Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι: / Μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι: Η γεωγραφία μπορεί να αλλάξει μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι: / Μηνύματα Τσίπρα από το Βελιγράδι: Η γεωγραφία μπορεί να αλλάξει μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα

Μηνύματα προς όλες τις κατεύθυνσης σε Ευρώπη, Βαλκάνια, αλλά και Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσημη επίσκεψή του χθες στο Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι “το μέλλον των Βαλκανίων μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Όχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και με αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών έχει στόχο την εμβάθυνση της ειρήνης. Επ’ αυτού ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ανησυχίες του “για τις φωνές αλυτρωτισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, που, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα ταλανίζουν την περιοχή μας και θέτουν προσκόμματα στην οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας και σταθερότητας και προόδου στην περιοχή”.

Μιλώντας για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν τα Βαλκάνια είπε ότι η γεωγραφία της περιοχής πρέπει να πάψει να αλλάζει με πολεμικές επιχειρήσεις, με επιθέσεις, παρεμβάσεις και με εθνικιστικές αναφορές. “Αλλά μπορεί να αλλάξει η γεωγραφία μέσα από την ειρηνική συνεργασία, μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, μέσα από projects που θα ενώνουν τους λαούς και δεν θα τους διχάζουν” σημείωσε.

Μας ανησυχεί η Ακροδεξιά, προτεραιότητα το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, αφού τόνισε ότι "μας ανησυχεί" η άνοδος της Ακροδεξιάς "κυρίως για το γεγονός ότι επηρεάζει τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν στην Ευρώπη σήμερα και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα κρίσιμα ζητήματα", ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι:

“Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες στην Ευρώπη και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης σε μια περίοδο όπου υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις αποσταθεροποίησης. Προτεραιότητα, λοιπόν, πρέπει να είναι το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης και όχι το πρόσκαιρο πολιτικό συμφέρον σε κάθε χώρα ξεχωριστά ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων".

ΚΟΜΒΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΙΑ

Στρατηγικής συνεργασίας επιλογή η ελληνοσερβική συνεργασία

"Πέραν της σιδηροδρομικής διασύνδεσης, βλέπουμε και την ιδέα της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη μέσω του νερού. Και εννοώ τη δυνατότητα με ένα μεγάλο έργο ο ποταμός Αξιός και ο ποταμός Μοράβας να συνδεθούν" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας δείχνοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του πακέτου Γιούνκερ.

Την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Σερβίας επιβεβαίωσαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι. Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Σερβία -και στο πρώτο ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού μετά από επτά χρόνια- υπογράμμισε ότι “η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για μας στρατηγικής σημασίας επιλογή”.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα συγκληθεί την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι στη νέα εποχή των ελληνοσερβικών σχέσεων πρόκειται να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο, με πρώτη και κύρια εξέλιξη τη σύνδεσή της με το Βελιγράδι.

Στόχο αποτελεί η μείωση της χρονικής απόστασης των δύο πόλεων σε λιγότερες από 30 ώρες μέσω σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώ παράλληλα, όπως τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, “πρέπει να δούμε και την επιβατική κίνηση ώστε να μπορούμε να συνδέσουμε το Βελιγράδι με τη Θεσσαλονίκη σε έξι ώρες”. Ακόμη συζητήθηκε η διασύνδεση του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη μέσω του νερού, δηλαδή της διασύνδεσης του ποταμού Αξιού με τον ποταμό Μοράβα.

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεκριμένα ανέφερε: “Βλέπουμε και την ιδέα της διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη μέσω του νερού. Και εννοώ τη δυνατότητα με ένα μεγάλο έργο ο ποταμός Αξιός και ο ποταμός Μοράβας να συνδεθούν. Βεβαίως, είναι ένα έργο το οποίο απαιτεί επενδύσεις και άρα θα ήταν πολύ ενδιαφέρον το να δούμε εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμα Γιούνκερ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μια τέτοια προοπτική”.

Για το σχέδιο αυτό έκανε λόγο επίσης και στον χαιρετισμό του στο ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ, μίλησε για τη “δημιουργία ποτάμιων μεταφορών, αξιοποιώντας τα ποτάμια μας και άρα δημιουργώντας έναν νέο άξονα μεταφοράς και επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας”.

Ως εκ τούτου συμπέρανε πως υπάρχουν ιδέες και σκέψεις για την περαιτέρω συνεργασία, οι οποίες, τόνισε, “πρέπει να μπουν με χαρτί και με μολύβι και να δούμε πώς μπορούν να γίνουν πραγματικότητα το συντομότερο δυνατόν. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα μπορούμε να εργαστούμε εποικοδομητικά πάνω σε αυτή την προοπτική”.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέδειξε το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος για την Ευρώπη “καθώς συνδέει την Ευρώπη όχι μόνο με τη Μέση Ανατολή, αλλά νομίζω ότι με τη διάνοιξη του δεύτερου καναλιού στο Σουέζ και τη στρατηγική επιλογή της Κίνας να ακολουθήσει τον ‘δρόμο του μεταξιού’, η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας κόμβος ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία”.

Συνδράμουμε την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών επισήμανε πως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι κατά τη διάρκεια της πολύ μεγάλης και δύσκολης περιπέτειας για τον σέρβικο λαό, των βομβαρδισμών, η Ελλάδα στάθηκε αλληλέγγυα και οι Έλληνες στο πλευρό του σέρβικού λαού.

Μιλώντας, παράλληλα, για το παρόν ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε μια κοινή προσπάθεια, βαθαίνουμε την ειρήνη και τη συνεργασία σε μια πολύπαθη περιοχή, την περιοχή των Βαλκανίων και συνδράμουμε στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Στο ίδιο κλίμα ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε στη μεγάλη φιλία που συνδέει τον ελληνικό και τον σερβικό λαό. Και αυτός με τη σειρά του τόνισε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα δεν βασίστηκαν μόνο στους ιστορικούς δεσμούς, αλλά παράλληλα “σε αυτό που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον. Και όταν μιλάμε γι’ αυτό, νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσω, τα τρία κύρια ζητήματα από τη δική μας οπτική γωνία”.

Σερβική ικανοποίηση για το Κοσσυφοπέδιο

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. “Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ελλάδα για το θέμα αυτό και ελπίζουμε ότι η Ελλάδα αυτή τη θέση θα τη διατηρήσει και στο μέλλον” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσις είχε ζητήσει συγγνώμη από την Αθήνα για την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα.

Ευκαιρίες για οικονομική συνεργασία

Ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών κάλυψαν οι εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Ελλάδας - Σερβίας. Σημειώνεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές το προηγούμενο έτος άγγιξαν τα 390 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τουρισμό, δεδομένου ότι για τους Σέρβους η Ελλάδα είναι ο πρώτος προορισμός.

“Το 2015-2016 είχαμε αύξηση 37%, δηλαδή 52.070 επισκέπτες, ενώ οι διανυκτερεύσεις άγγιξαν το 49%” επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Επιπλέον ξεχωριστό θέμα αποτελούν οι τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της υψηλής τεχνολογίας.

Ειδικότερα το ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ χαρακτηρίστηκε από την πληθώρα επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε ότι “η ελληνοσερβική επιχειρηματική κοινότητα συνθέτει τον πυρήνα μιας στενής, σφαιρικής οικονομικής σύζευξης, που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη στον επιχειρηματικό, τραπεζικό και επενδυτικό χάρτη της Σερβίας”.

Μίλησε δε για μεγαλύτερες δυνατότητες που έχουν οι δύο πλευρές προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρηματική συνεργασία. Αυτή η συνεργασία περνάει μέσα από το όραμα για τις σχέσεις των δύο χωρών , το οποίο περιλαμβάνει, όπως είπε ο πρωθυπουργός, την από κοινού οικοδόμηση της συνανάπτυξης της περιοχής των Βαλκανίων. Παράλληλα στόχος παραμένει η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή.

Σε ότι αφορά την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κοινότητα είναι και θα είναι παρούσα και ενεργή. “Οι επιχειρηματίες μας είναι έτοιμοι και ανοικτοί σε νέες συνεργασίες, επενδυτικά εγχειρήματα και μεγέθυνση των οικονομικών συναλλαγών μας στη βάση της προώθησης αμοιβαίων συμφερόντων” ανέφερε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε τη βεβαιότητά του “για τα εχέγγυα της αδιάλειπτης εξέλιξης των σχέσεων μας, που αντανακλούν μία πολύπλευρη στρατηγική σύγκλιση”, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί, “πόσο μάλλον όταν μας συνδέει η αρχή της συμπληρωματικότητας και της συνέχειας στον ευρύτερο γεωοικονομικό χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL