Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Εμφάνιση πυραυλακάτου στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ / Τουρκικό σόου στα Ίμια εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμφάνιση πυραυλακάτου στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ / Τουρκικό σόου στα Ίμια εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου

Ένα επικίνδυνο στρατιωτικό σόου για εσωτερική κατανάλωση εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου έστησε η Άγκυρα το σαββατοκύριακο στην περιοχή των βραχονησίδων Ίμια, στην επέτειο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996. Η προσέγγιση των Ιμίων από τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλούσι Ακάρ, πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου στην Αθήνα σύμφωνα με την οποία δίνεται άσυλο στους 8 Τούρκους αξιωματικούς φυγάδες, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ενόχλησε φανερά την τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία έκανε λόγο για επανεξέταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με πρώτη αιχμή τη συμφωνία στο προσφυγικό. Έτσι ήταν περίπου αναμενόμενο ένα τέτοιο περιστατικό, ωστόσο αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν το γεγονός ότι στο επίκεντρο της νέας πρόκλησης βρέθηκε ο ίδιος ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Μάλιστα μαζί του είχε δεκάδες φωτογράφους και εικονολήπτες, ενώ οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν δόθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι βασικός λόγος της απόφασης ήταν η δημιουργία κλίματος, λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή έναρξη της μεγάλης δίκης 270 ανθρώπων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ πριν από την Τετάρτη

Με την Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, πριν από την Τετάρτη, οπότε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι απειλές της τουρκικής πλευράς για κατάργηση της διμερούς συμφωνίας για το προσφυγικό δεν αποκλείεται να επαναληφθούν κατά της Γερμανίας, δεδομένου ότι 40 Τούρκοι αξιωματικοί έχουν αιτηθεί ασύλου από το Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει ποντάρει ιδιαίτερα στη συμφωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό, καθώς η ανοιχτή πολιτική με ήπιους τόνους που υπερασπίστηκε στο θέμα αυτό έχει σηκώσει την κριτική από τα δεξιά της. Μέσα στο προεκλογικό αυτό πλαίσιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε “λάθος” στη στάση της καγκελαρίας λέγοντας: “Αλλά εμείς οι πολιτικοί είμαστε άνθρωποι και ακόμη και εμείς κάνουμε λάθη. Τουλάχιστον μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας”.

Εθνικιστικές φωνές στην Άγκυρα

Πάντως στην Τουρκία η ενέργεια του Α/ΓΕΕΘΑ να προσεγγίσει τα Ίμια φαίνεται ότι αναζωπύρωσε τον τουρκικό εθνικισμό. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το σχόλιο του Αλί Τουρκσέν, ο οποίος είχε φωτογραφηθεί στα Ίμια το 1996: “Αν χθες που δεν υπήρχε προεδρικό σύστημα πήγες στα Ίμια με δύο υπολοχαγούς και δέκα υπαξιωματικούς, σήμερα αν δεν μπορείς να πας με στρατηγούς με αστέρες το πρόβλημα δεν είναι στο σύστημα, είναι στους διοικούντες” έγραψε. Μετά τα καταιγιστικά επικριτικά σχόλια, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε ότι ο Τούρκος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν παρενοχλήθηκε από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αντίθετα, από την πλευρά του, το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι “με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους".

Δ. Βίτσας: Απαραβίαστα τα σύνορα, δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας το περιστατικό: «Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι, αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία”. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ακόμη εξέφρασε την εκτίμηση ότι “η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή, γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία, αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης”. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: “Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια, είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης”.

Στήριξη των Νοτίων προς τη Λευκωσία για Κυπριακό

Αναφορά στο Κυπριακό περιελάμβανε η Διακήρυξη της Λισσαβώνας που υπέγραψαν οι 7 ηγέτες των ευρωμεσογειακών χωρών. Συγκεκριμένα, επανέλαβαν την υποστήριξή τους “στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου γενικού γραμματέα των Η.Ε.". Υπογραμμίστηκε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση».

Αλέξης Τσίπρας: Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών υπονομεύει την καλή γειτονία

Μηνύματα προς τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας έστειλε χθες σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός στη σερβική εφημερίδα "Πολίτικα" εν όψει του σημερινού ταξιδιού του στο Βελιγράδι. "Αναβίωση του εθνικισμού, μεταξύ άλλων και με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, πάνω στις οποίες έχουν εδραιωθεί οι διπλωματικές μας σχέσεις, υπονομεύουν τις δομικές προσπάθειες που καταβάλλουμε επί σειρά ετών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας" σημείωσε. Ερωτηθείς αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα της Ελλάδας με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες και σταθερές θέσεις στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις γείτονες χώρες. Προωθούμε ενεργά την ειρήνη και τη συνεργασία, αλλά, ταυτόχρονα, διατηρούμε σταθερά τα κυρίαρχα δικαιώματά μας βάσει του διεθνούς δικαίου. Μόνο σε βάση αμοιβαίου σεβασμού μπορούν να οικοδομηθούν υγιείς διμερείς σχέσεις» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL