Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ενόψει της συνάντησης για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης / Σύνοδος ελπίδας για την Ε.Ε. σήμερα στη Λισσαβώνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει της συνάντησης για την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης / Σύνοδος ελπίδας για την Ε.Ε. σήμερα στη Λισσαβώνα

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον διεξάγεται σήμερα στη Λισσαβώνα, για δεύτερη φορά, η σύνοδος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου οι χώρες που συμμετέχουν να στείλουν το δικό τους σήμα για αλλαγή πλεύσης στην Ε.Ε. Η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας την ενόχληση πολιτικών παραγόντων και ΜΜΕ, κυρίως από την Κεντρική Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είχε διαμηνυθεί τον Σεπτέμβριο είναι ότι η συναντήσεις των Μεσόγειων ηγετών της Ευρώπης δεν έχουν στόχο την αποσυσπείρωση, αλλά αντίθετα την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την εμβάθυνση της συνεργασίας στους κόλπους της Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η σύγκληση της Συνόδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δεδομένη στιγμή, καθώς απομένουν λίγες εβδομάδες από την επετειακή συνάντηση των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. στη Ρώμη, όπου θα εορταστεί η 60ή επέτειος της Συνθήκης της Ρώμης, η οποία αναμένεται να κορυφώσει τη συζήτηση για το μέλλον της Ε.Ε. και να κρίνει το αν πράγματι υπάρχει η απαιτούμενη αποφασιστικότητα για την αδιατάρακτη συνέχιση της Ένωσης, ιδίως μετά το Brexit. Βεβαίως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι σε μια σειρά από χώρες πρόκειται να διενεργηθούν εθνικές εκλογές, που ενδεχομένως να αποτελέσουν τροχοπέδη λόγω εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε χώρας για τη λήψη καίριων αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είναι εκλογική χρονιά για την Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ αβέβαιη μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική κατάσταση, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Μάλτας θα συζητήσουν ζητήματα όπως η κοινή Ασφάλεια και Άμυνα της Ένωσης, κυρίως υπό το πρίσμα του προσφυγικού ζητήματος, αλλά και η αλλαγή πορείας στη δημοσιονομική πολιτική της λιτότητας που έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις στην εμφάνιση και την άνοδο ξενοφοβικών κομματικών σχηματισμών.

Παράλληλα προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα που έρχονται προς τις Βρυξέλλες από την Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα η νέα αμερικανική διοίκηση διαβλέπει τη διάλυση της Ε.Ε. και ενδεχομένως σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρατώντας σε ένα ακόμη θέμα τελείως διαφορετική στάση από τη διοίκηση Ομπάμα.

Διακύβευμα η αλλαγή της Ευρώπης

“Πρέπει η Ευρώπη να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές. Χρειάζεται να λάβουμε μέτρα, ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Αυτά είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Καθώς φαίνεται δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε και τα διακυβεύματα παραμένουν τα ίδια αναφορικά με την πορεία της Ε.Ε. Ο επίσημος οικοδεσπότης της δεύτερης συνόδου, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, επισήμανε λίγο πριν από τη σύνοδο ότι πρέπει να αναληφθεί δράση εν όψει της ανόδου του εθνικισμού, του προστατευτισμού, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κόστα ανέφερε πως “η Ε.Ε. έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL