Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Εξωτερική πολιτική υπεράνω κυβερνήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξωτερική πολιτική υπεράνω κυβερνήσεων

Με στόχο τη δημιουργία εδάφους για τη χάραξη συνολικής στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική σχεδιάστηκε ο νέος νόμος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πρόκειται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το επόμενο διάστημα.

Το στίγμα του νομοσχεδίου προσδίδει η σύσταση του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) και η ανασύσταση του Επιστημονικού Συμβουλίου, τα οποία πρόκειται να στελεχωθούν από Έλληνες επιστήμονες εγνωσμένου κύρους. Ήδη ακούγεται το όνομα του πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χρήστου Ροζάκη. Το ΚΑΣ πρόκειται να αναλάβει την παραγωγή εισηγήσεων πάνω σε εναλλακτικά σενάρια εξωτερικής πολιτικής σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ο οποίος θα ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης ή την παραμονή ενός προσώπου στην υπουργική θέση.

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι ήδη έχει χρησιμοποιηθεί επιστημονικό προσωπικό της χώρας σε διαπραγματεύσεις αμισθί και ανέφερε ως τελευταία παραδείγματα τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό. “Επειδή κατηγορούμαι, θα ήταν πολύ απλό να δει κανείς τον κατάλογο της αντιπροσωπείας της Ελλάδας που πήγε στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, ποιους διεθνολόγους, καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου είχαν μαζί τους. Θα ανακάλυπτε ότι όλοι αυτοί οι φόβοι και οι κατηγορίες δεν στέκουν. Απλώς αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται έτσι πρέπει να μπουν σε ένα θεσμικό πλαίσιο, να δικαιούνται να συζητούν μεταξύ τους, να μην έχουν εξαρτήσεις από τον υπουργό, διότι, τώρα, τους καλώ εγώ, τώρα συζητούν μαζί μου. Να είναι μια μονάδα που να κρατάει τη μνήμη της και έχει να κάνει πολλά πράγματα”, σημείωσε.

Περιορισμός δαπανών

Υπογραμμίζεται ότι με το νομοσχέδιο καταργείται το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών, το οποίο απασχολούσε 23 άτομα και είχε φτάσει να λαμβάνει 970.000 τον χρόνο, χωρίς στην πραγματικότητα το κόστος να αντανακλάται στο έργο που επιτελούσε, καθώς από το 2012 ουσιαστικά δεν λειτουργούσε. “Τώρα φωνάζετε για τους 4 που θα έχει το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού, το οποίο θα μπορεί να δίνει 120.000 σε μελέτες, όταν το ΕΚΑΣ έδινε 200.000 με 400.000 τον χρόνο, ενώ εδώ έχουμε βάλει όριο τις 120.000. Αυτό δεν είναι περιορισμός των εξόδων;”, διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Τέλος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών προβλέπει για πρώτη φορά τον έλεγχο των απορρήτων δαπανών από τη Βουλή, η οποία, μετά την ψήφισή του, θα έχει την ευχέρεια να εξετάζει τη διαχείριση των κονδυλίων αυτών, καθώς και τους σκοπούς για τους οποίους διατίθενται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL