Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
"Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον λαό στα χέρια των προθύμων" / Αλ. Τσίπρας: "Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον λαό στα χέρια των προθύμων" / Αλ. Τσίπρας: "Η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών"

“Απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» και πως «δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων». Επιπλέον χαρακτήρισε “κατασκευασμένα” τα δημοσιεύματα για πρόθεση ψήφισης μέτρων από 180 βουλευτές.

Με την ομιλία του αυτή στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μια εφ’ όλης της ύλης απάντηση σχετικά με όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα γύρω από τη διαπραγμάτευση, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, νέων μέτρων ή ακόμα και περί επιστροφής στη δραχμή. Η ομιλία αυτή φαίνεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη γραμμή συνέχισης της διαπραγμάτευσης εκτιμώντας ότι ακόμη υπάρχει ικανός χρόνος για την εξεύρεση λύσης.

Εξάλλου, χθες, ευρωπαϊκές πηγές διέψευσαν ότι θα σταλεί στην κυβέρνηση επιστολή (βλέπε αναλυτικά στη σελ. 11) ολοκληρωμένης πρότασης με όσα συμφωνούν η Γερμανία και το ΔΝΤ (ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, μείωση αφορολόγητου κ.λπ.). Οι ίδιες πηγές έθεσαν, πάντως, ως όρο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση στην ψήφιση προληπτικών μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνηση περιμένει κάποια επιστολή από τους θεσμούς ή αν της έχει ζητηθεί να να δεσμευτεί σε ψήφιση προληπτικών μέτρων, προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί, κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να απαντήσουν άμεσα λέγοντας: “Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιτρέψουν όταν λυθεί η πολιτική διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου. Τότε θα γίνει δυνατόν να καταλήξουμε σε ένα staff level agreement μέσα σε λίγες μέρες, καθώς τα τρία εναπομείναντα θέματα -εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό 2018- είναι γεφυρώσιμα”. Ενδεχομένως, μια εξήγηση της μερικής μεταστροφής των θεσμών να είναι το να μην θέλουν να στείλουν εγγράφως τις απαιτήσεις τους για να μην δημιουργήσουν τετελεσμένα στη διαπραγμάτευση.

Ουρά του ΔΝΤ η Ν.Δ., ταυτισμένη με τον Σόιμπλε

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός επανέλαβε χθες ότι «αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω και από κάθε οικονομική λογική και από κάθε συνταγματική λογική» εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του Ταμείου. “Αναπαράγετε τα επιχειρήματα των ακραίων κύκλων ότι δήθεν 'δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις' τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Σας διαψεύδει η πραγματικότητα. Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητάει το ΔΝΤ και εσείς ως ουρά του ακολουθείτε, έχουμε συμμάχους τους αριθμούς». “Προσέξτε, μήπως από αγάπη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ταυτιστείτε με τις απόψεις και τα σχέδιά του” συμπλήρωσε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να θέσει ως όρο την ψήφιση μέτρων από τουλάχιστον 180 βουλευτές ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “κατασκευασμένα δημοσιεύματα” υπογραμμίζοντας: “Δεν ψάχνουμε προθύμους να ψηφίσουν μέτρα, εσείς δείχνετε με τη στάση σας την προθυμία σας να δώσετε ό,τι ζητούν. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να γυρίσετε στη εξουσία". «Ποιος σας ζήτησε να ψηφίσετε νέα μέτρα; Αν εμείς αναζητούμε εθνική γραμμή, δεν είναι για να ψηφίσουμε νέα μέτρα, αλλά για να τα αρνηθούμε προς όφελος του ελληνικού λαού και της κοινωνίας» τόνισε.

"Δεν διστάζετε να κάνετε κακό στη χώρα"

"Το να ζητάτε εκλογές πριν κλείσει η αξιολόγηση είναι ή απερισκεψία ή χρήσιμη ηλιθιότητα, κ. Μητσοτάκη" είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ν.Δ., ενώ διέψευσε κάθετα το ενδεχόμενο εκλογών πριν από το 2019 λέγοντας: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων».

«Δεν διστάζετε να κάνετε κακό στη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι “η Ν.Δ. αναμασά την προπαγάνδα όσων εκβιάζουν τη χώρα” αποδεχόμενη ότι η κυβέρνηση καθυστερεί και κάνοντας ότι δεν ξέρει πως το ΔΝΤ ζητάει “αναίτια προληπτικά μέτρα 2 δισ.”. «Μας ζητάτε να τα δεχτούμε και την ίδια στιγμή λέτε ότι για να μείνουμε στην εξουσία δίνουμε γην και ύδωρ” σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την τακτική της Ν.Δ. «μονά ζυγά δικά σας".

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πραγματικότητα διαψεύδει όσους ζητάνε επιπλέον μέτρα γιατί σε ενάμιση χρόνο έγιναν όσα δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να κάνουν επί πέντε χρόνια. "Η χώρα είναι σε ανάπτυξη, η ανεργία μειώθηκε και η χώρα αναβαθμίστηκε στη διεθνή σκηνή" εξήγησε.

Ούτε μια λέξη για τη χώρα, όταν μας στηρίζουν και συντηρητικές κυβερνήσεις

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι, ενώ χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις, όπως η Ισπανία και η Κύπρος, στηρίζουν τη θέση της Ελλάδας, η Ν.Δ. δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για να στηρίξει τη χώρα.

«Θα την πατήσετε όπως στην πρώτη αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών γιατί η Ευρώπη δεν αντέχει αχρείαστες κρίσεις, η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα δεν είναι μόνη".

Αυτά που ζητάει το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική αξία, σημείωσε.

"Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αίσθηση ευθύνης"

Σχετικά με το θέμα του Grexit και των δηλώσεων που η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ν. Ξυδάκη ότι άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στη Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση έχει πάρει δύσκολες επιλογές προκειμένου να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. “Μην χαλάτε τον χρόνο με ξαναζεσταμένο φαγητό. Η κυβέρνηση απέδειξε, όταν οι αποφάσεις ήταν βαριές και δύσκολες, το αίσθημα ευθύνης της με μεγάλο κόστος”.

Θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα κλείσουμε τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. «Ο ελληνικός λαός θα τα κρίνει όλα στην ώρα του το φθινόπωρο του 2019 που η χώρα θα είναι σε διαφορετική φάση» υπογράμμισε.

Αθώωση των ακραίων από τον Κυρ. Μητσοτάκη

Αποστάσεις από το πολιτικό μέτωπο κατά των παράλογων αξιώσεων ΔΝΤ - Βερολίνου κράτησε για μία ακόμη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος σε σκηνικό εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αντί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να απαντήσει στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα να αντιταχθεί κι εκείνος στις απαιτήσεις των δανειστών, επέλεξε να τους “αθωώσει” για μία ακόμη φορά, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό “αποκλειστικό υπεύθυνο που ζητούνται νέα μέτρα”.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε να θέτει ζήτημα Grexit και “αθώωσε” τους ακραίους εκ των δανειστών αναφορικά με τις απαιτήσεις τους ψελλίζοντας μόνο τη λέξη “υπερβολικές”, αλλά... τις αιτιολόγησε επικαλούμενος “αναξιοπιστία” και “ανικανότητα” της κυβέρνησης. “Αναρωτιέμαι: Γιατί οι δανειστές δεν ζητούσαν μέχρι πέρυσι μέτρα για μετά το 2019; Δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., για να προσθέσει: “Αυτό όμως είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας και ανικανότητας. Το τίμημα της τραγικής σας ανικανότητας και της βαθιάς άρνησης να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα”. “Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος των νέων μέτρων λιτότητας”, συνέχισε απευθυνόμενος προς τον Αλ. Τσίπρα, ενώ δεν εφείσθη... καταστροφολογίας:

“Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα χρόνο πριν” ανέφερε προεξοφλώντας “Grexit ή τέταρτο Μνημόνιο”. “Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος που κάποιοι διακινούν. Η μόνη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε είναι να φύγετε από την εξουσία» πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, επικαλούμενος το δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με το ποσοστό εκπλήρωσης των “μνημονιακών” υποχρεώσεων, επιχείρησε να εμφανίσει εικόνα αντιφάσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Μάλιστα, “γαλάζιες” πηγές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή και με αφορμή το γεγονός ότι ο Ν. Βούτσης δεν άφησε τον Ευ. Τσακαλώτο να πάρει τον λόγο, επιχειρούσαν να “τεκμηριώσουν” τα περί “διάστασης Τσίπρα - Τσακαλώτου”, ισχυριζόμενες ότι... “γι’ αυτό δεν τον άφησε να μιλήσει ο πρόεδρος της Βουλής” προκαλώντας ειρωνικά και σκωπτικά σχόλια κυβερνητικών πηγών.

Προφητεύει συνθηκολόγηση ήττας η Φ. Γεννηματά

Βολές κατά της κυβέρνησης ότι ετοιμάζεται να υπογράψει “συνθηκολόγηση ηττημένου” και, όχι μόνο δεν προστατεύει τους πιο αδύναμους, αλλά αντίθετα δημιουργεί όλο και περισσότερους φτωχούς εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Επίσης χαρακτήρισε πολύ πιθανή την εξέλιξη ενός νέου Μνημονίου και επιτέθηκε συνολικά στην κυβέρνηση σε μια εμφανή προσπάθεια να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ ως «διωκόμενο» από όλους την ώρα που, όπως είπε, ετοιμάζει τη «μεγάλη επιστροφή του». Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «αλυσοδένει την χώρα με στόχους οικονομικά ανέφικτους και κοινωνικά αβάσταχτους και μας γυρίζετε στο επικίνδυνο δίλημμα 'Grexit ή διαρκής λιτότητα'" και πως με την πολιτική της και δηλώσεις στελεχών της “κουβαλάτε νερό στον μύλο των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη». «Τώρα παίζετε και το παιχνίδι του Σόιμπλε για το Grexit, κ. Τσίπρα;» διερωτήθηκε, ζητώντας να πάρει θέση ο πρωθυπουργός.

Ν. Βούτσης: Πολιτική λύση

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «η λύση πρέπει να είναι πολιτική», ενώ πρόσθεσε ότι θα είχε κλείσει εάν το ΔΝΤ δεν έβαζε στο τραπέζι προληπτικά μέτρα, που η κυβέρνηση όμως δεν προτίθεται να φέρει στη Βουλή. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Αυγούστου έχουν κλείσει, επανέλαβε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL