Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
18 °C
14.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.0°C13.9°C
0 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C16.6°C
4 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ά. Μέρκελ στην Άγκυρα / Τουρκική επίθεση σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη της Ά. Μέρκελ στην Άγκυρα / Τουρκική επίθεση σε Αθήνα, Βερολίνο και Βρυξέλλες

Μερικές ώρες πριν από τη σημερινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση με ενημερωτικό σημείωμα επιτίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες για τη στάση που κρατούν απέναντι στα αιτήματα έκδοσης Τούρκων αξιωματικών, αλλά και Κούρδων μελών του PKK. Στοχεύοντας κυρίως την Ελλάδα, τη Γερμανία και το Βέλγιο το ενημερωτικό σημείωμα ασκεί σκληρή κριτική στις χώρες αυτές περιγράφοντας με αριθμούς την παροχή ασύλου που έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια των εν λόγω ευρωπαϊκών κρατών.

Ειδικότερα για την Ελλάδα στο ενημερωτικό σημείωμα, που δημοσίευσε πρώτη η ιστοσελίδα mignatiou.com, γίνεται λόγος για μια χώρα που δίνει την εντύπωση ότι “ποινικοποιεί τα στρατιωτικά πραξικοπήματα μόνο όταν υποφέρει η ίδια”. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την υπόθεση των οκτώ αξιωματικών, το ενημερωτικό σημείωμα “βλέπει” δάκτυλο μυστικών υπηρεσιών και ισχυρίζεται ότι αντηλλάγησαν πληροφορίες προκειμένου να τους δοθεί άσυλο.

Επίσης αναφέρεται ότι, ενώ η Ελλάδα έχει υποφέρει από στρατιωτικά πραξικοπήματα στην ιστορία της, ωστόσο αρνήθηκε το αίτημα έκδοσης των οκτώ. “Ο πιο σημαντικός λόγος που η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες είναι επειδή συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες για τον τουρκικό στρατό” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

“Η Γερμανία κρύβει τρομοκράτες”

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. συνολικά, σημειώνεται το εξής: «Μεταξύ του 2007 και του 2016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληματιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήματα αφορούν εγκληματίες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ML και της Αλ Κάιντα. Η Ευρώπη έχει εκδώσει μόνο 11 από τους 399 εγκληματίες, ενώ 271 αιτήματα απορρίφθηκαν και 117 αιτήματα εκκρεμούν. Από τους 11, οι 4 εκδόθηκαν από τη Ρουμανία, οι 3 από τη Γερμανία και οι 2 από την Αυστρία”.

Σε αντιδιαστολή με τα στοιχεία αυτά, υποστηρίζεται πως “η Τουρκία από την πλευρά της έχει λάβει 7 αιτήματα έκδοσης, αποδέχθηκε τα 4, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεμεί”.

Στην αναφορά για τη Γερμανία υποστηρίζεται πως “δεν εκδίδει μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ αγνοώντας πλήρως τα αιτήματα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για μέλη του PKK. Η Τουρκία έχει υποβάλει 136 αιτήματα για έκδοση τρομοκρατών από τη Γερμανία, με το Βερολίνο να έχει ανταποκριθεί θετικά μόνο σε 3...”. Ως εκ τούτου στο συγκεκριμένο κείμενο εξάγεται το συμπέρασμα ότι “η Γερμανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τρομοκράτες”.

Υπ. Δικαιοσύνης Τουρκίας: “Η απόφαση του Αρείου Πάγου θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών”

Την ίδια ώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μπόζνταγ σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση σημείωσε ότι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά των άλλων. “Κανείς να μην περιμένει διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που μας επιφύλαξαν. Θα εφαρμόσουμε ό,τι ορίζει η αρχή της αμοιβαιότητας". Για την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Αθήνα εκτίμησε δε: "Πρόκειται για ένα βήμα που θα βλάψει πολύ τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Αυτό το βλέπουν οι αρμόδιοι και των δυο χωρών. Εμείς μετά από αυτό επαναπροωθήσαμε το αίτημά μας. Λόγω νέων στοιχείων το επαναλάβαμε".

Μέσα σε αυτό το κλίμα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ένα ακόμα επεισόδιο έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο. Τα τουρκικά μέσα ισχυρίστηκαν οτι δύο ελληνικά σκάφη πέρασαν στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας χθες και με παρέμβαση του τουρκικού ναυτικού αποχώρησαν κατευθυνόμενα προς την Κάλυμνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL