότητας, στις περιπτώσεις που πριμοδοτούνταν συμπεριφορές επιχειρηματιών εις βάρος άλλων επιχειρηματιών. Έτσι, σημείωσε, μεταβλήθηκε ο ρόλος των τραπεζών, οι τράπεζες έγιναν ενεργοί πυλώνες άσκησης πολιτικής. Τέλος ξεκαθάρισε πως η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο και οι αρμόδιοι εισαγγελείς θα ελεγξουν το πόρισμα της επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL