Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Απάντηση Σβίγκου στο ΕΣΡ για τις άδειες: / Απάντηση Σβίγκου στο ΕΣΡ για τις άδειες Όλα προβλέπονται από τον νόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Σβίγκου στο ΕΣΡ για τις άδειες: / Απάντηση Σβίγκου στο ΕΣΡ για τις άδειες Όλα προβλέπονται από τον νόμο

Στην πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προς τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, αναλυτική απάντηση συμμετοχής στον δημόσιο διάλογο, μετά το Ποτάμι και τη Ν.Δ. εξέδωσε η Ράνια Σβίγκου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρ. Σβίγκου απαντά αναλυτικά σε τρία ερωτήματα, όπως ζητήθηκε, στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου:

1. Ως προς τη βέλτιστη διαδικασία χορήγησης των αδειών: Επισημαίνεται ότι η διαδικασία προβλέπεται από τον νόμο 4339/2015, συγκεκριμένα προβλέπει «ανοικτό διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό». Αναφέρονται μάλιστα συγκεκριμένα τα άρθρα του νόμου που προβλέπουν τη διαδικασία, εκ των οποίων το άρ. 11 σχετικά με τους όρους χορήγησης των αδειών ψηφίστηκε και από τη Δημ. Συμπαράταξη, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Σημειώνεται επίσης η σημασία μεγιστοποίησης του δημοσιονομικού οφέλους στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, με δεδομένο ότι άγγιξε στην πρόσφατη δημοπρασία τα 250 εκατ. ευρώ. Κρίνουμε ως «καταλληλότερη διαδικασία τη δημοπρασία των αδειών, όπως διενεργήθηκε την 30.8.2016, με ενδεχόμενες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις», σημειώνεται, ενώ ως προς τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης «θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από τον ακυρωμένο διαγωνισμό: το ΕΣΡ έχει πλέον μια σαφή εκτίμηση του πώς αξιολογεί η αγορά και οι πιθανοί υποψήφιοι την πραγματική αξία των αδειών».

2. Ως προς τον αριθμό των αδειών: Τέσσερεις άδειες διασφαλίζουν τα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, σημειώνεται, «θα μπορούσαμε να είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι σε ενδεχόμενη διαφορετική πρόταση, για έναν οριακά μεγαλύτερο αριθμό χορηγούμενων αδειών». Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται, ο αριθμός δεν μπορεί να είναι απεριόριστος.

3. Τα κριτήρια της επιλογής: Περιγράφονται ήδη από τον νόμο: είναι κριτήρια οικονομικά, αρτιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού και κτηριακών υποδομών, εξασφάλισης ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος, όπως άλλωστε επιτάσσει το άρθρο 15 του Συντάγματος.

Στην αντίστοιχη επιστολή της προς το ΕΣΡ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Ρ. Μορώνη, η Ν.Δ. παραπέμπει σε σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στο παρελθόν. Δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό, όμως σημειώνει ότι πρέπει να γίνει πλήρης εκμετάλλευση του τηλεοπτικού φάσματος. Τίθεται κατά της διαδικασίας δημοπρασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL