Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του Αλ. Τσίπρα / Πού πήγαν όλα αυτά τα δανεικά και αγύριστα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναπάντητο έμεινε το ερώτημα του Αλ. Τσίπρα / Πού πήγαν όλα αυτά τα δανεικά και αγύριστα;

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν χθες στη Βουλή τα κόμματα της διαπλοκής, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στο πιεστικό και επαναλαμβανόμενο ερώτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τι έκαναν τα 420 εκατ. ευρώ που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες, αλλά ούτε και το πώς θα πληρώσουν τα δάνειά τους. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "κληρονόμο της διαπλοκής" τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση "παραπονέθηκε" (μέσω του εκπροσώπου του Βασίλη Κικίλια) ότι ο πρωθυπουργός του μίλησε με... "ποταπό τρόπο". Η αλήθεια είναι ότι επί πολλή ώρα ο Αλ. Τσίπρας αποκάλυπτε τις σχέσεις της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη με τη διαπλοκή, τη Siemens και τα θαλασσοδάνεια του "Κήρυκα" Χανίων.

Για... "εκβιασμό Ψυχάρη" κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι "εκβίασε τον Στ. Ψυχάρη" για να μπει στον ΔΟΛ ο Β. Μουλόπουλος! Μάλιστα, όταν το είπε, κατάλαβε πως μάλλον ήταν βαρύ και άτοπο και διέκοψε τον λόγο του...

"Σταμάτησε η ομερτά. Μιλούν τα συνεταιράκια"

"Η ομερτά έχει σταματήσει και τα συνεταιράκια αρχίζουν να δίνουν ο ένας τον άλλον" προειδοποίησε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ.: "Εσείς συγκαλύπτατε, εμείς αποκαλύπτουμε".

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη "συνειδητή και κακόβουλη κακοπιστία" και την "καραμπινάτη απάτη" που διέπραξαν τα δύο κόμματα που ήταν "στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αυτό στην αγορά ονομάζεται κανόνι". Τόνισε ότι "υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα: το να γνωρίζει η τράπεζα ότι δανείζει χρήματα που θα τα χάσει είναι παράνομη συνδιαλλαγή", η οποία "κάτι εξαγόραζε".

"Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μόνο από τις τράπεζες έχουν φάει 420 εκατ. ευρώ. Τα 220 εκατ. η Ν.Δ. και άλλα 200 εκατ. το ΠΑΣΟΚ. Σας έχει περάσει από το μυαλό ότι πρέπει να επιστραφούν;" ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: "Ακόμη και αν κρατηθεί όλη η επιχορήγηση, θα πρέπει να φτάσουμε το 2100 και βάλε. Και αυτά είναι μόνο τα δάνεια. Δεν είναι μέσα η Siemens και η Novartis". Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός υπενθύμισε την υπόθεση με τα 15 εκατ. που βρέθηκαν στο ταμείο του χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση.

Αθώωση από ηθική αυτουργία με "τροπολογία - όνειδος"

"Τα χρήματα αυτά δόθηκαν με εγγύηση τις μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις. Κανείς τραπεζίτης δεν ρώτησε πώς θα διασφαλιστούν αν μειωθούν τα ποσοστά. Δεν ρώτησε όταν άρχισε η κρίση, αλλά ούτε και όταν μειώθηκε η χρηματοδότηση" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως "άνοιγαν τα συρτάρια και σας έδιναν απλόχερα ό,τι ζητούσατε. Και σεις με το ένα χέρι υπογράφατε τα Μνημόνια και με το άλλο παίρνατε τα χρήματα. Και δίνατε ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση σε κάθε τράπεζα. Έτσι πήρατε διπλά και τριπλά δάνεια. Δεν είμαι νομικός, αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτά είναι καραμπινάτη απάτη". "Ο Τειρεσίας είναι για τους φτωχοδιάβολους και τους μικροεπιχειρηματίες, αλλά στην περίπτωσή σας ίσχυε ότι ο λόγος σας είναι συμβόλαιο. Πώς το λέει ο λαός; Είχατε κούτελο", είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε δε πως, όταν ο οικονομικός εισαγγελέας ήλεγξε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα "πέρασαν μία τροπολογία όνειδος που τα αθώωσε". "Την τροπολογία δεν την κάνατε για την ψυχή της μάνας σας, για να μην τιμωρηθούν οι φτωχοί τραπεζίτες, αλλά γιατί κινδυνεύατε και εσείς με ηθική αυτουργία" υπογράμμισε.

"Να με κρίνετε αν εξυπηρέτησα κάποιον"

Αναφερόμενος ειδικά στον ΔΟΛ και τον Στ. Ψυχάρη ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε με νόημα πως "βαρύνεται με κατηγορίες για δεκάδες εκατομμύρια. Ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του για την κατάρρευση ενός οργανισμού που έγινε κουβάρι με τις τράπεζες". "Η πραγματική δύναμη των ΜΜΕ δεν είναι αυτά που λένε, αλλά αυτά που κρύβουν. Σας έκαναν συστηματικά πλάτες και το κάνουν και τώρα. Αν είχατε υποστεί το ένα δέκατο της εκστρατείας αποδόμησης που δέχεται η κυβέρνηση επειδή τα έβαλε με τη διαπλοκή, δεν θα είχατε αντέξει ούτε 40 μέρες" τόνισε.

Εκνευρισμένος ο Κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε τους ισχυρισμούς Ψυχάρη για τέσσερις συναντήσεις με τον Αλ. Τσίπρα. "Όσοι αναλαμβάνουν δημόσιες ευθύνες δεν κρίνονται από το ποιους βλέπουν, αλλά από το αν εξυπηρετούν αυτούς που βλέπουν. Να με κρίνετε αν έφερα τροπολογίες ή εξυπηρέτησα κάποιον από όλους αυτούς" απάντησε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ν.Δ. συστήνοντας "να μην εμπιστεύεται" όσα του λέει ο εκδότης.

"Διαπλοκή είναι να προσπαθείτε να δώσετε άδεια στον Καλογρίτσα που χρηματοδοτούσατε με την Τράπεζα Αττικής και τώρα τον έχετε εκδότη στην εφημερίδα του Βαξεβάνη για να εκτελεί συμβόλαια" επέμεινε ο Κ. Μητσοτάκης.

"Όταν συζητώ με τον Κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής, έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία" σχολίασε ο πρωθυπουργός και ζήτησε "να με κρίνετε για το αν ευνόησα αυτούς τους ανθρώπους. Όλα τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό επιπέδου πρωινάδικου σε κανάλια τρίτης σειράς που έως πρότινος δεν πλήρωναν τίποτα".

Διαφωνία Μητσοτάκη - Βορίδη για την ύπαρξη της διαπλοκής

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. διέψευσε τον Μάκη Βορίδη που είπε ότι δεν υπήρξε διαπλοκή επειδή δεν υπάρχει κατηγορούμενος, λέγοντας στον Αλ. Τσίπρα ότι "υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα, μόνο που εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά συνδιαλλαχθήκατε μαζί της. Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις μαζί της, όχι εμείς. Εσείς χρησιμοποιήσατε τα βοθροκάναλα που λέει ο κ. Πολάκης, τα οποία σας έδιναν βήμα". "Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή, που είναι πιο δηλητηριώδης από την παλαιά" ισχυρίστηκε.

Ο Κ. Μητσοτάκης επανήλθε στους γνωστούς ισχυρισμούς περί off shore που δήθεν έχει η "Αυγή" και κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα επειδή εγγυήθηκε το δάνειο της εφημερίδας.

"Στόχος σας είναι να κρατήσετε ζωντανό τον μύθο του δήθεν νέου απέναντι στο δήθεν παλιό" εκτίμησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που θεωρεί ότι "η σκευωρία απέτυχε και τελικά είδατε τα δικά σας 'άπλυτα' να βγαίνουν στη φόρα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL